Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september 2018

Ackermann: ”De stora partierna har inte tagit ansvar för det kluvna Sverige”

– Att Sverigedemokraterna har fått en så här stark vågmästarroll beror på att de stora partierna inte tagit ansvar för det kluvna Sverige.

Det säger debattören Malin Ackermann, som dragit i gång upproret Landstormen, i en kommentar till valresultatet.

 Lands krönikör och bloggare Malin Ackermann.
Lands krönikör och bloggare Malin Ackermann.

Malin Ackermann beskriver hur resurser av olika slag lämnar landsbygden och hamnar i städerna. Det handlar om såväl naturresurser som skog, malm och vattenkraft, som den avfolkning som kommer i urbaniseringens spår.

Resurser som de som bor på landsbygden vill behålla i regionerna.

– Staten tar och ger bidrag tillbaka. Det gör att vi får en känsla av att vi är tärande. Många från Norrlands inland tror att en röst på SD ska få Sverige att vakna upp över den här situationen, förklarar hon.

Läs också: Krönika: ”Motsättningar mellan stad och land är inte bra för varumärket Sverige”

Enligt Ackermann är det de senaste årtiondenas centralisering, urbanisering och allt starkare marknadskrafter som lett till att landsbygden utarmats.

– Jag hoppas att de stora partierna inser att de rår för att vi har det så här. De tänker inte på hur olika beslut slår. Nu måste de ta ansvar för det här och göra sin läxa.

Politik för landsbygden

Att det vuxit fram flera nya partier både lokalt och på nationell nivå beror på att de traditionella partierna misslyckats med att fånga upp väljarnas behov.

– Nu måste de ta ansvar och börja arbeta blocköverskridande och bedriva en politik som är bra för landsbygden. De måste sluta tala om att återföra resurser via bidrag, säger Malin Ackermann.

Läs också: Debatt: ”En brinnade kåta är farligare än en sprucken akademi”

Terese Bengard, verksamhetschef på riksorganisationen Hela Sverige ska leva, betonar också att det krävs en ny politik som inte spär på urbaniseringen.

 Terese Bengard, Hela Sverige ska leva.
Terese Bengard, Hela Sverige ska leva.

– Nu gäller det att se till hela landets behov och se till att ”landsbygdssäkra” politiska beslut och reformer genom att ta reda på hur de slår mot landsbygden, säger hon.

Kritik mot etablissemanget

Hon tolkar valresultatet som ett uttryck för missnöje med etablissemanget – inte minst från boende på landsbygden.

– Men med tanke på att SD gick fram så mycket i valet kan det inte bara handla om folk på landsbygden. De har nog gått fram överallt, säger Terese Bengard.

Läs också: 3 myter om landsbygden – och sanningen bakom

Stabil regering och reformer

Enligt henne behöver Sverige nu en regering med stabilitet som kan regera landet och genomföra reformer. Det behövs också en bred politisk överenskommelse för landsbygdspolitiken – utifrån den parlamentariska landsbygdsutredningen, som alla partier skrivit under.

– Nu är det jätteviktigt att vi inte tappar fart och faktiskt genomför det som föreslogs på en rad olika områden som infrastruktur, utryckningstider och postgång. Snart kommer utredningen om ett nytt skatteutjämningssystem, som också kommer att ha stor betydelse för landsbygdskommunerna, säger Terese Bengard.

Läs också: Debatt: ”Nä, sträck på dig och var stolt, du landsbygdsbo!”

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen