Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 augusti 2017

Ajabaja – så uppför du dig i kantarellskogen

Hösten är här och det är dags att ge sig ut efter det gula guldet. Men det är lätt att göra fel om man inte känner till de oskrivna reglerna i kantarellskogen – här är de!

Samma sekund som den första lilla guldgula hatten ser dagens ljus för säsongen inleds ett tyst krig – kriget om kantarellerna.

Grannar har blivit ovänner för mindre och med största säkerhet har vana svampplockare svurit sig hesa över andra som inte ”gör som man ska” i skogen.

Nu gör vi upp det en gång för alla – här är vett och etikett i kantarellskogen!

Så här uppför du dig i kantarellskogen:

Hälsa

Bor man på landet så vet man redan detta, speciellt om man är en svampplockare; man hälsar på varandra i skogen, punkt slut.

Spara minstingarna

Att länsa allt, till och med de små tioöressvamparna är inte okej. Det är bättre att lämna dem och låta de bli större innan de plockas. Ja, visst är risken att någon annan får tag på dem då, men svamparna tillhör oss alla så den risken får man ta. (Ett undantag kan vara om det är väldigt torr period för då blir svamparna eventuellt inte större).

Hindra inte andra

Är du markägare är det inte okej att hindra någon att plocka svamp på din mark, även om det kan kännas som att svamparna är dina. Det enda du kan göra är att blänga.

Inga falska skyltar

Är du markägare bör du också hålla dig från att sätta upp falska ormskyltar för att skrämma bort kantarelljägare från dina svampställen.

Fråga inte om svampställen

Att få någon att berätta om sina svampställen är i princip lönlöst, svampställen går oftare i arv. Därför är det mest lämpliga att låta bli att ställa frågan, ett svampställe förtjänar man efter timmar i skogen, det är inget man kan förvänta sig att få.

Gå inte för nära

Ser du någon plocka svamp på ett ställe är det inte okej att gå fram och börja plocka. Att börja smyga efter någon annan för att ta reda på deras svampställe är också strängt förbjudet. Däremot är det okej att gömma sig om man märker att man blir förföljd.

Plocka inte i någons trädgård

Du får plocka svamp på någon annans mark, men att klampa in på någons trädgård och plocka kantareller under köksfönstret är inte okej.

Håller du med? Saknar du någon etikettregel? Hör gärna av dig till oss så kan vi fylla på!

Läs också: Så hittar du skogens guld – nyttiga tips inför svampplockningen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen