Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 november 2023

Alfred Blomberg:"Jag vill att folk ska se att korna har det bra"

Sunnanhed

Fjällkor förknippas ofta med mjölkproduktion. Men den utrotningshotade rasen kan också producera exceptionellt kött.

– Det är Sveriges motsvarighet till wagyu, säger Alfred Blomberg, som tog över Sunnanheds fjällkor efter sin pappa som 22-åring.

 Att korna har det bra är viktigt för Alfred och han välkomnar köpare av hans kött att besöka honom.
Att korna har det bra är viktigt för Alfred och han välkomnar köpare av hans kött att besöka honom.

Han hinner knappt kliva in i lagården förrän Mårten är framme vid hans sida. Den nioåriga, helsvarta fjällkon – döpt efter den tidigare ägaren – är gårdens mest sociala.

– Hon är tyvärr värdelös ur produktionssyfte, men det känns fint att ha kvar henne ändå, säger Alfred och stryker Mårten med långa, kärvänliga tag.

I en av de intilliggande hagarna betar ”gamlingarna”, det vill säga 10-15-åringarna. Under sommaren släpps alla gårdens drygt 90 fjällkor ut på bete.

Vidsträckta hagar

 Allt kött från Sunnanheds fjällkor är Kravmärkt och djuren går ute minst fyra månader om året.
Allt kött från Sunnanheds fjällkor är Kravmärkt och djuren går ute minst fyra månader om året. FOTO: Emma Mattsson

Ena långsidan på deras lagård är öppen, vilket gör att de har utsikt över hagarna som sträcker sig ner till den intilliggande Oresjön.

Här växer ett brett spektra av vilda örter och den unika floran är en anledning till att köttet från ”Sunnanheds fjällkor” hyllas av köttkonnässörerna och har utsetts till Exceptionell råvara.

Det är en förening med samma namn, som sammanför landets främsta producenter och kockar för att utveckla Sverige som matland.

Varje år arrangeras ett Smakmöte då kött från Sveriges främsta fågel-, gris-, nöt-, lamm- och fårproducenter bedöms utifrån kriterier som utseende, mörhet, konsistens och smak.

Läs också: Lina Englund driver getgård: ”Jag började med två getter från Blocket”

 Fjällkor används traditionellt för mjölkproduktion men Alfred har dem till produktion av möraste gourmetkött.
Fjällkor används traditionellt för mjölkproduktion men Alfred har dem till produktion av möraste gourmetkött. FOTO: Emma Mattsson

Råvaror som får minst 35 poäng får utmärkelsen Exceptionell råvara. 2016 fick ”Sunnanheds fjällkor” 42 poäng, vilket var det näst högsta betyget en råvara i Sverige fått. Sedan dess har företaget inte behövt göra någon marknadsföring.

– Jag är ingen supersäljare, men det behöver jag som tur är inte vara eftersom efterfrågan har blivit så stor, säger Alfred.

Men det har inte alltid varit så. När Alfreds pappa Sven Blomberg efter 27 år som mjölkbonde bestämde sig för att gå över till nötproduktion i början av 2000-talet var det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Slakterierna betalade dåligt för de gräsbetande fjällkorna eftersom de hade en tjockare fettkappa än andra köttkor.

Intresset väcktes

 Alfred klappar en av de senast födda kalvarna.
Alfred klappar en av de senast födda kalvarna. FOTO: Emma Mattsson

Det var först när Sven Blomberg och hans hustru Ann-Christine Elings Blomberg kom i kontakt med Fällmans kött, en grossist specialiserad på svenskt kvalitetskött, och Exceptionell råvara, som intresset för det ovanligt smakrika köttet väcktes.

Numera är väggarna i lagårdens omklädningsrum täckta av diplom och utmärkelser. Flera Exceptionell råvara, men också Torsåkerstipendiet, som tilldelas en producent ”som kombinerat miljömässig hållbarhet och sensorisk kvalitet på ett exceptionellt sätt”

– Det känns kul att få den typen av pepp. Det gör mig motiverad att fortsätta utveckla gården, säger han.

 Pappa Sven köpte gården och satsade på fjällkor och nu har sonen Alfred tagit över.
Pappa Sven köpte gården och satsade på fjällkor och nu har sonen Alfred tagit över. FOTO: Emma Mattsson

Alfred växte upp på gården, som ligger i byn Sunnanhed mellan Orsa och Edsbyn. Pappa Sven Blomberg fastnade för de utrotningshotade fjällkorna redan på 1970-talet och hade sin första fyra fjällkor i ett skogsstall i sin mammas villaträdgård.

1998 flyttade han till gården och utökade besättningen, men en omfattande brand i lagården 2002 tvingade honom att fundera på hur han skulle bygga upp och driva gården vidare.

– Pappa fick rådet att sälja fjällkorna och satsa på en tyngre köttras. Men han räknade på det och kom fram till att det skulle bli mer ekonomiskt att behålla fjällkorna eftersom de äter mindre än andra köttkor och tar mindre plats, säger Alfred.

Bevarar rasen

 Korna går till slakt först när de är 10-15 år gamla. Endast tre till fem kor slaktas per år.
Korna går till slakt först när de är 10-15 år gamla. Endast tre till fem kor slaktas per år. FOTO: Emma Mattsson

Dessutom ville han fortsätta att bidra till den utrotningshotade rasens bevarande.

En av de kockar som familjen Blomberg kom i kontakt med genom Exceptionell råvara är Stefan Eriksson. Han har vunnit Årets kock och driver sedan i fjol den extremkonceptuella Stockholmsrestaurangen Brutalisten, som har blivit gårdens viktigaste kund.

– Stefan köper två till tre helfall per år, säger Alfred. Det är väldigt smidigt att sälja till någon som kan ta tillvara hela djuret. Dessutom är det kul att sälja till någon som har varit här och sett hur djuren har det.

 Alfred med sin sambo Elin Snis som hjälper bland annat till med marknadsföring och försäljning. I höst flyttar hon dock till Stockholm för att studera.
Alfred med sin sambo Elin Snis som hjälper bland annat till med marknadsföring och försäljning. I höst flyttar hon dock till Stockholm för att studera. FOTO: Emma Mattsson

Alfred välkomnar alla som köper hans kött att hälsa på.

– Jag vill att de ska se att korna har det bra, säger han.

Han tog över gården 2019, när han var 22 år. Då hade han gått naturbruksgymnasiet och arbetat sida vid sida med sin pappa i två år.

– I början tänkte jag att jag ville bygga något från grunden, precis som min pappa hade gjort, men nu känner jag mig väldigt nöjd med att få förvalta och bygga vidare på det han har skapat.

Sven bor numera en kilometer från gården och hjälper till när det behövs.

– Det är guld värt, konstaterar Alfred, som annars driver gården på egen hand.

Liten produktion

 Alfred lastar på en rundbal som ska in i lagården.
Alfred lastar på en rundbal som ska in i lagården. FOTO: Emma Mattsson

Produktionen är blygsam. Varje år skickar han tre till fem kor och 10-15 tjurkalvar till slakt. Kalvlådorna säljs främst lokalt, medan nötköttet säljs till restauranger och köttintresserade privatpersoner.

Av det som blir över gör hantverkscharkuteriet Gulo Gulo i Järvsö korv, hamburgare och salami som Alfred sedan saluför lokalt.

– Det skulle vara roligt att hitta ett eget sätt att hantera köttet. Jag har span på den gamla Ica-affären i byn, den skulle vara perfekt för att till exempel börja lufttorka och hängmöra kött, säger han.

Läs också: Mjölkbonden Hanna: ”Jag hoppas att folk förstår hur viktiga deras val är”

 Fjällkorna gillar att bli kliade på huvudet av Alfred.
Fjällkorna gillar att bli kliade på huvudet av Alfred. FOTO: Emma Mattsson

Dessutom finns lösa planer på att börja erbjuda någon form av helhetsupplevelse för karnivorer, i samarbete med grannentreprenören Mike Lind.

Han driver Hello Sunnanhed, ett spektakulärt boende i en vackert renoverad lada på andra sidan vägen.

– Vi har pratat om att vi skulle kunna bjuda hit någon kock som får tillaga köttet och att gästerna även får komma hit och träffa korna.

Många idéer

 Även om han får hjälp sin pappa och sin sambo så är det Alfred som gör det mesta av jobbet med korna.
Även om han får hjälp sin pappa och sin sambo så är det Alfred som gör det mesta av jobbet med korna. FOTO: Emma Mattsson

Alfred har flera idéer för framtiden, men säger att det ekonomiska läget gör det svårt att sia om framtiden.

– Det finns flera olika scenarier; ett är att bygga ut och skaffa fler kor, ett annat är att vi kommer att behöva minska på antalet. Allt beror på ekonomin.

Gillar hantverk och konst

Namn: Alfred Blomberg.

Ålder: 25 år.

Bor: Sunnanhed vid Oresjön i Rättviks kommun.

Familj: Sambon Elin Snis.

Yrke: Driver Kravmärkta ”Sunnanheds fjällkor”.

Intressen: Böcker, film, spel, hantverk, konst och pyssel.

Läs mer: www.orerattvik.se, @sunnanhedsfjallkor

Så fixade Alfred företaget

Finansiering: Banklån, EU-bidrag och eget sparande.

Omsättning: Cirka 1 miljon kronor.

Marknadsföring: Främst verbal vid exempelvis ”Exceptionell råvaras” provningar.

Antal anställda: Inga.

Tips till andra som vill starta eget: Hitta någon som är kunnig på ditt område och lär av den. Det finns många som har mycket kunskap om fjällkor och som vill dela med sig av kunskaperna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen