Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 september

Tecknade Hälge: Världens mest berömda älg får eget museum

Alfta

I snart trettio år har Hälge hållit sig vid liv genom alla älgjakter och dessutom lyckats bli en internationell superkändis. Nu får han ett eget museum hemma i Alfta i Hälsingland och blir odödlig på riktigt.

Hälge föddes i baksätet på en blå 245:a längs riksväg 50, strax norr om Svabensverk. Hälges ”pappa”, serietecknaren Lars Mortimer, hade gått havande ett tag. Han bar på ett sparkande älgembryo, något som funnits i hans undermedvetna länge. Något ville ut men han visste inte riktigt vad. Men där och då, i gränsmarkerna mellan Hälsingland och Dalarna fick Lars en insikt. Han visste helt plötsligt hur han ville ha sin figur. En älg som går på två ben! En filosofiskt lagd älg, lätt deprimerad och ständigt trånande efter sin stora kärlek, älgkon Gullan.

 Hälge föddes i baksätet på en bil.
Hälge föddes i baksätet på en bil. FOTO: Maria G Nilsson

Älgen Hälge blev snabbt populär

År 1991 publicerades den första seriestrippen i tidningen Svensk Jakt och dagstidningarna hakade genast på, inte bara i Sverige utan även i Norge, Finland, Tyskland och Estland. Under årens lopp har Hälge varit serie i mer än 50 dags- och kvällstidningar bara i vårt land.

Bilden av den melankoliske älgen pryder allt från trosor, muggar, kalsonger, handdukar, nyckelringar och t-shirts till tatueringar. I Vatikanens bibliotek finns ett exemplar av en presentbok om Hälge, där kallad Helgus, översatt till latin av en norsk språkprofessor. Hälge går hem i alla kretsar.

Idén om ett Hälgemuseum

Lars Mortimer avled 2014 efter en tid av sjukdom. Redan innan dess hade Leif Nordlöf, kulturkonsulent i Ovanåker, den kommun Lars bodde i, haft funderingar på att göra något om Hälge.

– Jag hade funderat fram och tillbaka några år, men efter Lars död kändes det viktigare än någonsin.

Samtidigt gick Lars änka, Ulla Mortimer, hemma och tänkte på samma sak.

– Jag hade så mycket material, en hel ateljé full och det kändes tråkigt att allt bara skulle finnas hemma hos mig.

 Ulla Mortimer inne på museet.
Ulla Mortimer inne på museet. FOTO: Maria G Nilsson

Hälgefigurer från Tomteland

Tankarna fick konkret form när Tomteland i Gesunda i Mora hörde av sig och frågade om kommunen ville ta över deras Hälgefigurer. Arbetet tog fart, i november 2018, hämtades figurerna hem och Leif satte igång med att renovera dem. Ulla har hela tiden följt arbetet, något som Leif uppskattat.

– Ulla har tyckt till under hela processen och det har varit oerhört värdefullt för mig, likaså att jag genom henne haft tillgång till Lars ateljé. Jag kände också Lars personligen vilket underlättade när det gällde att få rätt känsla i utställningen.

Vi träffar Leif och Ulla utanför den pampiga Ol-Andersgården mitt i Världsarvet Hälsingegårdar. Här inne finns museet som nu står klart. Vi stiger på och befinner oss plötsligt i byn Avliden. Här möts vi av Hälge, Edvin, Gullan alla de andra karaktärerna i Lars serie. Rummen ljuder av fågelsång, ibland hör vi räven och råbocken. Storlommens sorgsna och magiska rop bidrar till magin. I nästa rum ligger Hälge i en säng och läser en tidning om sig själv. Leif pekar på påslakanet och berättar.

– Det var en dam som ringde och sade att hon hade hittat ett påslakan med Hälgemotiv i ett soprum. Det ville vi förstås ha här.

 Leif Nordlöf och Ulla Mortimer framför museet.
Leif Nordlöf och Ulla Mortimer framför museet. FOTO: Maria G Nilsson

Serietecknaren Mortimer var produktiv

Här finns mycket material som visar hur Lars Mortimer jobbade fram sina seriestrippar. Ulla berättar.

– Han arbetade hela tiden, kom på en ny varje dag. Mellan åren 1991 och 2014 producerade han ungefär 7 000 strippar. Skulle han vara ledig en vecka så måste han göra sju strippar innan dess.

Lars var själv jägare och hans största inspiration var gubbarna i jaktlaget.

– Både Edvin och Uffe finns där, menar Ulla. Han sade en gång till en av gubbarna att ”pratar du en stund så stjäl jag allt du har sagt”.

Någon frågade en gång Lars om vad Hälge tyckte om att hans ”pappa” var aktiv jägare. Lars svarade ”Vi talar aldrig om det, Hälge och jag. Han sköter sitt och jag mitt”.

Svordomar är vanligt förekommande i byn Avliden. En gång hörde en läsare av sig och klagade på detta. Lars ruskade på huvudet. ”Om man slår sig på tummen i Avliden säger man inte ”usch”. Serien är skriven för vuxna och Lars var ofta förvånad över att så många barn gillade den, berättar Ulla.

 Hälge läser Hälge...
Hälge läser Hälge... FOTO: Maria G Nilsson

Hälges liv efter Lars

Efter Lars död var Ulla fundersam över hur hon skulle göra med Hälge. Skulle hon låta honom bli skjuten under älgjakten och lägga ner serien? Eller skulle hon sälja rättigheterna och låta honom leva vidare? Det blev det senare alternativet.

– Jag sålde rättigheterna till Egmont. Redan ett par år innan Lars dog tog han hjälp av en assistent, Alan Kamieniarczyk, som renritade och tuschade efter Lars skisser. Målsättningen var att Alan skulle kunna göra färdiga strippar. Lars själv drömde om att kunna få måla mer för sin egen del, men Hälge tog hela tiden över. Sedan Lars avled är det Alan som tecknar serien för Egmonts räkning.

 Alan Kamieniarczyk, Hälges nye tecknare.
Alan Kamieniarczyk, Hälges nye tecknare. FOTO: Egmont Publishing

Från Norrland till Skåne

Alan är en stor beundrare av Lars verk och säjer i en intervju:

”Det som Lars skapade med Hälge, det kan inte vem som helst göra. Det är unikt det han har gjort. Jag ser verkligen upp till sånt där, att någon lyckas skapa en så stor produkt. Det här är ju en figur som har blivit en svensk ikon. Stämningen som Lars lyckades få fram i serien skulle jag säga är en stor orsak till att den blivit så älskad. Man kan även titta på de oljemålningar av Hälge som Lars gjorde, där lyser den fram väldigt tydligt”.

Egmont Publishing håller till i Malmö, långt från älgpassen i Hälsingland. Även om Alan är en bra tecknare, den Lars själv valt, så vet han ingenting om jargongen i ett jaktlag. Farhågan finns därför att serien skall tappa sin själ.

Men både Lars Mortimer och hans Hälge lever vidare här i Alfta, inte minst nu med ett eget museum.

Klassiska Hälgecitat:

”Meningen med livet måste väl vara mer än att bli skjuten och hamna på ett fat med sås”

”Man borde självdö bara för att djävlas”

Det här kan du också se i Hälges hemtrakter

  • Hälsingegårdarna. Åk Stora Hälsingegårdars väg och se gårdarna i sin naturliga miljö. Sträckan är knappt tre mil och man prickar då in nio stycken pampiga gårdar. På Ol-Andersgården finns en cd att köpa så att man samtidigt som man åker kan lyssna och få information om platserna.
  • Fäbodvallarna vid Våsbo som är ett kulturreservat och även Mittjas fäbodvall strax utanför Edsbyn.
  • Fantastiska vandrings- och cykelleder i Svabensverk och Voxnabruk.
  • Åk kanot på Voxnan, färdiga paket med matkorg finns att köpa.
  • Gå på loppis. Här är ovanligt loppistätt, det finns en särskild loppiskarta som man kan följa och göra massor av fynd.

Tipsen kommer från Gudrun Axman Jumisko, turistansvarig i Ovanåkers kommun.

 Gudrun Axman Jumisko tipsar om sevärdheter i Hälges hemtrakter.
Gudrun Axman Jumisko tipsar om sevärdheter i Hälges hemtrakter. FOTO: Maria G Nilsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen