Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj 2020

Alice Tegnér skrev bardomens älskade melodiskatt

Videvisan, Blåsippan, Mors lilla Olle. Barndomens vårlåtar var komponerade av sjökaptenens dotter som hittade rätt gung i melodin på ett fartyg i Östersjön. Nu fyller Alice Tegnérs mest älskade visor 125 år.

 Förutom barnvisor komponerade Alice Tegnér sonater, körverk och kammarmusik med samma lätta hand. Hennes melodier anses inspirerade av Schumann och Mendelsohn.
Förutom barnvisor komponerade Alice Tegnér sonater, körverk och kammarmusik med samma lätta hand. Hennes melodier anses inspirerade av Schumann och Mendelsohn. FOTO: Arkiv

Hela kroppen skakade av nervositet när hon dirigerade igång flickkören i sin egen tonsättning av Gläns över sjö och strand – väl medveten om att författaren själv, den store Victor Rydberg, satt i publiken.

Ty hon hade ju gjort det oförlåtliga.

Victor Rydberg och ”Gläns över sjö och strand”

Eftersom skaldens ord inte alltid synkade med den melodi hon själv komponerat, hade hon dristat sig till att ändra dem lite här och var.

Och nu hade diktarfursten själv plötsligt uppenbarat sig i lokalen.

Vad skulle han säga? Hur upprörd skulle han bli?!

Rydberg strålade

Men nationalmonumentet Rydberg bara strålade efter konserten. Ömt tryckte han den unga körledarens hand och utbrast:

– Kära fru Tegnér. Ändra så mycket ni vill. Nu förstår jag att en dikt aldrig blir folkets egendom förrän den sjunges!

Spridd och älskad

Och så är det kanske. Rydberg, Atterbom, Stagnelius och de andra kunde skriva så mycket vers de orkade. När det kom till att bli spridd, läst och älskad, hade ingen chans mot Alice Charlotta Tegnér, född i Karlshamn den 12 mars 1864.

Spelade sig över Östersjön

Som dotter till en sjökapten hade hon som ung spelat sig över Östersjön på ett piano i skeppet Falcos kajuta och till vågornas guppande lärt sig både rytmikens betydelse och improvisationens konst.

Lekte på tangenterna

Pappa Edvard Sandström hade ett både kärleksfullt och avslappnat förhållande till musik. I motsats till dåtidens stränga pianolärare som krävde perfekt fingersättning och ändlösa skalövningar, uppmuntrade han sina barn att leka på tangenterna.

Med följd att den begåvade lilla Alice blott var tre år när hon ”fann opp” sin första melodi.

Hon kallade det så: ”Finna opp”. Hela sitt liv undvek hon ordet ”komponera”, trots att hon snart skulle bli Sveriges mesta kompositör av alla.

Sjung med oss mamma

Från början för att det helt enkelt inte ansågs som ett riktigt jobb. I den vissamling som gavs ut lagom till julruschen 1892 stod det bara ”A.T.” under visorna, eftersom hon inte ville ”fördärva det Tegnérska namnet”.

 Det är svårt att hitta någon svensk som i n t e har vuxit upp med Alice Tegnérs sånger. Många menar att hon är vår mest sjungna svensk, till och med flitigare tolkad än Evert Taube.
Det är svårt att hitta någon svensk som i n t e har vuxit upp med Alice Tegnérs sånger. Många menar att hon är vår mest sjungna svensk, till och med flitigare tolkad än Evert Taube. FOTO: Arkiv

Resultatet blev i stället det motsatta. Sjung med oss, mamma skulle med tiden utökas med nya sånger, tryckas i nio upplagor, säljas i över två miljoner exemplar och bli en av svenskens flitigast använda böcker.

Läs också: Smaker från förr: så gör du gammeldags rabarberkräm

Släppte hushållsarbetet

Vid mötet med Rydberg hade Alice Tegnér hunnit fylla 28 år. Hon var gift med skalden Esaias Tegnérs sonson, bosatt i fritänkande nybyggarsamhället Djursholm och fick i och med giftermålet chans att släppa hushållsarbetet till förmån för att musicera.

 Alice Tegnér var gift med skalden Esaias Tegnérs sonson. I Djursholmsvillan fick hon chans att utveckla sin musikaliska talang. Bild från 1813.
Alice Tegnér var gift med skalden Esaias Tegnérs sonson. I Djursholmsvillan fick hon chans att utveckla sin musikaliska talang. Bild från 1813. FOTO: Arkiv

Första publiken var sönerna Gösta och Torsten – till Alice Tegnérs ”meriter” hör alltså även att ha uppfostrat ett av den svenska sportjournalistikens största namn – men snart ville även grannarna vara med och sjunga.

Sov du lilla videung

 Elsa Beskows teckning av den frusta lilla videungen är lika känd och älskad som barnvisan den illustrerar.
Elsa Beskows teckning av den frusta lilla videungen är lika känd och älskad som barnvisan den illustrerar. FOTO: Arkiv

Snart bildades körer, tonsättningarna spreds och samma år som Victor Rydberg satt i publiken – 1892 – gavs 20 visor från Alice Tegnérs penna ut i ett blygsamt häfte kallat Sjung med oss, mamma.

Tre år senare – alltså för exakt 125 år sedan – kompletterades de med blivande klassiker som, Sockerbagaren, Sov du lilla videung och Blåsippan uti backarna står.

 Visan Blåsippan ute i backarna står illustrerades av Alice Tegnérs kompis Elsa Beskow.
Visan Blåsippan ute i backarna står illustrerades av Alice Tegnérs kompis Elsa Beskow. FOTO: Arkiv

Skadad ekorrunge

På lärarinneseminariet hade Alice Tegnér varit klasskamrat med två andra legendariska kvinnor: Selma Lagerlöf och Elsa Beskow. De skulle alltid minnas ”Lisa”, som hon kallades, för hennes sätt att hamra in det snustorraste lärostoff med hjälp av musik, lekar och dräkter och dekor.

I Alice Tegnérs begåvning låg både hennes väl utvecklade barnasinne och träffsäkra melodikänsla.

En skadad ekorrunge som en dag hittades på gatan i Djursholm gav upphov till visan Ekorrn satt i granen.

En dikt av Wilhelm von Braun, byggd på en verklig händelse i Dalarna 1850, förvandlades till Mors lille Olle.

En fransk barnvisa från 1740, Ah! Vous dirai-je, Maman, stuvades om till Bä bä vita lamm.

Alice Tegnérs förtjänst

Enbart Alice Tegnérs barnvisor skulle kunna fylla en halv psalmbok. Men hon skrev också mycket annat: Sonater, kantater, körverk och kammarmusik.

Med åren har också körsång utvecklats till ett av svenskens största fritidsnöjen, vilket utan tvekan till stor del var Alice Tegnérs förtjänst.

Gullan Bornemark i publiken

Sista konserten hölls i Härnösands läroverk i februari 1943, bara tre månader innan hon dog. I publiken satt en viss Gullan Bornemark som 25 år senare skulle föra den svenska barnvisetraditionen vidare på sitt eget vis.

 Alice Tegnér flyttade sedermera till villa Kikut i Tullinge. Huset står kvar än i dag.
Alice Tegnér flyttade sedermera till villa Kikut i Tullinge. Huset står kvar än i dag. FOTO: Arkiv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen