Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 januari 2016

Alla fyra systrar flyttade hem till byn igen!

Släktens röda hus ligger som ett pärlband längs byvägen – och inte ett enda står tomt! För alla fyra systrarna med familjer har flyttat hem till Rödålund igen. Och barnen springer fritt mellan gårdarna, precis som i Bullerbyn.

Rönnen dignar av frusna bär, naturen bjuder på den vackraste tänkbara vinterdekorationen med röda klasar som sitter tätt, tätt på trädets alla grenar.
Gården i Rödålund i Vindelns kommun i Västerbotten ramas in av mormor Maggies och morfar Staffan Öhgrens hus samt äldsta dottern Annas hus och ladugården.

– I det röda huset där uppe bor Malin, och där bor Maria. Martinas hus är det som syns lite längre uppåt vägen, säger Staffan när han pekar ut döttrarnas hem, som alla ligger längs byvägen som leder till deras gård, den sista innan vägen tar slut.

Staffan är stolt och glad över sina barn och barnbarn och hans glädje över att ha alla samlade så nära är påtaglig.
– Extra roligt är att en av döttrarna ville ta över bondgården, det här är ju mitt barndomshem, säger han.

Plogar vägarna

Under vintern plogar Staffan upp egna vägar över åkern från flickornas gårdar. Då får barnbarnen ännu närmare upp till mormor och morfar. För det är hit de vill komma. Här finns kossorna, traktorn och bakom huset spolas varje år en skridskobana.

Staffan berättar att han själv i sin barndom alltid åkte skridskor på Vindelälven som rinner i närheten.
– Men det vill vi inte att våra barn ska göra, säger yngsta dottern Martina Öhgren och skakar bestämt på huvudet.

Hon är den senaste återvändaren till byn. Gemensamt för hela gänget – Maggie, 66 år, Staffan, 68 år, och döttrarna Anna, 43 år, Malin, 41 år, Maria, 37 år, och Martina, 32 år, med familjer – är att de alla återvänt till sin barndomsby.

Vi sitter i Maggies och Staffans inglasade veranda som vetter mot de vidsträckta och snötäckta åkrarna. Härifrån har de uppsikt över hela släkten. Här samlas hela gänget på totalt 18 personer gärna, men lika ofta ses de i något av de andra husen.

Snön är världens bästa lekmaterial tycker, från vänster längst bak: Axel (kusin till Gustav och Matilda), Gustav, Matilda, Hilda, Maja och Helmer. Morfar Staffan gläds med barnen.
Snön är världens bästa lekmaterial tycker, från vänster längst bak: Axel (kusin till Gustav och Matilda), Gustav, Matilda, Hilda, Maja och Helmer. Morfar Staffan gläds med barnen.

På gården leker några av barnbarnen i snön, de gör snöänglar och busar med varandra. De äldre barnen ser efter de mindre och föräldrarna berättar nöjt att alla får vara med när kusinerna leker.

Stor frihet för barnen

Här går släktens alla små fritt mellan gårdarna. I Rödålund tar alla ansvar för varandras barn, kusinerna växer upp närmast som syskon och biltrafiken är mycket sparsam.
– När jag bodde i Umeå blev jag tvungen att gå till en lekpark om Hilda skulle få vara ute och leka. Här är friheten stor för barnen, säger Martina.

Hon påpekar att det även för de vuxna är guld värt att alltid ha någon att slinka in hos för att ta en kopp kaffe. Och alltid är det någon som vill hänga med på en kvällspromenad, eller till grannbyn för att gå på gympa. När alla är lediga samlas de på morgonfika hos varandra för att höra vad som är på gång under dagen och ofta görs gemensamma planer.

Systrarna nickar och säger att det dessutom alltid finns någon som kan hjälpa till med barnen och för den äldsta dottern Annas del underlättas livet av mammas och pappas hjälp i ladugården. Det är Anna och hennes man som tagit över jordbruket med 50 mjölkkor, men det finns fler som engagerar sig i djurskötseln.

Mellandottern Marias sjuårige son Gustav älskar livet på bondgården.
– När han har ledigt från skolan måste jag väcka honom så att han hinner springa ner till ladugården när det är dags för morgonmjölkningen. Glömmer jag det blir han sur. Han har sin egen ladugårdsoverall på kroken och vi har nästan tvingats planera våra semesterresor utifrån när slaktbilen kommer, säger hon och skrattar.

systrarby2
2-årige Helmer får åka traktor med morfar Staffan.

I sju av byns tio gårdar bor släktingar. Förutom Maggie, Staffan och deras fyra döttrar med familjer bor också Staffans syster och en av hans fastrar här.
Maggie bjuder på kaffe med toscakaka och berättar om när hon och Staffan för drygt 30 år sedan flyttade till hans barndomsby för att överta hemmanet efter svärföräldrarna. Då var de tre äldsta flickorna 11, 9 och 6 år. Martina föddes strax efter flytten.

Var bästa lekkamrater

Systrarna var byns enda barn och kom att stå varandra extra nära, de var varandras lekkompisar. Martina minns hur trist det var när storasystrarna en efter en flyttade till Umeå för att gå i gymnasiet. Hon längtade efter helgerna då de alltid kom på besök – och deppade på söndagskvällarna när syrrorna packade väskorna igen.
– När Anna bestämde sig för att flytta tillbaka hit med sin familj blev jag jätteglad. Hon hade ju fått barn och det kändes nästan som att jag fick småsyskon på köpet, säger hon.

Även Martina flyttade till Umeå, fem mil bort, när det var dags att börja gymnasiet och trodde aldrig att hon skulle bosätta sig i Rödålund igen.
Men precis som de övriga systrarna var det när hon fick barn som tanken på att flytta hem igen väcktes. För varje syster har det, som av en ödets nyck, funnits ett ledigt hus i byn.

Maggie och Staffan har aldrig försökt påverka sina flickor att flytta hem igen, däremot säger Malin, 41, att hon nog aldrig skulle ha återvänt om det inte Anna redan hade tagit steget.
– Vi är närmast varandra i ålder och bodde ihop under gymnasietiden. Vi är väldigt tajta, förklarar Malin som jobbar som lärare och undervisar såväl syskonbarnen som den egna dottern Maja i skolan i grannbyn.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen