Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 april 2018

Alla matförpackningar ska gå att återvinna om fyra år

Landets livsmedelshandlare har bestämt sig för att byta ut alla förpackningar som är av plast till mer klimatsmarta alternativ. I stället ska de använda material som papper och återvunnen plast.

FOTO: aerogondo

Livsmedelsbranschen har satt upp ett mål om att plastförpackningar ska vara återvinningsbara redan 2022. Till 2030 ska all fossil råvara i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara.

På onsdagen lämnade branschen över sitt förslag på hur det ska genomföras till regeringen.

Arbetet kommer att ske i samarbete med plastindustri och för­packningstillverkare. Livsmedelsbranschen ska också arbeta för ökad efterfrågan på återvunnet material.

Läs också: Björn Ferry vill göra Storuman klimatbäst i landet

Fossil råvara

– Plastförpackningar har många fördelar, som att de förlänger matens hållbarhet och bidrar till minskat matsvinn – plasten runt gurkan är ett exempel på det. Men nackdelen är att plastförpackningarna till största delen består av fossil råvara, vilket dagligvaruhandelns initiativ kommer ändra på, säger Karin Brynell, vd i branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Ny sorteringsanläggning

Hon hoppas också att regeringen delar ambitionerna och hjälper till att nå målet. Dagligvaruhandeln vill bland annat att regeringen satsar på inhemsk produktion av biobaserad råvara, exempelvis från skogen.

Dag­ligvaru-­ och plastbranschen ska tillsammans investera 260 miljoner kronor i en ny plastsorteringsanläggning, som ska bli Europas modernaste. Livsmedelshandeln ska också undersöka hur stor andel av förpackningarna som är åter­vinningsbara redan idag.

Åtta andra branscher följer

Sedan ska handlarna arbeta för att öka den andelen.

– Att utveckla plast från förnybar råvara och förbättra återvinningen är helt centralt både för klimatet och för en effektivare resursanvändning. Därför är det glädjande att dagligvaruhandeln själva nu har tagit fram en färdplan för hur målet ska nås, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som är ett regeringsinitiativ som drog igång 2015.

Åtta andra branscher har också lämnat sina förslag till hur Sverige ska gå mot ett fossilfritt samhälle.

Läs också: Han har tagit fram grön bensin – i hemlighet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen