Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 april 2018

Alliansen kräver: Stoppa nya vedspisreglerna

Nu går Alliansen ihop mot de nya, hårda reglerna för installation av gamla vedspisar.

– Vi kräver ett nytt regelverk och att övergångsreglerna som gäller nu förlängs, säger Carl-Oskar Bohlin, moderat riksdagsman.

 Carl-Oskar Bohlin, moderaterna, kräver ändring av Boverkets hårda vedspisregler.
Carl-Oskar Bohlin, moderaterna, kräver ändring av Boverkets hårda vedspisregler. FOTO: Peter Knutson/Istock

I vintras presenterades Boverkets nya regler för installation för rumsvärmare. Nytillverkade kaminer och spisar fick skärpta krav, i enlighet med ett nytt EU-direktiv. Samtidigt gick förslaget längre och ställde samma hårda krav på gamla kaminer och vedspisar som varit undantagna från reglerna tidigare.

Resultatet blev en folkstorm mot det som i praktiken ses som ett förbud mot att installera en äldre vedspis. Boverket försvarade beslutet med att det inte var ett förbud, kommunerna var fria att göra undantag.

Läs också: Vedspisupproret postar ved i protest

Hårda kommuner

– Jag tycker att man ska utgå ifrån vilka konsekvenser ett förslag får. Det här handlar i praktiken om ett förbud, säger Carl-Oskar Bohlin.

Deltagare i protestgruppen Vedspisupproret har skickat brev till sina kommuner där de frågat om de får installera en äldre vedspis. Enligt Carl-Oskar Bohlin är resultatet hittills tydligt.

– De flesta av kommunerna gör en hård tolkning av Boverkets regler och säger nej.

Kultur och kris

Alliansen har lämnat ett gemensamt krav till riksdagens civilutskott. Alliansen kräver nya regler som tar hänsyn både till vedspisarnas kulturvärden och till möjligheten för enskilda att ha en god krisberedskap. Alliansen kräver också att övergångsreglerna för vedspisar förlängs så att de gäller även efter 1 juli i år.

– Det som hände i dag var att frågan blev bordlagd till nästa möte. Nu hoppas vi på en riksdagsmajoritet för att riva upp förbudet mot gamla vedspisar, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs också: Nya regler: Stopp för gamla vedspisar!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen