Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september 2016

Allt du behöver veta om hur Swish funkar

Alla pratar om Swish och väldigt många har redan skaffat det. Men vad är det egentligen? Land.se reder ut vad betaltjänsten går ut på och hur du ansluter dig.

FOTO: Istock

Föreställ dig att du äter på restaurang med hela tjocka släkten. När servitören kommer med notan förklarar ni generat att ni vill betala var och en. Det är i sådana situationer som Swish kommer väl till hands. Läs mer om användningsområden här

Så, vad är Swish?

Det är en mobil betaltjänst för privatperson, företag, föreningar och organisationer. Tjänsten går ut på att du kopplar ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer. På så sätt kan du både skicka och ta emot pengar med hjälp av mobilnummer eller Swish–nummer, utan att behöva logga in på banken. Överföringarna sker på några sekunder oavsett vilka banker du för över mellan. Det är lika säkert som att betala med din internet- eller mobilbank.

Kostnadsfritt

För privatpersoner kostar det inget att använda Swish. Företag, föreningar och organisationer får däremot betala. För överföringar till dessa anger du ett speciellt Swish-nummer i stället för mobilnummer. Dessa nummer börjar alltid med 123 följt av en unik sjusiffrig sifferserie

Det behöver du

Swish fungerar mellan Danske Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund samt Swedbank och Sparbankerna.

Du behöver dessutom:

 • En smartphone eller dator (utan smartphone kan du endast ta emot betalningar)
 • Mobilappen swish
 • Ett bank-id/e-legitimation
 • Så gör du

  1. Gå in på din internetbank via dator. Anslut ditt mobilnummer till Swish. Nu kan du ta emot betalningar med Swish.
  2. Ladda hem mobilappen ”Swish Betalningar” i till exempel App Store eller Itunes.
  3. Ladda hem mobilappen ”BankID Säkerhetsapp”. Nu kan du också föra över pengar med Swish.
  4. När du ska föra över pengar börjar du med att öppna ”Swish betalningar” och trycker på ikonen ovanför ”betala”. Fyll i mottagarnummer eller hämta numret bland dina kontakter. Välj belopp och skriv ett kort meddelande till mottagaren om vad betalningen gäller.
  5. Klart!
  6. Bra att veta

   När du skaffar Swish får du automatiskt en beloppsgräns på 3 000 kronor under en 7-dagarsperiod. För att höja gränsen kan du ändra den permanent eller tillfälligt i din internetbank.

   Du kan bara ansluta ett bankkonto per mobilnummer. Så om du vill ha flera konton ansluta måste du ha flera mobilnummer.

   Är du under 18 år kan du ändå använda Swish, ibland med vissa begränsningar. Kontakta din bank för att ta reda på vad som gäller.

   Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen