Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juni 2018

Allt fler kommuner inför bevattningsförbud

Kommuner inför nu bevattningsförbud i snabb takt. Bara sedan igår har ytterligare tio kommuner infört bevattningsförbud och listan väntas öka under dagen.

FOTO: Mostphotos

Den lista som Land.se publicerade igår över antalet bevattningsförbud har redan blivit inaktuell på grund av torkan. Listan visade att 13 kommuner hade infört bevattningsförbud. Men redan i dag har ett tiotal tillkommit till listan av kommuner som har infört bevattningförbud.

Det betyder att drygt 70 kommuner har nått kritiska vattennivåer: drygt 23 kommuner har bevattningsförbud och 50 kommuner uppmanar till sparsamhet med vatten. Fler lär komma:

– Siffran ökar hela tiden och flera nya tillkommer hela tiden, däribland Forshaga, Gislaved, Bjurholm, Norrköping, Lerum och Falkenberg, säger Fredrik Vinthagen, presschef på Svenskt Vatten, som genomför sammanställningen, till Land.se.

– Det finns skäl att anta att fler kommuner kommer att införa bevattningsförbud. Därför bör kommuninvånarna vara uppmärksamma på ifall det informeras om förbud eller på uppmaningar att vara sparsam med vattnet, säger han.

Läs också: Så sparar du vatten

Ingen vattenbrist – trots förbud

Som det ser ut för tillfället så är vattenmagasinen i Sverige fortfarande välfyllda, efter en blöt höst och snörik vinter. Just nu är det inte brist på vatten som är det största problemet, utan den begränsade produktionskapaciteten i dricksvattensystemen.

– Det är svårt att få ut allt vatten i ledningsnäten. Det beror på att det är torrt och varmt nu, redan i maj, och all verksamhet är i full gång. Förbrukningen är alltså högre än under semestrarna, säger Fredrik Vinthagen.

Men när de vattenförsörjande systemen inte mäktar med så drabbas framför allt de som befinner sig långt ut i nätet av sämre tryck.

– Lokalt kan man drabbas av sämre vattentryck eller att det tar längre tid att fylla på. Om vi står inför ändringar i väderleken eller i klimatet så kan det på sikt bli nödvändigt bygga ut produktionskapaciteten i dricksvattenförsörjningen, säger Fredrik Vinthagen.

Läs också: Egen brunn? Expertens bästa råd när vattnet sinar

Bevattningsförbud har införts i:

Eskilstuna

Flen

Gnosjö

Järlåsa

Karlshamn

Kristinehamn

Kungälv

Ljungby

Mullsjö

Nyköping

Oxelösund

Ronneby

Sölvesborg

Töcksfors

Tjörn

Tranås

Vingåker

Värnamo

Kristianstad (Yngsjö och Åhus)

Älmhult

Örkelljunga

Norra Öland

Region Gotland (delar av ön från och med 9/6)

Gislaved

Forshaga

Uppmaningar om att vara sparsam med vatten:

Boden

Båstad

Gävle

Halmstad

Hultsfred

Högsby

Laholm

Mjölby

Mörbylånga

Sandviken

Vellinge

Vimmerby

Värmdö

Åstorp

VA SYD (Malmö/Lund/Burlöv/Eslöv)

Sydvatten (16 Skånekommuner)

NSVA (6 kommuner i nordvästra Skåne).

Stockholms Vatten och Avfall

Norrvatten (Norrortskommuner runt Stockholm)

Forshaga

Bjurholm

Marks kommun

Norrköping

Lerum (Floda och Tollered)

VIVAB, (Varberg och Falkenberg)

Källa: Svenskt Vatten

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen