Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 januari 2016

Allt fler snöröjare utsätts för hotfulla situationer

Otrevliga och ibland hotfulla situationer har blivit allt vanligare för de entreprenörer som arbetar med snöröjning, skriver Land Lantbruk.

En man som hötter med näven, en annan som slänger en snöskyffel på traktorn, ett gäng som sluter upp kring traktorn för att komma till tals med föraren.

Peråke Nilsson, verksamhetschef på MR Höglandet, är i det närmaste uppgiven. Insändare skrivs om hur dåligt vägar och bostadsområden röjs, entreprenörer som plogar snö ringer honom och berättar om hur de blir utskällda, hur de hotas, hur de blir omkörda på fel sida om fordonet. Listan kan göras lång.

– Du kan ringa och fråga vilket företag som helst som åtar sig snöröjning, de kommer att berätta samma sak, säger Peråke Nilsson till Land Lantbruk.

Hårdare klimat

Han och de cirka 120 entreprenörer som kör snö för MR Höglandet upplever att klimatet hårdnat betydligt de senaste åren.

– Vi kör ju helt enligt det avtal som vi har med uppdragsgivarna. I upphandlingarna ställs klart och tydligt upp villkoren för snöröjning. Men i informationen till invånarna finns i många fall inte uppgifter kring vad som upphandlats, säger Peråke Nilsson.

Risk för olyckor

– Vi möter tacksamma människor också. Men klimatet har hårdnat och vi är rädda för att det ska hända en olycka när folk springer efter snöplogen, säger Peråke Nilsson.

Henrik Mattsson, affärsområdeschef entreprenad, MR Sjuhärad, ger samma bild – otrevligt bemötande och även en och annan snöskyffel kastad på traktorn.

– Det börjar bli svårare att få tag på utförare på grund av det bemötande som de får. Jag tycker att respekten för yrkesutövarna har försvunnit från dem som vi gagnar, säger Henrik Mattsson till Land Lantbruk.

Det är inte bara ett missnöje med själva arbetet, det finns också synpunkter på att snöröjningsekipagen är i vägen och hindrar trafik.

– Det finns de som hötter med näven och tycker att vi är i vägen, trots att vi bara utför vårt arbete.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen