Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 februari

Allt fler svenskar rustar sig för kris

Vattendunkar, vevradio och tändstickor är nästan slutsålda. Och antalet sökande till hemvärnet och lottakåren är rekordhögt. Nu skaffar sig svenskarna en allt bättre beredskap.

 Nu är det rusning efter beredskapsprodukter som spritkök, vattendunkar med mera.
Nu är det rusning efter beredskapsprodukter som spritkök, vattendunkar med mera. FOTO: Jens Lindström

Den första vågen kom redan 2020, vid starten av coronaperioden. Då började många hamstra olika produkter som toapapper, ris, pasta med mera, av rädsla för varubrist i butikerna.

Men den stora ”beredskapsvågen” startade efter Rysslands anfall mot Ukraina i februari 2022.

Och även nu i januari efter Folk och Försvars Rikskonferens, då både ÖB och flera ministrar inskärpte vikten av att svenska folket har en beredskap för att det kan bli krig.

Dels sköt försäljningen av olika produkter för hemberedskap i höjden, som vattendunkar, vevradio, spritkök, med mera. Dels är antalet ansökningar till frivilligorganisationer som hemvärnet och lottakåren, rekordstort.

– Vi såg ett uppsving direkt när Folk och Försvars Rikskonferens började och fick 170 nya medlemmar under veckan efter, säger Maria Öst, kommunikatör, på Svenska Lottakåren

Totalt fick Lottakåren mer än tredubbelt så många nya medlemmar som en genomsnittlig januari, över nya medlemmar mot 50-100 normalt.

– Så det verkar som att många tog ministern för civilt försvar och ÖB på orden när de tipsade om att gå med i en frivillig försvarsorganisation, fortsätter Maria Öst.

Många vill bli lottor

 Många går med i Lottakåren. Här är fyra medlemmar: Nellie Velander, Matilda Eriksson, Åsa Halén och Deboria Ericson Bednarz.
Många går med i Lottakåren. Här är fyra medlemmar: Nellie Velander, Matilda Eriksson, Åsa Halén och Deboria Ericson Bednarz. FOTO: Camilla Spångberg

Men den största medlemsökningen fick Lottakåren 2022 efter Rysslands invasion av Ukraina då 2228 kvinnor blev nya medlemmar.

Samma sak gäller Hemvärnet, som också fick en stor tillströmning av nya medlemmar under 2022, hela 29 101 personer anslöt sig. Ett vanligt år får man runt 4 000- 6 000 nya medlemmar.

Och efter uttalandena om säkerhetsläget under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, syntes en tydlig ökning av antalet ansökningar även hit.

– Under årets första dagar har det kommit in cirka 1 200 ansökningar, att jämföra med cirka 250 samma period förra året, säger Jessica Dahlin, kommunikationschef på Hemvärnet.

Även butikskedjor Clas Ohlson och Biltema har märkt av ett stort uppsving i försäljningen.

– Vi har haft en mycket stor försäljning av krisberedskapsprodukter under de senaste veckorna. Den har fyrdubblats jämfört med samma veckor förra året, säger Anders Wahl, presskontakt på Clas Ohlson.

Han ser en tydlig koppling till debatten under och efter Folk och Försvar i januari. Som att försäljningen av vevradior ökade med flera tusen procent, till exempel.

Samma gäller andra populära kris- och beredskapsprodukter, som sålts i stor mängd: Förutom vattendunkar, tändstickor och stormkök även värmande campingprodukter och tält, sovsäckar, liggunderlag. Dessutom powerbanks att ladda mobil och dator i när elen har gått.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen