Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 mars 2019

Allt fler svenskar vill ha kvar kontanter

Forskare har förutspått att Sverige kommer bli kontantfritt inom bara några år. Men nu visar en ny Sifoundersökning att allt fler svenskar vill ha kvar kontanter som betalningsmedel.

 Kontantanvändningen i handeln minskar kraftigt, samtidigt vill allt fler svenskar behålla betalningsmetoden.
Kontantanvändningen i handeln minskar kraftigt, samtidigt vill allt fler svenskar behålla betalningsmetoden. FOTO: iStock

Kontantanvändningen i den svenska handeln fortsätter minska drastiskt, från 39 procent (2010) till 13 procent (2018). Redan 2025 väntas hälften av alla butiker sluta acceptera kontanter.

Men bara var femte svensk vill ha ett helt kontantlöst samhälle, visar en ny Sifoundersökning beställd av företaget Bankomat.

Fler betalar digitalt

”Jag tror att det senaste årets ökade debatt om frågan gjort att fler har blivit medvetna om de risker som i dagsläget finns med ett helt kontantlöst samhälle”, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

Antalet svenskar som vill kunna betala med kontanter är 72 procent, vilket är en ökning med fyra procentenheter sedan i fjol (2018: 68 procent). Detta trots att allt fler väljer att betala digitalt.

Läs också: Forskare förutspår: Då blir Sverige kontantfritt

Ökad medvetenhet om krisberedskap

En anledning kan vara en ökad medvetenhet kring samhällets sårbarhet och insikt om att det inte går att betala och ta emot betalningar om till exempel mobiltäckning och internetuppkoppling inte fungerar. Även om kontanter inte är den primära betalningsmetoden anses kontanterna ha en funktion att fylla som ”backup”.

Skillnad mellan åldersgrupper

Åldersgruppen som är mest positiv till kontanter är 65 år och äldre. Av dem vill 85 procent ha kvar kontanter. Siffran bland de yngre, som är mellan 18 och 29 år, är däremot inte så låg som man kan tro. I åldersgruppen – som är mest van vid digitala betallösningar – vill 62 procent ha kvar kontanter (2018: 58 procent) och 29 procent vill slopa dem.

”Över en miljon svenskar lever i dag i digitalt utanförskap. För att de ska kunna sköta sina betalningar i framtiden krävs att staten tar ett större ansvar för att upprätthålla den samhällsviktiga kontantinfrastrukturen”, säger Bankomats Johan Nilsson, i pressmeddelandet.

Läs också: Ikea-varuhuset slutar ta emot kontanter

Om undersökningen

Sifoundersökningen genomfördes genom telefonintervjuer under perioden 17 januari-4 februari 2019. Sammanlagt 2 300 svenskar i åldrarna 18 till 79 år deltog i undersökningen. Frågan som ställdes löd: ”Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?”

72 procent svarade:”Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala.” (Resultat 2018: 68 procent)

21 procent svarade:”Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle.” (Resultat 2018: 25 procent)

7 procent svarade:”Tveksam/vet ej.” (Resultat 2018: 7 procent)

Källa: Bankomat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen