Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 mars 2018

Allt större klyfta mellan stad och land

Fyra av tio som bor utanför Stockholm tycker att motsättningarna mellan huvudstaden och övriga landet har ökat under de senaste tio åren. Det visar en undersökning från Stockholms handelskammare.

 Drygt 2 000 svenskar från övriga landet har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm.
Drygt 2 000 svenskar från övriga landet har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

– Det ser jag som väldigt allvarligt. Om människor tycker att motsättningarna ökar så riskerar vi att få ett mindre välfungerande land och en mindre välfungerande ekonomi, säger Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare, till SVT Stockholm.

Utveckling på andras bekostnad

Drygt 2 000 svenskar från övriga landet har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm. Många uppger att de tycker att Stockholms snabba utveckling sker på bekostnad av övriga landet.

Läs också: Glesbygdsbor har tappat tron på bygden

– Om man bor i en region som gått dåligt ekonomiskt så är sannolikheten större att man skyller det på Stockholm, säger Fredrik Torehammar.

Läs också: Debatt: Sveket mot landsbygdens kommuner

Enligt Torehammar tycker människor också sämre om Stockholm ju längre man bor från huvudstaden. Kritiken riktas även mot mediernas rapportering från olika delar av landet.

– Det finns irritation över att många nyheter upplevs vara Stockholmsfixerade, som att ombyggnaden av Slussen får större utrymme än flytten av hela Kiruna stad. Det finns skäl till självrannsakan, säger han.

Läs också: Landsbygdsministern: ”Landsbygdens framtid angår oss alla”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen