Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2017

Allvarlig grundvattenbrist i stora delar av Sverige

Grundvattennivåerna är extremt låga i år och har fortsatt att sjunka. Nu har SGU uppmätt de lägsta nivåerna på 50 år, vilket riskerar att göra det ännu torrare nästa sommar.

Bild 1/2
 Grundvattennivåer i Sverige i augusti 2017.
Bild 2/2 Grundvattennivåer i Sverige i augusti 2017.

Att grundvattennivåerna är låga den här tiden på året är normalt. Grundvattnet bildas främst under vinterhalvåret, sedan sjunker nivåerna för att vara som lägst på sensommaren och tidig höst.

Men i år är nivåerna extrema.

Bottennoteringar uppmätta

SGU har fått bottennotering för augusti månad och sett de absolut lägsta grundvattennivåerna sedan mätningarna började i slutet av 60-talet.

– På vissa platser i Sverige har vi uppmätt de lägsta nivåerna hittills. Det beror på att vi haft mindre nederbörd än normalt främst under vinterhalvåret, när vi har grundvattenbildningen, säger Emil Risberg på SGU.

Sommarregn ingen hjälp

Att det regnade en hel del i sommar hjälper inte.

– Under sommarhalvåret tar växterna upp nederbörden eller så avdunstar den, så det regn som faller kommer inte ner till grundvattnet.

Läs också: Egen brunn – så kollar du vattennivån

Risk för ännu värre situation

Det som krävs nu är att det kommer nederbörd under vinterhalvåret som är normal eller mer än normalt för att grundvattennivåerna ska hinna återhämta sig.

– Får vi mindre än normalt det här vinterhalvåret finns det en risk att vi får en ännu värre situation nästa år.

Olika magasin

Hur ser det då ut? Grundvatten finns i stora och små grundvattenmagasin. De stora är främst sand- och grusavlagringar, till exempel rullstensåsar, härifrån kommer hälften av den kommunala vattenförsörjningen.

De små magasinen är främst jordarten morän och berggrunden, och nivåerna i dessa brukar vara samma som i de flesta grävda brunnar.

Läs också: Egen brunn? Expertens bästa tips när vattnet sinar

Mycket under normalt

Nivåerna i båda typerna av magasin är under eller mycket under de normala i större delen av landet. Men för de små magasinen har Skåne, Blekinge samt delar av Norrland nivåer nära de normala.

Norra Norrland har däremot nivåer över eller till och med mycket över de normala i både de stora och små magasinen.

I områden med låga grundvattennivåer kan grävda brunnar sina och bergborrade brunnar få problem med saltvatteninträngning. Beroende på lokala förhållanden kan den kommunala vattenförsörjningen påverkas.

Var sparsam med vatten

Men vi behöver inte vara oroliga, menar Emil Risberg.

– Man ska vara vaksam snarare. När det gäller den kommunala vattenförsörjningen har ofta VA-producenterna koll och vidtar de åtgärder som krävs för att säkra grundvattenförsörjningen. De med enskilda brunnar har ett större ansvar själva. Har man en grävd brunn gäller det att hålla koll på nivån och vara sparsam med vattnet, och se över vilka alternativ man har för att få vatten om det skulle ta slut.

Låga noteringar normalt

Även om nivåerna är som allra lägst nu har låga noteringar förekommit tidigare – och återställt sig på några år.

– Vi har sett låga noteringar i de stora grundvattenmagasinen under 70- och 90-talet, så det verkar vara återkommande, säger Emil Risberg.

Läs också: Spara vatten – så gör du!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen