Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 december 2016

Älska skogen! 10 bevis för att trä är glödhett

Ta i trä – bokstavligen. Skogen är trendigare än någonsin. Här är 10 exempel som visar varför.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Drick skogen

glogg-2016

Även en av årets glöggtillverkare hämtar smak från skogen. I Blossa 16 används björksirap från björksav och kråkbär. Tanken är att smaken ska påminna om smörkola.

2. Fiskmat

Skogsråvara är inte bara till för att bygga eller elda med. Nu har forskningsföretaget SP Processum i Örnsköldsvik hittat ett sätt att tillverka fiskfoder av surlut från sulfitfabriker.

– Anledningen till att vi tittar på fiskfoder är att där finns störst betalningsvilja. Fiskindustrin vill hitta nya alternativ till sina foder som i dag baseras på fisk- eller sojamjöl. Att mata fiskar med fiskmjöl anses långt ifrån hållbart, säger Björn Alriksson, forskare och projektledare på SP Processum i Örnsköldsvik, till Lantbruk.com

Hittills har de tagit fram protein som ersätt fiskmjöl till tilapiafisk och näst på tur står regnbåge, röding och lax.

3. Kolla in kollo

Skogskollo har arrangerats i flera år för att få fler tjejer att söka sig till skogsbranschen. Foto: Rolf Segerstedt.
Skogskollo har arrangerats i flera år för att få fler tjejer att söka sig till skogsbranschen. Foto: Rolf Segerstedt.

Skogsarbetare har ofta varit män. Men det håller på att förändras. Med hjälp av skogskollo hoppas Skogstekniska klustret med hjälp av olika företag och länsstyrelser kunna skynda på den utvecklingen. Här får tjejer som ska börja i årskurs 5 och 6 chans att pröva olika aktiviteter där skogen är tema.

I år ordnades fler skogskollon än tidigare och fanns i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Småland.

4. Få barr i brallan

Kläder att ha i skogen eller kläder gjord av skog. Nu kan du få båda. Entreprenörerna Niklas Gilmark och Stefan Söderberg från Härnösand såg möjligheten i norrländska skogar. De startade företaget Allvar och nu säljs deras kalsonger av gran och tall i affärer och på webben.

– Jag läste om underkläder tillverkade av bambu och kom på att man kunde göra samma sak av vilken cellulosa som helst. Kopplingen till den svenska skogen var självklar, säger Niklas Gilmark.

5. Bli ett träd

Sista vilan i kokonger under träd istället för kistor.
Sista vilan i kokonger under träd istället för kistor.

Varför avsluta livet som aska eller i en kista i jorden när du kan bli ett träd. I Italien har två designers tagit fram en naturlig begravningskapsel, Capsula Mundi, där den avlidna är tänkt att vila som i en livmoder med frökapslar till ett träd. När kroppen bryts ned omvandlas den avlidne på så vis till ett träd.

Den som fortfarande vill ligga i en kista kommer kunna välja miljömärkta kistor av obehandlat trä och returfiber.

6. Få jobb

Skogsmaskinförare är ett bristyrke inom skogsbranschen, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.
Skogsmaskinförare är ett bristyrke inom skogsbranschen, enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Foto: Rolf Segerstedt.

Det är också politiskt uttalat att Sverige ska ställa om till en biobaserad ekonomi och inom skogsbranschen finns det bra jobbmöjligheter, bedömer Arbetsförmedlingen.

Bland annat är det brist på skogsmaskinförare och skogsarbetare. Myndigheten tror också att det kommer att behövas fler tjänstemän och rådgivare som arbetar inom skog framöver.

Nyligen lanserade också LRF och Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet, SLA, en sajten Jobbagrönt.se som ska locka flera unga att söka sig till det gröna näringslivet.

7. Bli lyckligare och friskare

En studie vid SLU har visat att människor som varit långtidssjukskrivna på grund av stress- och utmattningssyndrom mådde bättre om de promenerade i skogen.

Personerna i studien förknippade skogsmiljön med bland annat rofylldhet, vildhet, rymd och artrikedom. En annan studie från USA har visat att människor mår bra av att vara i skogen eftersom det gör att vi känner oss lugna och trygga, något som bättrar immunförsvaret.

8. Dofta skog

Foto: Pressbild.
Foto: Pressbild.

Doften av en härlig skogsdunge kan du ta med dig inomhus. Skandinavisk har lanserat en doft som med hjälp av doftpinnar suger upp olja från en glasflaska och sprider väldoft.

9. Positiv framåtanda

Skogsägarna ser positivt på framtiden, enligt årets Skogsbarometer.
Skogsägarna ser positivt på framtiden, enligt årets Skogsbarometer. Foto: Ann Lindén.

Den årliga undersökningen, Skogsbarometern, visar ett tydligt intresse att investera i skog, enligt Lantbruk.com.

Majoriteten av skogsägarna skulle också köpa mer skog om de hade pengar att investera och över hälften är positiva till lönsamheten inom privatskogsbruket. Sex av tio skogsägare tror också att lönsamheten kommer att öka de närmaste åren.

10. Panta hem barken

Framtidens förpackningar behöver inte vara gjorda av plast eller sockerrör – restprodukter från skogen går också bra visar ett svenskt projekt, skriver Dagens Nyheter.

Tekniskt är det inga stora problem att framställa plast av skogsråvara, men utmaningen ligger i att göra det på ett lönsamt sätt, säger Jonas Joelsson, forskningschef Processum, knutet till SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, till tidningen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen