Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 27 september 2016

Älskade telefon – 6 knipor du kommer ur med hjälp av mobilkameran!

Har du glömt läsglasögonen och var du ställde bilen? Vill du se runt hörn eller stanna världen? Så här kan en smart telefon hjälpa dig att lösa problemen.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Jag ser inte texten!

etikett1

Om läsglasögonen ligger kvar hemma när du är ute och handlar kan du ta starta kameran och titta genom den. Testa att zooma in genom att sätta två fingertoppar på skärmen och föra dem från varandra. Peka sedan en stund på skärmen så ställer den in skärpan på den punkt du pekar på.

Räcker inte det? Oroa dig inte. Ta en bild och zooma in ännu längre på den.

etikett2

Om bilden är för ljus eller för mörk kan du göra så här (beroende på vilken modell du har, det här råkar vara en Iphone 5, men även android-telefoner har liknande funktioner). Tryck på ”Ändra”. Då dyker en ny meny upp. Tryck på den lilla cirkeln med timvisare i, välj sedan solsymbolen som dyker upp ovanför.

etikett3

Nu får du en skala att leka med. Ställ in bilden så att texten blir så tydlig som möjligt. Tryck sedan på ”klar” och du kan zooma in i bilden och läsa ännu bättre.

2. Skräp mellan tänderna?

spegel

Telefonens kamera kan fungera som en spegel utan att du ens behöver ta någon bild. Tryck på den lilla kameran med snurrpilar längst upp så byter kameran håll. I stället för att riktas framåt visar den bilden av dig.

3. Har vi mjölk hemma?

hitta

Ta en bild som fyller i där minnet sviker. Kylskåpet, kryddhyllan eller skafferiet finns med när du går till affären. Du kan också använda bilder för att minnas var du parkerade bilen, vilken sorts tandkräm du brukar köpa eller var sladdarna satt bakom datorn om du måste dra ur dem.

4. Jag kan inte se runt hörn!

sladd1

Joho, det kan du visst. Stick in telefonen där du vill kika, se gärna till att blixten är påkopplad. Ta sedan en bild. Här har kameran klämts in bakom datorskärmen för att man ska få en bild av hur kontakterna ser ut där bakom.

Bakom, under och i små prång är det lätt att bilderna blir för mörka även om blixten är på. Ta i så fall upp bilden på skärmen och tryck på ”ändra”. Nu kan du zooma in och ljusa upp bilden så att den blir användbar.

sladd4

Så där. Mycket bättre. Nu kan man till och med läsa en del av texten på etiketten under kontakterna.

Det här tricket funkar överallt där det är trångt, till och med om du inte når att få ner handen och trycka på knappen för att ta bilden.

sladd3

Volymkontrollen på dina hörlurar fungerar som avtryckare på distans. Tryck på plus så tar kameran en bild. Om du vill filma startar inspelningen om du trycker på plus och stannar om du trycker på minus.

5. Det går på tok för fort!

langsam

När mormor virkar går det undan. Om du vill se precis hur hon bär sig åt kan telefonkameran hjälpa till. De flesta smarta telefoner har en funktion som går det möjligt att spela in video i slow motion.

Tryck på ”långsam” och filma. Sedan ser du precis vad som händer och kan lära dig härma.

6. Jag skriver som en kråka

ekvation

Varför klottra om du slipper? När läraren visar en bild på väggen, när du vill ha grannens recept på palt eller om någon skrivit något riktigt tänkvärt på sin köksvägg – ta en bild i stället för att skriva av. Det går mycket fortare.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen