Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 oktober 2018

Amanda och Magnus: Vi brinner för vårt andelsjordbruk

Kovland

Amanda och Magnus är sjunde generationen på Gårdtjärn och satsar på det senaste – andelsjordbruk! Deras 102 delägare får varje vecka nyskördade, ekologiska grönsaker!

 Magnus och Amanda driver framgångsrikt en Krav-odling på släktgården.
Magnus och Amanda driver framgångsrikt en Krav-odling på släktgården. FOTO: Anna Thors

Trädens löv sprakar i eldröda och gula höstfärger runt Gårdtjärns gård i Kovland, nära Sundsvall.

Den första kylan har kommit och på gården är det full aktivitet.

Skördar grönsaker

 Fina, färgglada pumpor skördas.
Fina, färgglada pumpor skördas. FOTO: Anna Thors

Land hittar Amanda och Magnus i odlingarna av grönkål, vitkål, spetskål och en mängd andra grönsaker.

De håller på att skörda dagens grönsaker som ska paketeras, och skickas iväg.

 Nyskördade fina solrosor som ska bli till en bukett att sälja i gårdsbutiken.
Nyskördade fina solrosor som ska bli till en bukett att sälja i gårdsbutiken. FOTO: Anna Thors

Amanda lägger knubbiga, färggranna pumpor i lådor och Magnus klipper solrosor som ska bli buketter att sälja i gårdsbutiken.

De riktigt njuter av den svala, friska höstluften.

– Hellre kallt så att man kan arbeta om dagarna, än som i somras när värmen höll på att ta knäcken på oss och vi fick kliva upp tre på morgonen för att orka jobba, berättar Amanda.

Släktgård från 1800-talet

 Kul vägvisare till allt som finns på gården i dag.
Kul vägvisare till allt som finns på gården i dag. FOTO: Anna Thors

Paret är inne på sin andra säsong som grönsaksodlare. Då tog de över driften av Magnus släktgård som funnit i familjens ägo sedan mitten av 1800-talet.

Här finns en huvudbyggnad, en bagarstuga, en stor maskinhall och ett nybyggt mejeri.

10 hektar åkermark

 Magnus är sjunde generationen på släktgården Gårdstjärn i Medelpad.
Magnus är sjunde generationen på släktgården Gårdstjärn i Medelpad. FOTO: Anna Thors

Ladugården som stod tom är nu ombyggd till fårstall. Det finns även tio hektar betes- och åkermark.

– Jag är sjunde generationen som driver gården. När mina föräldrar trappade ner kändes det naturligt för mig att ta vid och jag är glad att Amanda ville samma sak, säger Magnus.

Han arbetade tidigare som kommunikatör för LRF Västernorrland, och Amanda gick byggnadsvårdsutbildning vid Göteborgs universitet.

Amanda såg möjligheten

 Amanda växte upp med pappans grönsaksodling och fick ovärderliga kunskaper där.
Amanda växte upp med pappans grönsaksodling och fick ovärderliga kunskaper där. FOTO: Anna Thors

När de flyttade ihop på gården hade de inga planer på att starta eget.

Men Amanda, som under hela sin uppväxt jobbat med sin pappas grönsaksodling i Umeå fick en idé.

Hon såg en realistisk möjlighet för henne och Magnus att starta och driva en egen grönsaksodling:

– Pappa har varit egen företagare i branschen i 30 år, så jag vet hur en odling ska skötas. Och tillsammans med Magnus kunskap om jordbruk, blev det den perfekta mixen, ett bra team, säger Amanda.

Sålde på marknader

 Kålrot som rensas för hand.
Kålrot som rensas för hand. FOTO: Anna Thors

På gården fanns redan nästan alla maskiner som krävdes. Den första säsongen odlade de grönsaker och sålde på marknader.

Men det var tidskrävande och osäkert. Hur mycket de kunde sälja var även väderberoende.

– Det blev mycket svinn. Vi började tänka till: Hur kunde vi göra i stället, säger Magnus.

Fick idén om andelsjordbruk

 En nyskördad, färsk kronärtskocka som ska läggas i en andelsägares veckolåda.
En nyskördad, färsk kronärtskocka som ska läggas i en andelsägares veckolåda. FOTO: Anna Thors

Idén om ett andelsjordbruk föddes. Där kunde andra köpa in sig, dela på riskerna och en gång i veckan få sin leverans av färska grönsaker.

Magnus och Amanda testade intresset genom att lägga ut en förfrågan på sin Facebooksida.

Gensvaret blev större än de kunnat drömma om – alla andelar såldes slut.

Odlar 40 grödor

 Inspirerande recept i kokboken som erbjuds alla andelsägare.
Inspirerande recept i kokboken som erbjuds alla andelsägare. FOTO: Anna Thors

I dag har de 102 delägare som får grönsaksleverans varje vecka, från mitten av april till slutet av oktober.

De odlar 40 olika grödor som kål, morötter, pumpa, lök, rödbetor, potatis och rotfrukter.

– Vi har olika sorter av allt och jag kan ärligt säga att vi har det mesta i kålväg som man kan odla, vit-, röd-, spets-, sallads- och grönkål – med mera, säger Magnus.

Facebookgrupp med recept

 Magnus och Amandas företag växer stadigt med gårdsbutiken som det ”tredje benet” att stå på.
Magnus och Amandas företag växer stadigt med gårdsbutiken som det ”tredje benet” att stå på. FOTO: Anna Thors

Som inspiration erbjöd de sina andelsägare att köpa en kokbok med läckra grönsaks- och vegorecept.

– Vi har också en sluten Facebookgrupp för andelsägarna, där tipsar vi varandra om maträtter, berättar Amanda.

I fjol öppnade de en gårdsbutik och kafé plus ett mejeri, där de tillverkar egna ostar, smör och andra mejeriprodukter som de säljer.

– Vi har öppet varje helg och det kommer mycket folk som fikar och handlar, berättar Magnus.

Säljer i gårdsbutiken

 Krispig, nyskördad fänkål som snart levereras till andelsägarna.
Krispig, nyskördad fänkål som snart levereras till andelsägarna. FOTO: Anna Thors

Som ett tredje ben för företaget att stå på, föder de även upp lamm och säljer köttet i gårdsbutiken.

För Amanda och Magnus är det viktigt att stötta andra bönder i området. Därför köper de mjölken till sitt mejeri från en granne och även nötkött som de säljer i butiken.

– Vi vill att det ska gå bra för alla jordbruksföretag runt omkring oss, därför är det viktigt att vi hjälper varandra, säger Magnus.

Arbete året om

 Mycket jobb året om men det positiva överväger för Magnus och Amanda.
Mycket jobb året om men det positiva överväger för Magnus och Amanda. FOTO: Anna Thors

För honom och Amanda är det arbete året om. Grönsakssäsongen pågår april–oktober och i november–december är det produktion i mejeriet inför julen.

I januari–februari förbereder de gården inför kommande säsong.

– Vi börjar odla i igen mars, så det blir inte någon vila direkt. Men vi försöker ta det lugnare under vintermånaderna, berättar Amanda.

Förbättrar ständigt

Magnus menar att det positiva väger över.

– Även om det är mycket jobb ger det så enormt mycket tillbaka, säger han.

Under sina två år som företagare och odlare har de hela tiden hittat saker som går att förbättra och göra mer lättarbetat.

Som att korta ned fårorna, från 150 meter den första säsongen, till 60 meter i år – och nästa år 20–25 meter.

– Vi vill inte ha en miljö som passar traktorer bättre än oss, utan själva kunna rensa ogräs på ett effektivt sätt utan traktor, berättar Amanda.

Vill växa långsamt

Båda har idéer och planer för hur de vill utveckla sin verksamhet. Men de tänker inte skynda på planerna.

– Vi tar en säsong i taget. Vi vet att vi har bra förutsättningar att lyckas. Och vi tror starkt på idén och brinner för den, så det är bara att köra på, säger Magnus.

Magnus Jakobsson och Amanda Alskog

FOTO: Anna Thors

Ålder: 27 och 29 år.

Familj: Katten Trix (bondkatt), 3 år, som är nybliven landsbygdsbo efter tre år i lägenhet i centrala Sundsvall.

Bor: Gårdtjärn i Kovland, utanför Sundsvall.

Gör: Driver ett andelsjordbruk med fokus på ekologisk grönsaksodling. Har även ett gårdsmejeri och lammproduktion.

Drömmer om: Att ha normala arbetstider!

Motto i livet: En ska trivas i tillvaron!

Följ Gårdtjärns gård via Facebook, Instagram eller på hemsidan.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Fick beviljat startstöd av Europeiska jordbruksfonden på 250 000 kronor.

Marknadsföringen: Använder Facebooksidan ”Gårdtjärns Gård”, sin hemsida, lokala sökannonser på Google maps och driver Instagramkontona @mankelicken och @madagaskanlo

Antal anställda: De själva och 3 timanställda.

Största misstaget under starten? ”För många olika grenar i företaget, vi måste renodla verksamheten mer.”

Vad gick bättre än ni trodde? ”Försäljningen och kålen! Starten 2017 var ett magiskt år för kål.”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen