Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari 2018

6 klassiska konditorier i Sverige

Ska vi gå på kondis? Ett trevligare förslag kan man knappast få. Det fanns fler ställen förr, men fortfarande hittar du gamla klassiska konditorier här och där i landet.

Här tipsar vi om 6 fantastiska konditorier där du fortfarande kan läsa tidningen på en träpinne och få en slät kopp kaffe och kanske en kondisbit till!

1. Güntherska hovkonditoriet, Uppsala

Disken med alla godsaker på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala är upplyst av en ståtlig kristallkrona.

Läs också: Varför fick vi konditorier egentligen?

2. Conditori Nordpolen, Vara

Conditori Nordpolen i västgötasamhället Vara etablerades 1903 och har trots en omfattande renovering 2006 behållit mycket av den tidigare atmosfären. Konditoriet håller alltjämt fast vid traditionell bordsservering.

Enligt Per Larsson, ett av de tre syskon som idag driver stället, har Nordpolen alltid haft en stor kundkrets men att besökarna under senare år blivit ännu fler. Förra året hade man över 200 000 besökare! Antalet anställda är 35, varav 9 i bageriet.

Bakom disken finns en väggmålning från 1951 som likt en skolplansch framställer ett nordpolslandskap med eskimåer och igloos.

Varför? Jo, upptäcktsresanden August Andrée hade 1897 omkommit under ett försök att nå Nordpolen med vätgasballong. De två systrar som 1903 startade konditoriet valde namnet Nordpolen för att hedra Andrée. Han hade dessutom landat nära Vara under en provflygning sommaren 1894.

3. Ofvandahls, Uppsala

Ofvandahls i Uppsala har funnits sedan 1878.

Läs mer: 19 retrokaféer från norr till söder

4. Siljans konditori, Leksand

Att bli sittande på kondis, som här på Siljans konditori i Leksand, är en behaglig del av livet. Pratande eller bara drömmande. På bortre väggen finns tidningsställ.

I Siljansbygden återstår flera konditoriklassiker: genuina Helmers konditori i Mora från 1925, Fricks konditori i Rättvik från 1958 och Siljans konditori i Leksand. Siljans konditori har funnits i nuvarande lokaler sedan 1967 och präglas av sextiotalsmodernism à la dåtida gillestuga.

5. Pallas konditori, Sundsvall

I Sundsvall kvarlever Pallas konditori, med mycket av originalinteriören från 1956 bevarad. Där finns röda galonstolar, frostat glas i dörrarna med mera. Andra konditorier med 50-talsatmosfär är Lanemo konditori i Linköping, Bageri Brantingstorg i Uppsala, Lido i Gävle och Wiener-Condis i Avesta.

6. Vetekatten, Stockholm

Ett av Stockholms mest genuina konditorier är Vetekatten, grundat 1928 av en kvinna som ville inreda det ”som en prästgård”. Och visst finns lite av gammal prästgårdsstämning i de sobra serveringsrummen med klassisk möblering och en vitmenad öppen spis.

Verksamheten drivs traditionsenligt vidare av mästerkonditorn Johan Sandelin-Järnåsen, en av delägarna. Vid en stor tillbyggnad 2014 lämnades de inre serveringsrummen intakta. Vetekatten av idag har två kontrasterande ansikten: ett hypermodernt ut mot gatan, och ett musealt i de inre regionerna.

Läs också: 4 vägstopp för dig som älskar motornostalgi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen