Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 april

Andelsägd solel ger effekt för framtiden

Bra för både miljön och plånboken – fördelarna med solel är många. Nu börjar fler och fler äga solceller ihop, och en ny utredning kan göra det ännu mer lönsamt.

 Har du inte något eget tak som passar för solceller eller råd att investera på egen hand kan du välja att bli delägare ihop med andra.
Har du inte något eget tak som passar för solceller eller råd att investera på egen hand kan du välja att bli delägare ihop med andra. FOTO: Per Zetterlund

Från att främst ha försett avlägset belägna sommarstugor med el är nu solcellerna på frammarsch i Sverige. 2040 ska fem till tio procent av vår elanvändning komma från solen, föreslår Energimyndigheten.

– Solelen ökar väldigt mycket just nu. Det finns ett stort intresse för den, det är det populäraste energislaget i Sverige och många vill att det ska byggas mer, säger Ylva Gullberg på Energikontoret Region Örebro län.

Hon arbetar inom samverkansprojektet Framtidens solel i Östra Mellansverige.

Läs också: Miljövännerna gick samman – här ger solcellerna energi till skolan

Flera fördelar med solel

För att investera i solel behöver man inte ha något stort miljö- eller teknikintresse, enligt Ylva, och fördelarna är flera. Det är en förnybar energikälla som kan installeras på befintliga byggnader och den ger inte lokala utsläpp eller störningar.

– För företag ger det även bra publicitet och är varumärkesstärkande att satsa på solel, det gör att de lockar fler kunder och blir attraktivare som arbetsgivare.

Läs också: ”Så byggde pappa och jag om skrotbilen till elbil”

Lång livslängd på solcellsanläggningen

Samtidigt som du minskar din miljöpåverkan är det en bra ekonomisk investering, påpekar Ylva. Solelen kan användas för eget bruk, säljas i elnätet eller lagras i batterier.

– En solcellsanläggning har lång livslängd och ger därför avkastning på investeringen i många år framåt. Det ger bättre ränta än att spara pengar på banken. Många förväntar sig att elpriset kommer att bli högre i framtiden och producerar du din egen el blir du mindre känslig för förändringar, det har också ett värde.

Delägande av solceller har många fördelar

Har du inte något eget tak som passar för solceller eller råd att investera på egen hand kan du välja att bli delägare ihop med andra, såväl andra privatpersoner som föreningar, kommuner, och företag. En ekonomisk förening får dra av momsen för investeringen.

– Det kan vara skönt att vara flera som hjälps åt, då kan ni vara bra på olika saker för att få de bästa förutsättningarna.

Läs också: Lista – de 40 bästa miljöbilarna 2018

Andelsägd el kan leda till skattereduktion

En snabbutredning som regeringen beställt förväntades bli klar den 31 mars. Den ser över om det går att låta andelsägd el ta del av skattereduktionen för mikroproducenter av el.

– Jag hoppas att det går att hitta en lösning som förbättrar förutsättningar för andelsägd solel och gör det ännu enklare och lönsammare. Då finns potential för den att växa ännu mer.

Krångliga regler kring solceller

Men varför skaffar inte fler solel? Det finns en bild av att det är dyrt, tror Ylva. Men priserna har planat ut, så det är ett bra tillfälle att skaffa nu, det går att räkna hem, säger hon. Samtidigt lyfter hon att lagar och regler kring solceller är ganska krångliga.

– Att folk inte känner att de har koll på vad det innebär tror jag har bromsat utvecklingen, men det finns en stark politisk vilja att förenkla idag, och en efterfrågan – nu vill vi ha solel.

Läs också: Ingrid bor i väglöst land: ”Inget i det moderna samhället lockar mig”

Sex goda råd för att komma i gång

1. Prata med andra. Hitta fler intresserade och lär av andra solel-föreningar.

2. Läs på. Bra info finns på framtidenssolel.se.

3. Ta hjälp. Energi- och klimatrådgivare kan ge råd om dina förutsättningar. Kommuner och elbolag kan hjälpa till med det praktiska som bygglov och anslutning.

4. Starta en ekonomisk förening. Läs mer på verksamt.se.

5. Hitta en bra plats. Solceller kan sitta på marken, men det är praktiskt att ha dem i en byggnad om elen ska användas där.

6. Installera. Ansök om bygglov, se över elavtal och försäkring, välj solcellsleverantör och kontakta elnätsägaren för att se att det går att koppla samman med elnätet och installera en mätare.

Läs också: Nytt förslag: Slopat krav på bygglov för solceller

Räkne-exempel

Går 20 andelsägare in med 10 000 kr var kan de köpa en anläggning på 16 kWp som producerar 15 000 kWh per år.

Med statligt investeringsstöd räcker det till 23 kWp som ger 22 000 kWh. Ett elpris på 1 kr/kWh ger 22 000 kr per år.

De flesta solceller har en garantitid på 30 år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen