Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 augusti 2016

Anders kom igen efter den svåra motocrossolyckan

Anders Forslund var en landets bästa ­motocrossförare när den svåra olyckan ­inträffade. Efter många år har livet vänt, mycket tack vare att han lärt sig vara öppen. Nu använder han sina svåra erfarenheter – till att utveckla företag!

FOTO: Katarina Lövgren
Tidigt på morgnarna kan Anders ses vandra kring hästhagen.
STÄRKANDE PROMENADER. Hästar betar i hagarna och frustar när Anders Fors­lund går en vända över ägorna för att andas och hämta lite kraft.

Solen lyser över hästgården i natursköna Lögdö några mil norr om Sundsvall. En gång såg han nästan exakt den här gården i en dagdröm och satte upp målet att han och familjen skulle leva på det viset.

När han sedan hittade stället i verkligheten visste han att det var rätt att slå till.

Varit på botten flera gånger

– Jag har varit nere på botten flera gånger och tänkt att livet inte är värt att leva. Men det går att förändra saker och börja på nytt. Gården är för mig en symbol för detta, säger han och stryker 17-åriga valacken Cola över mulen.

Pappans motorintresse smittade

Anders Forslund växte upp i en helt vanlig familj i ett hus vid Indals­älven. Möjligen var pappans motorintresse något som stack ut, och det gjorde att han själv blev intresserad av motocross.

DRÖMLIVET. Här på hästgården lever Anders det liv han dagdrömde om ­tidigare, tillsammans med sin familj.
DRÖMLIVET. Här på hästgården lever Anders det liv han dagdrömde om ­tidigare, tillsammans med sin familj.

Tävlade på elitnivå

Från tonåren och uppåt tränade Anders mycket hårt och tog sig upp i landets elit. Men satsningen på att bli allra bäst fick ett högt pris.

Vid en tävling blev det fel på gasreglaget just innan ett högt hopp och i stället för att han kunde dämpa farten skedde det motsatta. Kraschen blev våldsam.

Lappades ihop med skruvar och spikar

– Jag krossade en fotled, bröt höger lårben och båda underbenen. Av bendelarna var det mest bara små smulor kvar. Jag lappades ändå ihop med skruvar och spikar och kunde lämna sjukhuset efter en månad, berättar Anders.

MOTOCROSSTJÄRNA. Anders tillhörde landets elit i sin ungdom.
MOTOCROSSTJÄRNA. Anders tillhörde landets elit i sin ungdom.

Från att ha varit en elitidrottare som levde för att träna och tävla blev han en ung rullstolsburen man med många begränsningar. Han blev deprimerad och sa åt sin dåvarande flickvän att leta sig en annan kille.

Tårarna kom hos sjukgymnasten

Vändningen kom när han var hos en sjukgymnast som rullade in honom och stolen under en skivstång. Plötsligt kunde han göra något han trott var omöjligt, han kunde träna igen. Då kom tårarna.

Kunde köra motorcykel igen

Att springa eller gå långa ­sträckor är än i dag omöjligt för Anders Fors­lund, men han kämpade sig långsamt tillbaka och kunde mot alla odds även köra motorcykel efter några års hård träning. Då inträffade en ny olycka.

En ny olycka inträffade

– Jag var på väg till ett jobb och min dåvarande fru var med i bilen. En mötande bilist kom över på vår sida av vägbanan och vi frontalkrockade. Vi var helt chanslösa, berättar han.

Frun fick missfall

Den gravida frun fick ett missfall och båda drabbades av whiplash­skador. Hela tillvaron började rämna. För Anders del sviktade både minnet och finmotoriken.

Trodde han hade blivit galen

– Jag trodde att jag blivit knäpp. Var tvungen att skriva på lappar för att inte glömma de enklaste saker och kunde inte hälla från ett mjölkpaket utan att spilla. Till slut fick jag enormt stark smärta i hela kroppen, synfältsbortfall och blev helt enkelt utbränd.

Tuff rehabilitering

Kroppen hade stängt av systemen och för den långtidssjukskrivne Anders började nu en tuff tid av rehabilitering.

Fem veckors rehabilitering

Han tror själv att han hade stor nytta av att ha gjort en liknande resa tidigare och tog sig sakteliga tillbaka i vardagslivet. Fem veckors vistelse på Alfta Rehabilitering i Hälsingland var ett viktigt steg mot att bli frisk.

Upptäckte ny förmåga

Kampviljan tog honom tillbaka i yrkeslivet och han började ­arbeta med utbildning inom industrin. Snart upptäckte han att han inte bara utbildade anställda.

Han gjorde även nytta genom att samtidigt utveckla hela organisationer. Då startade han ett företag som jobbar med just detta, att utveckla människor och grupper.

Anlitades av Trygghetsrådet

– Här kunde jag verkligen använda mina erfarenheter. Genombrottet kom när jag fick i uppdrag av Trygghetsrådet att hitta jobb åt dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Jag lyckades bra och snart kom fler uppdrag in till min firma, berättar Anders.

Satt vid fruns sjukbädd

Privatlivet gick dock inte lika bra. Anders och hans fru gick skilda vägar efter en kris men hade då hunnit bli föräldrar till en flicka. Frun drabbades sedan av cancer och dog, men Anders stöttade henne vid sjuk­bädden den sista tiden.

”Har lärt mig att gå vidare”

– Det har verkligen varit upp och ner i mitt liv. Men jag har fått lära mig att gå vidare och försöka ta nya tag. Nu har jag nytta av att ha både svåra och fina upplevelser i bagaget. Jag uppskattar verkligen mitt liv i dag, säger Anders.

Har blivit förändrad

Erfarenheterna har i grunden förändrat honom. Han säger att han tidigare varit en försiktig man och inte velat sticka ut. Han har gömt undan motgångar och varit tyst. Nu är det annorlunda.

Stänger inte längre in känslorna

– Jag har slutat kompromissa med mig själv. Att vara sjukskriven och att skilja sig är saker som jag sett som ultimata misslyckanden och tidigare mått fruktansvärt dåligt över. ­Mycket berodde på att jag stängde in känslorna, berättar han.

Berättar öppet på Facebook

När han skilde sig skrev han helt öppet på Facebook om hur han ­mådde och pratade med bekanta på gatan om hur jobbigt livet var.

Han säger att det inte behöver vara rätt för andra, men i hans fall kom en flod av varm respons i retur från omgivningen.

Hittade sin drömgård

När han fick syn på att gården i Lögdö var till salu var det som om hans tidigare dagdrömmar gått i uppfyllelse.

Med sin nya sambo Kattis och deras totalt tre barn flyttade han till gården som började ­renoveras och de fick snart också ett gemensamt barn.

Byggde om lagården

Särskild omsorg har han ägnat logen i ­ladugården som byggts till en ­vacker och stilren ­lokal där han tar emot ­privatpersoner och ­företagsgrupper som vill ­åstadkomma någon ­förändring.

På samma sätt som han återanvänder erfarenheter i livet har han återanvänt byggmaterial. Bräderna i gjutformen till ett dammbygge i närheten fick han ta reda på och det är nu ett grovt men vackert golv på logen.

En filosof i pyjamas

Tidigt på morgnarna kan Anders ses vandra kring hästhagen. Han har då ännu inte riktigt startat dagen, utan går mest bara och andas i sin drömvärld.

– Jag har blivit en filosof i pyjamas och delar mina morgontankar med hästarna, säger han och skrattar.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen