Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 mars

Andrea väckte liv i gammelmorfar Bagar-Jonssons bageri

Funäsdalen

Som liten drömde Andrea om ett eget bageri. Nu har hon öppnat ett kafé i Funäsdalen, i samma lokaler som hennes gammelmorfar bakade i för över 50 år sedan.

 Andrea Skott Dahlgren tar en fika utanför sitt boningshus en bit bort från bageriet.
Andrea Skott Dahlgren tar en fika utanför sitt boningshus en bit bort från bageriet. FOTO: Jessica Koijan

Nya Jonssons konditori & bageri i byn Funäsdalen har just öppnat för dagen och konditoridisken är välfylld.

Kända bakverk som morotskaka, citrontartletter och brownies varvas med egna specialiteter som mintdammsugare, Jonssonbullar och svartvinbärsbiskvier.

Semmelrekord

 Andreas populära semlor med hemligt recept på mandelmassefyllning.
Andreas populära semlor med hemligt recept på mandelmassefyllning. FOTO: Annika Goldhammer

Andrea Skott Dahlgren ställer fram ett fat med semlor och täcker dem med en glaskupa.

– Vi bakade 1081 semlor i går, så jag är lite trött i dag, säger hon.

Det är dagen efter fettisdagen och Andrea och hennes anställda har slagit semmelrekord.

Läs också: Eva sade upp sig – och köpte gård vid Indalsälven

Fikapaus i kaféet

 Nya Jonssons säljer även lokalt odlat och malt mjöl och egna souvenirer som emaljmuggar.
Nya Jonssons säljer även lokalt odlat och malt mjöl och egna souvenirer som emaljmuggar. FOTO: Annika Goldhammer

Själv hann hon äta en halv semla, berättar hon innan hon försvinner in i bageriet för att ta ut en plåt tekakor ur bageriets stenugn.

Sedan sätter hon sig vid ett av kaféborden för en välförtjänt paus.

Gamla fotografier

 Gammelmorfar Erik två döttrar längst fram (Andreas farmor till vänster) sen frun Märta, Erik och den anställde bagaren.
Gammelmorfar Erik två döttrar längst fram (Andreas farmor till vänster) sen frun Märta, Erik och den anställde bagaren. FOTO: Privat

På väggen ovanför henne hänger svartvita fotografier på Andreas gammelmorfar Erik Jonsson, mer känd som Bagar-Jonsson.

Han flyttade till Funäsdalen 1939 för att ta över ett bageri i Funäsdalen. 1950 byggde han trähuset vi nu sitter i, och året efter flyttade han sitt bageri och konditori dit.

Samma lokaler

 Nya Jonssons bageri ligger i samma lokaler som gammelmorfars bageri centralt i Funäsdalen.
Nya Jonssons bageri ligger i samma lokaler som gammelmorfars bageri centralt i Funäsdalen. FOTO: Annika Goldhammer

Det blev snabbt väldigt populärt och Bagar-Jonsson lockade bröd- och bullälskare från hela Härjedalen. Han drev bageriet i 16 år och sedan flyttade andra verksamheter in i lokalerna.

Men i december 2017, nästan exakt 50 år efter att Bagar-Jonsson stängde sitt bageri, tog barnbarnsbarnet Andrea över arvet.

Många minnen

 Gästerna får ta del av bageriets historia genom de gamla fotografierna i kaféet.
Gästerna får ta del av bageriets historia genom de gamla fotografierna i kaféet. FOTO: Annika Goldhammer

Hon öppnade sitt konditori och bageri i just det hus där hennes gammelmorfar byggt, bott och verkat.

– Det är många äldre som har kommit in och berättat att de åt wienerbröd här när de var små. Någon hade jobbat som springpojke och cyklat ut med tårtor, säger hon.

Välanvända recept

 Snirkligt nedtecknade recept – en ovärderlig skatt som bevarades av Andreas gammelmoster Kerstin, som också jobbade i bageriet.
Snirkligt nedtecknade recept – en ovärderlig skatt som bevarades av Andreas gammelmoster Kerstin, som också jobbade i bageriet. FOTO: Annika Goldhammer

Andrea försvinner in i köket och återvänder med gamla prislistor, tårtritningar och en vältummad receptbok med snirkligt nedtecknade recept.

En ovärderlig skatt som bevarades av Andreas gammelmoster Kerstin, som också jobbade i bageriet.

– Vi har försökt använda vissa av recepten, men det är svårt eftersom det kan stå att det ska vara ”en bytta” och ”en skopa”. Vi har frågat äldre och experimenterat för att försöka komma fram till hur mycket det var.

Bevarade klenoder

 Kära föremål från gammelmorfars bageri - så kallade skrapkort, finservetter och en guldfärgad mönsterskärare.
Kära föremål från gammelmorfars bageri - så kallade skrapkort, finservetter och en guldfärgad mönsterskärare. FOTO: Annika Goldhammer

I gömmorna finns också finservetter med Jonsssons Konditori-emblem, pepparkaksformar, välbevarade så kallade skrapkort och andra närmast museala föremål. Andreas käraste klenod är en guldfärgad mönsterskärare.

– Jag fick den av min gammelmoster, säger Andrea. Hon sa att jag skulle vara extra rädd om den.

Bagar-Jonsson dog innan Andrea föddes, men gammelmoster Kerstin hann berätta många historier om bageriet innan hon gick bort 2018.

Läs också: Bageri Vojmån: Här bakas tunnbröd efter farmors hundraåriga recept

Bageriets historia

 Interiören är en mix av gamla föremål, färgglada loppisfynd och lokala artefakter.
Interiören är en mix av gamla föremål, färgglada loppisfynd och lokala artefakter. FOTO: Annika Goldhammer

Till exempel om hur tufft det kunde vara att driva ett bageri under ransoneringsåren då tillgången på smör, socker och mjöl var begränsad.

– Vi håller på att samla alla berättelser och bilder i en bok om bageriets historia, säger Andrea. Jag skulle också vilja samla alla gamla saker som vi inte använder i ett skåp här i kaféet.

Älskar att baka

 Solbullarna finns alltid i sortimentet.
Solbullarna finns alltid i sortimentet. FOTO: Annika Goldhammer

Andrea är född och uppvuxen i Funäsdalen och har alltid älskat att baka.

Under tonåren började hon skapa specialdesignade tårtor åt vänner och bekanta och sista året på hotell- och restauranggymnasiet startade hon ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet) inriktat på tårtdesign.

Tävlade i tårtor

 Fina presentpåsar med gammeldags småkakor.
Fina presentpåsar med gammeldags småkakor. FOTO: Annika Goldhammer

Det blev så framgångsrikt att hon fick göra tårtor både kvällar och helger och tävla i riksfinalen. Efter studenten gick hon en ettårig YH-utbildning med inriktning på bageri och praktiserade bland annat på Tössebageriet i Stockholm.

– Skolan gav inte supermycket, men under praktiken lärde jag mig mycket. Som att det inte lönar sig att ta genvägar.

Tog över lokalerna

 Nostalgifaktorn är hög på Nya Jonssons, med antika burkar och blommigt porslin.
Nostalgifaktorn är hög på Nya Jonssons, med antika burkar och blommigt porslin. FOTO: Annika Goldhammer

Under studietiden hade gammelmorfars gamla lokaler tagits över av ett hälsoinriktat kafé där Andrea jobbade extra på lov och helger.

Sedan stod lokalerna tomma i ett par år, innan Andrea såg sin chans att ta över dem.

Nu har hon skapat ett bageri och konditori med hantverket i centrum.

Långsam bakning

Allt görs från grunden och tillåts ta tid. Bröden får jäsa i rumstemperatur eller kylskåp och gräddas i stenugn.

Många av råvarorna kommer från närbelägna, småskaliga matproducenter. Smörgåsarna fylls med ost från Skärvångens bymejeri, rökt skinka från Bruksvallarna och rensalami från Hede.

Till det serveras saft av bär från Andreas föräldrars trädgård, öl från Härjebrygg i Tännäs och lingondricka från Björnåsen dryck i Sveg.

Andrea gillar också att använda vildplockade bär och växter, som rallarros, granskott occh nässlor, som i Bagar-Jonsson nässelbröd.

Har fyra anställda

 Bröden får jäsa i rumstemperatur eller kylskåp och gräddas i stenugn.
Bröden får jäsa i rumstemperatur eller kylskåp och gräddas i stenugn. FOTO: Annika Goldhammer

Andrea och hennes anställda levererar bröd och bakverk till flera av Funäsfjällens hotell och restauranger.

Från början var tanken att det skulle vara den huvudsakliga inkomstkällan och kaféet en biverksamhet.

Men kaféet blev snabbt väldigt populärt och Andrea har fått anställa fyra personer på heltid.

Läckra storsäljare

 Kaféet blev en sån succé att Andrea har fyra heltidsanställda.
Kaféet blev en sån succé att Andrea har fyra heltidsanställda. FOTO: Annika Goldhammer

Under vinterns och sommarens högsäsong tar hon in extrapersonal.

– Kaféet har gått mycket bättre än förväntat, och det är jätteroligt, säger hon.

Hon ser stor skillnad mot när hon växte upp här, då det nästan bara vinterturism.

Öppet året om

 Mintdammsugarna hör till kaféets storsäljare.
Mintdammsugarna hör till kaféets storsäljare. FOTO: Annika Goldhammer

Nu kommer det turister året runt, samtidigt fler som flyttar hit.

– På en sådan här ort har många ställen stängt när väl byborna har tid och möjlighet att besöka dem. Men jag vill ha öppet året om och inte bara för turister, fortsätter hon.

Läs mer om livet på landet! Prenumerera på Land

Så fixade Andrea företaget

Finansiering: Lån och delvis stöd från EU:s fond för landsbygdsutveckling.

Omsättning: 3,3 miljoner kronor (2020).

Marknadsföring: Facebook, instagram, hemsida och den lokala tidningen Fjällnytt. Säljer även genom Rekoring Härjedalen.

Antal anställda: 5 heltidsanställda, inklusive Andrea. men fler under högsäsong. Målet är att kunna erbjuda alla anställda jobb året om.

Största misstaget under starten: För lite personal och för litet kafé med för få sittplatser. Det blev extra tydligt under coronapandemin.

Vad gick bättre än du trodde: Försäljningen i kafét. Försäljningen av frukostbröd har också tagit sig rejält efter några år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen