Andrea väckte liv i gammelmorfar Bagar-Jonssons bageri
Som liten drömde Andrea om ett eget bageri. Nu har hon öppnat ett kafé i Funäsdalen, i samma lokaler som hennes gammelmorfar bakade i för över 50 år sedan.
Nya Jonssons konditori & bageri i byn Funäsdalen har just öppnat för dagen och konditoridisken är välfylld.
Kända bakverk som morotskaka, citrontartletter och brownies varvas med egna specialiteter som mintdammsugare, Jonssonbullar och svartvinbärsbiskvier.
Semmelrekord
Andrea Skott Dahlgren ställer fram ett fat med semlor och täcker dem med en glaskupa.
– Vi bakade 1081 semlor i går, så jag är lite trött i dag, säger hon.
Det är dagen efter fettisdagen och Andrea och hennes anställda har slagit semmelrekord.
Läs också: Eva sade upp sig – och köpte gård vid Indalsälven
Fikapaus i kaféet
Själv hann hon äta en halv semla, berättar hon innan hon försvinner in i bageriet för att ta ut en plåt tekakor ur bageriets stenugn.
Sedan sätter hon sig vid ett av kaféborden för en välförtjänt paus.
Gamla fotografier
På väggen ovanför henne hänger svartvita fotografier på Andreas gammelmorfar Erik Jonsson, mer känd som Bagar-Jonsson.
Han flyttade till Funäsdalen 1939 för att ta över ett bageri i Funäsdalen. 1950 byggde han trähuset vi nu sitter i, och året efter flyttade han sitt bageri och konditori dit.
Samma lokaler
Det blev snabbt väldigt populärt och Bagar-Jonsson lockade bröd- och bullälskare från hela Härjedalen. Han drev bageriet i 16 år och sedan flyttade andra verksamheter in i lokalerna.
Men i december 2017, nästan exakt 50 år efter att Bagar-Jonsson stängde sitt bageri, tog barnbarnsbarnet Andrea över arvet.
Många minnen
Hon öppnade sitt konditori och bageri i just det hus där hennes gammelmorfar byggt, bott och verkat.
– Det är många äldre som har kommit in och berättat att de åt wienerbröd här när de var små. Någon hade jobbat som springpojke och cyklat ut med tårtor, säger hon.
Välanvända recept
Andrea försvinner in i köket och återvänder med gamla prislistor, tårtritningar och en vältummad receptbok med snirkligt nedtecknade recept.
En ovärderlig skatt som bevarades av Andreas gammelmoster Kerstin, som också jobbade i bageriet.
– Vi har försökt använda vissa av recepten, men det är svårt eftersom det kan stå att det ska vara ”en bytta” och ”en skopa”. Vi har frågat äldre och experimenterat för att försöka komma fram till hur mycket det var.
Bevarade klenoder
I gömmorna finns också finservetter med Jonsssons Konditori-emblem, pepparkaksformar, välbevarade så kallade skrapkort och andra närmast museala föremål. Andreas käraste klenod är en guldfärgad mönsterskärare.
– Jag fick den av min gammelmoster, säger Andrea. Hon sa att jag skulle vara extra rädd om den.
Bagar-Jonsson dog innan Andrea föddes, men gammelmoster Kerstin hann berätta många historier om bageriet innan hon gick bort 2018.
Läs också: Bageri Vojmån: Här bakas tunnbröd efter farmors hundraåriga recept
Bageriets historia
Till exempel om hur tufft det kunde vara att driva ett bageri under ransoneringsåren då tillgången på smör, socker och mjöl var begränsad.
– Vi håller på att samla alla berättelser och bilder i en bok om bageriets historia, säger Andrea. Jag skulle också vilja samla alla gamla saker som vi inte använder i ett skåp här i kaféet.
Älskar att baka
Andrea är född och uppvuxen i Funäsdalen och har alltid älskat att baka.
Under tonåren började hon skapa specialdesignade tårtor åt vänner och bekanta och sista året på hotell- och restauranggymnasiet startade hon ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet) inriktat på tårtdesign.
Tävlade i tårtor
Det blev så framgångsrikt att hon fick göra tårtor både kvällar och helger och tävla i riksfinalen. Efter studenten gick hon en ettårig YH-utbildning med inriktning på bageri och praktiserade bland annat på Tössebageriet i Stockholm.
– Skolan gav inte supermycket, men under praktiken lärde jag mig mycket. Som att det inte lönar sig att ta genvägar.
Tog över lokalerna
Under studietiden hade gammelmorfars gamla lokaler tagits över av ett hälsoinriktat kafé där Andrea jobbade extra på lov och helger.
Sedan stod lokalerna tomma i ett par år, innan Andrea såg sin chans att ta över dem.
Nu har hon skapat ett bageri och konditori med hantverket i centrum.
Långsam bakning
Allt görs från grunden och tillåts ta tid. Bröden får jäsa i rumstemperatur eller kylskåp och gräddas i stenugn.
Många av råvarorna kommer från närbelägna, småskaliga matproducenter. Smörgåsarna fylls med ost från Skärvångens bymejeri, rökt skinka från Bruksvallarna och rensalami från Hede.
Till det serveras saft av bär från Andreas föräldrars trädgård, öl från Härjebrygg i Tännäs och lingondricka från Björnåsen dryck i Sveg.
Andrea gillar också att använda vildplockade bär och växter, som rallarros, granskott occh nässlor, som i Bagar-Jonsson nässelbröd.
Har fyra anställda
Andrea och hennes anställda levererar bröd och bakverk till flera av Funäsfjällens hotell och restauranger.
Från början var tanken att det skulle vara den huvudsakliga inkomstkällan och kaféet en biverksamhet.
Men kaféet blev snabbt väldigt populärt och Andrea har fått anställa fyra personer på heltid.
Läckra storsäljare
Under vinterns och sommarens högsäsong tar hon in extrapersonal.
– Kaféet har gått mycket bättre än förväntat, och det är jätteroligt, säger hon.
Hon ser stor skillnad mot när hon växte upp här, då det nästan bara vinterturism.
Öppet året om
Nu kommer det turister året runt, samtidigt fler som flyttar hit.
– På en sådan här ort har många ställen stängt när väl byborna har tid och möjlighet att besöka dem. Men jag vill ha öppet året om och inte bara för turister, fortsätter hon.
Läs mer om livet på landet! Prenumerera på LandSå fixade Andrea företaget
Finansiering: Lån och delvis stöd från EU:s fond för landsbygdsutveckling.
Omsättning: 3,3 miljoner kronor (2020).
Marknadsföring: Facebook, instagram, hemsida och den lokala tidningen Fjällnytt. Säljer även genom Rekoring Härjedalen.
Antal anställda: 5 heltidsanställda, inklusive Andrea. men fler under högsäsong. Målet är att kunna erbjuda alla anställda jobb året om.
Största misstaget under starten: För lite personal och för litet kafé med för få sittplatser. Det blev extra tydligt under coronapandemin.
Vad gick bättre än du trodde: Försäljningen i kafét. Försäljningen av frukostbröd har också tagit sig rejält efter några år.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.