Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 december 2017

Musikproducentens skola lyfter Tingsryd

Över 200 nyinflyttade och en återuppväckt framåtanda på orten. Tingsryds nya gymnasieskola har blivit en solklar succé. Nu står fler landsbygsorter på tur.

 Alla i bygden är stolta och talar om skolans elever i varma ordalag, säger kommunstyrelsens ordförande, som är entusiastisk över satsningen.
Alla i bygden är stolta och talar om skolans elever i varma ordalag, säger kommunstyrelsens ordförande, som är entusiastisk över satsningen. FOTO: AMB

Många trodde inte att en treårig gymnasieutbildning med musikalisk skolning kombinerad med undervisning i affärsmässiga kunskaper i södra Småland skulle göra någon skillnad.

Men fyra år efter starten kan framgången skrivas med fem bokstäver: Succé. Elever från hela landet vallfärdar till Academy of Music and Business – och Tingsryd har vaknat ur en liten dvala och fått över 200 nyinflyttade.

– Vi har också tagit över hotellet på orten som tidigare har konkursat sex gånger. Men nu går det bra med 300 lunchmatgäster och 80 nattgäster varje dag. Det är fullt i alla rum för elevboende, men vi har sparat tio rum för gäster som besöker orten, säger Andreas Carlsson, en av grundarna.

Att skolan skulle etableras på landsbygden var självklart.

– Där har de bästa läroverken i Sverige alltid legat eftersom man inte blir så distraherad av annat och får tid till att förkovra sig. Om vi haft målet att börja i Stockholm eller någon annan storstad hade vi nog inte öppnat den första skolan än. Det hade varit mycket krångligare på många sätt.

Läs också: Därför stannar de unga kvar i Ljusdal

Speglar verkligheten

Andreas Carlsson, i dag framgångsrik låtskrivare och producent på internationell nivå, bodde i Tingsryd till tidiga tonår och tillsammans med sin gamla musiklärare Magnus Lundin, nu utbildad rektor, har han skapat en gymnasieutbildning som ligger mer i paritet med den verklighet som möter eleverna när skoltiden är över.

– Vi går mot den mest entreprenöriella tiden någonsin. Det startas redan 100 miljoner företag i världen om året, det är tre i sekunden. Då måste det finnas en svensk skola på gymnasienivå som utbildar i entreprenörskap, och som är kopplat till värdegrund, individutveckling och emotionell intelligens, säger Andreas Carlsson.

 Musik är temaämnet för gymnasieskolan i Tingsryd. Men nu planeras för fler skolor, med andra inriktningar.
Musik är temaämnet för gymnasieskolan i Tingsryd. Men nu planeras för fler skolor, med andra inriktningar. FOTO: AMB

Han beskriver utbildningen som en treenighet med ett kreativt ämne, entreprenörskapet och den sociala biten.

– Vi kör med musik, men det kan bytas mot vad som helst. Vad det handlar om är att lära eleverna att applicera ett pragmatiskt tänkande på egna kunskaper och kreativitet och hur man bygger ett varumärke och gör affärer.

Bygden lever upp

I Tingsryd är man eld och lågor över de positiva effekterna av skolans tillkomst. Numera finns så många unga i trakten att en körskola har öppnat, mycket gratis marknadsföring har skett genom ett stort medieintresse, fastighetspriserna har gått upp och flera stora internationella artister har besökt orten.

– Vår attraktivitet har absolut ökat. Skolan har hjälpt oss att vända vissa tidigare negativa trender. Tingsryd har föryngrats och vitaliserats av att det kommit hit ungdomar från hela landet. Som ett komplement till ishockeylaget och vår starka hästnäring ger skolan ytterligare sug i kommunen och kring ungdomskulturen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S).

Läs också: Här är Sveriges bästa landsbygdssatsningar

Academy of Music and Business utbildning bygger på en humanistisk värdegrund. Till detta läggs tanken att karaktär i framtiden kommer att vara minst lika viktigt som kunskap.

– Men vi är ingen elitskola, vi är för alla. Första året i Tingsryd hade vi elever från 108 kommuner representerade.

Konceptet sprider sig

Framgången i Tingsryd har fått många andra landsbygdskommuner att vilja ta del av det vinnande konceptet. Om fyra år ska en skola ha blivit åtta. Nummer två har redan öppnat – i augusti i år hoppade västgötska Vara på tåget.

– Vi gillar Academy of Music and Business inriktning på entreprenörskap och värdegrundsarbete. Dessutom är vi av den bestämda uppfattningen en satsning av den här kalibern föder andra goda satsningar. Vi har devisen ”Vara vågar”, och vågar man inte vinner man ingenting, säger Fredrik Nelander (S), kommunstyrelsens ordförande i Vara.

 ”Att göra någonting osjälviskt för en annan människa utan att tänka på personlig vinning” är ett av skolans motton.
”Att göra någonting osjälviskt för en annan människa utan att tänka på personlig vinning” är ett av skolans motton. FOTO: AMB

En bred politisk enighet har rått om den nya skolan.

– Nu undrar vi hur vi ska mäkta med att bygga bostäder, men det är ju en angenäm uppgift. Det är roligt att kommunen fylls med fler kreativa människor som också bidrar till extra snurr på det som redan finns i Vara.

Siktar högt

 Andreas Carlsson startade skolkonceptet tillsammans med sin gamla musiklärare i Tingsryd.
Andreas Carlsson startade skolkonceptet tillsammans med sin gamla musiklärare i Tingsryd.

Academy of Music and Business är på väg ett bli ett nytt skolimperium. Det var inte meningen från början. Men Andreas Carlsson och Magnus Lundin drivs av tanken av att ge unga människor rätt utbildning så att de kan se möjligheter för sig själva utan att det går ut över andra. Andreas och Magnus inser också att de har något speciellt när en elitskola i USA, som tar 350 000 kronor per elev och läsår, har varit i Tingsryd fyra gånger för att lära sig mer om skolmodellen

– Om vi orkar vill vi gärna bli hela Nordens nya moderna skola. Och kanske till och med mer än så. Vi kan nog lyckas, det märks också på alla positiva reaktioner från elevernas föräldrar. ‘Viktor har pratat med mig längre än två minuter för första gången på flera år. Han har blivit en helt annan människa. Tack!’, skrev någon i ett mejl, säger Andreas Carlsson.

Läs också: Här är yrkesgrupperna som vänder hemåt

Har skrivit låtar till världsstjärnor

Namn: Andreas Carlsson.

Ålder: 44.

Yrke: Entreprenör.

Bor: I Beverly Hills, Los Angeles (USA) och i Stockholm.

Familj: Sonen William Carlsson Graaf, 16.

5 världsstjärnor som Andreas har skrivit låtar till: Britney Spears, Bon Jovi, Celine Dion, Katy Perry och Ricky Martin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen