Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti

Anita har gett nytt liv till Stora Rör

Stora Rör

Allt började med en nyckel i ett paket, hembakta kanelbullar och rosor. 80 år senare driver Anita Rotschild ett prisbelönt bageri i mormors by Stora Rör. Men för bara några år sedan höll familjeparadiset på att tyna bort.

 Anita Rotschild vill vårda sin mormors minne och ge något tillbaka till hennes älskade by Stora Rör på Öland.
Anita Rotschild vill vårda sin mormors minne och ge något tillbaka till hennes älskade by Stora Rör på Öland. FOTO: Helena Elm

Anita Rothschild har tillbringat alla sina somrar i Stora Rör, den lilla byn på Öland. Det är härifrån, med utgångspunkt från sin mormors trygga stuga, hon har sina bästa barndomsminnen.

Den trygga uppväxten här är grunden för den satsning hon gjort långt senare i livet – med restaurang, bageri och pensionat som nu lockar gäster från hela världen.

– Det här är mitt sätt att ge något tillbaka till bygden som tack för en lycklig barndom, säger hon.

Stuga i tallskogen

 Numera finns denna glasveranda i tallskogen nära havet, där mormor hade sin stuga.
Numera finns denna glasveranda i tallskogen nära havet, där mormor hade sin stuga. FOTO: Helena Elm

Historien började redan julen 1940 när Anitas mormor Greta fick en julklapp av sin make. På julklappen stod det: ”Det blåser på Margaretornas julklapp”.

I paketet låg en nyckel som ledde till en brun stuga nere vid vattnet i tallskogen i Stora Rör på Öland. Våren därpå tog mormor Greta båten till Stora Rör från Uppsala med sina sex barn.

Läs också: Carolina i öländska Långrälla älskar rockabilly och jänkare

 Det gamla trähuset med sina snickrade verandor är i dag bostad för Anita med familj.
Det gamla trähuset med sina snickrade verandor är i dag bostad för Anita med familj. FOTO: Helena Elm

Med flit och omsorg skapades en prunkande trädgård runt den lilla stugan. Greta planterade rosor och bakade bullar och platsen i Stora Rör kom att bli ett ställe dit hennes barn, barnbarn, barnbarnsbarn och nu även barnbarnsbarnbarn ville återvända till.

Anita har varit i Stora Rör varje sommar sedan hon föddes och hon minns varje sommar med värme.

Sommarjobbade i kiosken

 i den gamla fiskeboden driver Anita nu Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga.
i den gamla fiskeboden driver Anita nu Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga. FOTO: Helena Elm

Hennes första sommarjobb var i kiosken nere i hamnen. På den tiden gick färjan mellan fastlandet och Stora Rör som sjöd av liv.

Här fanns affärer och verksamheter och föga anade man att hamnen skulle tystna när Ölandsbron byggdes 1972.

Några år senare var Anita kolloledare på barnkolonin en kort promenad från hamnen, och bodde då i det gula huset intill på samma gård.

Efter att Ölandsbron invigts 1972 upphörde färjetrafiken till Stora Rör, och det lilla samhället började sakta ändra karaktär.

Anita köpte den röda fiskeboden

 Ryktet om kaféets läckra kanel- och kardemummabullar lockar många besökare.
Ryktet om kaféets läckra kanel- och kardemummabullar lockar många besökare. FOTO: Helena Elm

Stora Rör besöktes därefter främst av sommarölänningar som hade sina stugor där. Affärerna bommade igen och de naturliga mötesplatserna försvann.

Men Anita längtade efter att få se samhället sjuda av liv igen. 2011 köpte hon och hennes man den röda lilla fiskeboden med vita knutar i hamnen.

Här driver Anita i dag Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga.

Nominerats till Årets Bästa och Hållbara Café

 Det gula byggnaden med stora verandor var tidigare barnkoloni. I dag driver Anita och hennes familj Mormors Pensionat Strandhagen med 17 rum.
Det gula byggnaden med stora verandor var tidigare barnkoloni. I dag driver Anita och hennes familj Mormors Pensionat Strandhagen med 17 rum. FOTO: Helena Elm

Ryktet om de varma, nybakta bullarna med kanel och kardemumma har spritt sig långt utanför Ölands gränser, och det lilla stenugnsbageriet har nominerats till Årets Bästa Café och Årets Hållbara Café i White Guide flera gånger.

2012 blev den gamla barnkolonin till salu, och för att bevara platsen från exploatering köpte familjen hela kolonin.

Barnkolonin blev pensionat

De förvandlade den till det som idag är Mormors Pensionat Strandhagen som rymmer 17 rum.

 Utsikten över Kalmarsund är vacker från Mormors Bistro.
Utsikten över Kalmarsund är vacker från Mormors Bistro. FOTO: Helena Elm

Det gula 1800-talshuset intill där hon sovit som kolloledare ingick i köpet, och det är där familjen bor idag.

– Det var vandrarhem med sovsalar härinne när vi flyttade in, berättar Anita. Väggarna och golvet inne i det lantliga köket är i originalutförande, liksom de spröjsade, långsmala fönstren med utsikt över verandan, havet och pensionatet.

Några år senare fortsatte fortsatte Anitas ambition att få Stora Rör att bli mer besökt och då köptes Hamnkrogen när den blev till salu.

Öppnade bistro i lantlig stil

 Alla rätter på menyn är lagade av lokala råvaror - fisk, kött, potatis, grönsaker med mera.
Alla rätter på menyn är lagade av lokala råvaror - fisk, kött, potatis, grönsaker med mera. FOTO: Helena Elm

Efter en omfattande renovering öppnades den nya bistron upp året därpå i samma rustika och lantliga stil som man känner igen från pensionatet och caféet.

Allt bröd är KRAV-certifierat och att handla ekologiskt och kemikaliefritt prioriteras högt.

I köket har man fokus på lokala råvaror och ser till att det alltid finns vegetariska alternativ på menyn.

 Lokalodlade grönsaker på menyn.
Lokalodlade grönsaker på menyn. FOTO: Helena Elm

Grönsakerna kommer från Solmarka gård och Triberga Småbruk, köttet kommer från lantbruk i Mysinge, Runsten eller Västerslät – byar med långa lantbrukstraditioner.

Ölandsvetet i brödet kommer precis som i caféet från Isgärdefälten som breder ut sig i backen strax ovanför Stora Rör. Ramslök plockas en promenad därifrån.

Läs också: Ölandssallad med smakrik korv

Delar sin tid mellan Frankrike och Sverige

 Lummigt inramad veranda hemma hos Anita och hennes familjs hus i Stora Rör.
Lummigt inramad veranda hemma hos Anita och hennes familjs hus i Stora Rör. FOTO: Helena Elm

Ostarna som serveras med det hembakta frukt- och nötbrödet kommer från det lilla köksmejeriet i Alby på sydöstra Öland.

Anita är tillbaka i hamnen där hon som trettonåring hade sitt första sommarjobb, men hon har sannerligen inte rullat tummarna däremellan.

Hon har drivit ett konstgalleri i Frankrike, ett fruktexportföretag i samma land dit de flyttade i slutet av 1980-talet. Anita har dessutom arbetat flera år som terapeut och delar numera sin tid mellan Stora Rör, Frankrike och Stockholm, där maken arbetar och deras tre döttrar bor.

Vill skapa mötesplatser

 Vackra omgivningar att ströva i för Anitas gäster på pensionatet nära vattnet.
Vackra omgivningar att ströva i för Anitas gäster på pensionatet nära vattnet. FOTO: Helena Elm

Anita berättar att förutom sin önskan att vilja ge något tillbaka till Stora Rör som tack för allt som samhället gett henne så drivs hon även av en önskan att skapa mötesplatser som kan spela roll i ett större sammanhang.

Stora Rör besöks av kvinnor från hela världen för yogaretreat som samlat in pengar till utsatta kvinnor. 2018 uppmärksammades Östersjöns vatten och dess fiskbestånd. Briggen Tre Kronor la ankare utanför Mormors Pensionat Strandhagen där representanter från Ölands Vattenråd och Linnéuniversitet samlats för en eftermiddag av föreläsningar.

Stora Rör är en plats som räknas

I Stora Rör finns det utrymme för både bullar som gör gott för själen och välgörenhet på ett större plan. Det må vara en liten plats på jorden, men det är en plats som räknas, till stor del tack vare eldsjälen Anita.

Föga anade hennes mormor det när hon fick en nyckel i julklapp för 81 år sedan. En nyckel som skulle ge en stor familj en underbar plats för minnen, tankar och utveckling.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen