Anita har gett nytt liv till Stora Rör
Allt började med en nyckel i ett paket, hembakta kanelbullar och rosor. 80 år senare driver Anita Rotschild ett prisbelönt bageri i mormors by Stora Rör. Men för bara några år sedan höll familjeparadiset på att tyna bort.
Anita Rothschild har tillbringat alla sina somrar i Stora Rör, den lilla byn på Öland. Det är härifrån, med utgångspunkt från sin mormors trygga stuga, hon har sina bästa barndomsminnen.
Den trygga uppväxten här är grunden för den satsning hon gjort långt senare i livet – med restaurang, bageri och pensionat som nu lockar gäster från hela världen.
– Det här är mitt sätt att ge något tillbaka till bygden som tack för en lycklig barndom, säger hon.
Stuga i tallskogen
Historien började redan julen 1940 när Anitas mormor Greta fick en julklapp av sin make. På julklappen stod det: ”Det blåser på Margaretornas julklapp”.
I paketet låg en nyckel som ledde till en brun stuga nere vid vattnet i tallskogen i Stora Rör på Öland. Våren därpå tog mormor Greta båten till Stora Rör från Uppsala med sina sex barn.
Läs också: Carolina i öländska Långrälla älskar rockabilly och jänkare
Med flit och omsorg skapades en prunkande trädgård runt den lilla stugan. Greta planterade rosor och bakade bullar och platsen i Stora Rör kom att bli ett ställe dit hennes barn, barnbarn, barnbarnsbarn och nu även barnbarnsbarnbarn ville återvända till.
Anita har varit i Stora Rör varje sommar sedan hon föddes och hon minns varje sommar med värme.
Sommarjobbade i kiosken
Hennes första sommarjobb var i kiosken nere i hamnen. På den tiden gick färjan mellan fastlandet och Stora Rör som sjöd av liv.
Här fanns affärer och verksamheter och föga anade man att hamnen skulle tystna när Ölandsbron byggdes 1972.
Några år senare var Anita kolloledare på barnkolonin en kort promenad från hamnen, och bodde då i det gula huset intill på samma gård.
Efter att Ölandsbron invigts 1972 upphörde färjetrafiken till Stora Rör, och det lilla samhället började sakta ändra karaktär.
Anita köpte den röda fiskeboden
Stora Rör besöktes därefter främst av sommarölänningar som hade sina stugor där. Affärerna bommade igen och de naturliga mötesplatserna försvann.
Men Anita längtade efter att få se samhället sjuda av liv igen. 2011 köpte hon och hennes man den röda lilla fiskeboden med vita knutar i hamnen.
Här driver Anita i dag Mormors Stenugnsbageri och kaffestuga.
Nominerats till Årets Bästa och Hållbara Café
Ryktet om de varma, nybakta bullarna med kanel och kardemumma har spritt sig långt utanför Ölands gränser, och det lilla stenugnsbageriet har nominerats till Årets Bästa Café och Årets Hållbara Café i White Guide flera gånger.
2012 blev den gamla barnkolonin till salu, och för att bevara platsen från exploatering köpte familjen hela kolonin.
Barnkolonin blev pensionat
De förvandlade den till det som idag är Mormors Pensionat Strandhagen som rymmer 17 rum.
Det gula 1800-talshuset intill där hon sovit som kolloledare ingick i köpet, och det är där familjen bor idag.
– Det var vandrarhem med sovsalar härinne när vi flyttade in, berättar Anita. Väggarna och golvet inne i det lantliga köket är i originalutförande, liksom de spröjsade, långsmala fönstren med utsikt över verandan, havet och pensionatet.
Några år senare fortsatte fortsatte Anitas ambition att få Stora Rör att bli mer besökt och då köptes Hamnkrogen när den blev till salu.
Öppnade bistro i lantlig stil
Efter en omfattande renovering öppnades den nya bistron upp året därpå i samma rustika och lantliga stil som man känner igen från pensionatet och caféet.
Allt bröd är KRAV-certifierat och att handla ekologiskt och kemikaliefritt prioriteras högt.
I köket har man fokus på lokala råvaror och ser till att det alltid finns vegetariska alternativ på menyn.
Grönsakerna kommer från Solmarka gård och Triberga Småbruk, köttet kommer från lantbruk i Mysinge, Runsten eller Västerslät – byar med långa lantbrukstraditioner.
Ölandsvetet i brödet kommer precis som i caféet från Isgärdefälten som breder ut sig i backen strax ovanför Stora Rör. Ramslök plockas en promenad därifrån.
Läs också: Ölandssallad med smakrik korv
Delar sin tid mellan Frankrike och Sverige
Ostarna som serveras med det hembakta frukt- och nötbrödet kommer från det lilla köksmejeriet i Alby på sydöstra Öland.
Anita är tillbaka i hamnen där hon som trettonåring hade sitt första sommarjobb, men hon har sannerligen inte rullat tummarna däremellan.
Hon har drivit ett konstgalleri i Frankrike, ett fruktexportföretag i samma land dit de flyttade i slutet av 1980-talet. Anita har dessutom arbetat flera år som terapeut och delar numera sin tid mellan Stora Rör, Frankrike och Stockholm, där maken arbetar och deras tre döttrar bor.
Vill skapa mötesplatser
Anita berättar att förutom sin önskan att vilja ge något tillbaka till Stora Rör som tack för allt som samhället gett henne så drivs hon även av en önskan att skapa mötesplatser som kan spela roll i ett större sammanhang.
Stora Rör besöks av kvinnor från hela världen för yogaretreat som samlat in pengar till utsatta kvinnor. 2018 uppmärksammades Östersjöns vatten och dess fiskbestånd. Briggen Tre Kronor la ankare utanför Mormors Pensionat Strandhagen där representanter från Ölands Vattenråd och Linnéuniversitet samlats för en eftermiddag av föreläsningar.
Stora Rör är en plats som räknas
I Stora Rör finns det utrymme för både bullar som gör gott för själen och välgörenhet på ett större plan. Det må vara en liten plats på jorden, men det är en plats som räknas, till stor del tack vare eldsjälen Anita.
Föga anade hennes mormor det när hon fick en nyckel i julklapp för 81 år sedan. En nyckel som skulle ge en stor familj en underbar plats för minnen, tankar och utveckling.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.