Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 september 2017

Ann-Catherine och Rune: Vi bytte korna mot vackra växter!

Ydre

Efter 30 års slit sålde Ann-Cathrine och Rune Nilsson mjölkkorna och bytte spår helt. I dag lockar deras handelsträdgård tusentals besökare – och engagerar hela familjen!

Det doftar kaffe och Ann-Cathrine dukar fram koppar vid ett av de små borden i det helt nybyggda caféet inrymt i den gamla ladugården.

Lång arbetsdagar

 Rune och Ann-Cathrine gillar sitt nya liv med handelsträdgården efter 30 år som mjölkbönder.
Rune och Ann-Cathrine gillar sitt nya liv med handelsträdgården efter 30 år som mjölkbönder. FOTO: Johan Ekfeldt

Maken Rune slår sig ner och yngsta dottern Amanda bjuder på kakor som äldsta dottern Malin har bakat.

– Vi gör det mesta själva, säger Ann-Cathrine, så våra arbetsdagar blir rätt långa. Men vi arbetar tillsammans och trivs med det.

Egentligen skulle Ann-Cathrine och Rune inte bygga något café. De skulle inte dra igång något nytt alls utan hade beslutat att lägga all energi på sin Kvarnkulla handelsträdgård som de hade utvecklat de senaste nio åren.

Är mångsysslare

 Ladugården har en fortsatt central plats, även efter att korna flyttade ut. I dag finns där handelsträdgården, inredningsbutik och café.
Ladugården har en fortsatt central plats, även efter att korna flyttade ut. I dag finns där handelsträdgården, inredningsbutik och café.

Där ingår förutom försäljning av växter Ann-Cathrines uppdrag som trädgårdskonsult, alla trädgårdsintresserade grupper som bokar föredrag och inredningsbutiken med bland annat fårskinn och krukor.

Dessutom sköter Rune ekonomin och lantbruket med gårdens 130 tackor med lamm och några alpackor.

Men de har ju så mycket idéer båda två och det kommer väldigt många fikasugna besökare till gården. Så de byggde ett café iallafall.

Läs också: Freddy räddade släktgården – genom att starta camping

Idéerna flödar

 Barnbarnen Edvin, Oliver och Aylin är ofta med mormor och morfar efter skolan. Här är dottern Amanda med.
Barnbarnen Edvin, Oliver och Aylin är ofta med mormor och morfar efter skolan. Här är dottern Amanda med. FOTO: Johan Ekfeldt

Likadant var det när Rune gjorde i ordning höskullen till festlokal i somras. Det går liksom inte att hejda det där flödet av idéer.

Dottern till några sommargäster i trakten ville gifta sig i visningsträdgården och frågade om det inte skulle kunna gå att ordna bröllop på gården. Ann-Cathrine och Rune förstås ja och byggandet var igång.

 Kvarnkulla handelsträdgård lockar både närboende och lågväg turister med sitt stora utbud.
Kvarnkulla handelsträdgård lockar både närboende och lågväg turister med sitt stora utbud.

Det blev ett stort bröllop med internationell gästlista och långbord på den nyrenoverade höskullen. I år är redan sex bröllop inbokade och några födelsedagskalas.

– Antalet besökare bara ökar. Gården sjuder av liv med alla som kommer hit och vi tycker verkligen om det, konstaterar Rune och Ann-Cathrine.

Syskonen hjälper till

 Backsippan är en de tidigaste blommorna att slå ut, i visningsträdgården.
Backsippan är en de tidigaste blommorna att slå ut, i visningsträdgården. FOTO: Johan Ekfeldt

Amanda håller med. Hon hjälper sina föräldrar så ofta hon hinner. Det gör hennes syskon med.

Äldsta systern Malin arbetar deltid i företaget. Hon har ansvar för inredningsbutiken och den egna salongen Hud & hälsa som båda inryms i den före detta ladugården.

Tre barnbarn som bor i huset intill sluter upp. Familjen är sammansvetsad och verkar trivas utmärkt i varandras sällskap.

På frågan om de aldrig blir osams av att vara tillsammans så mycket, ser de på varandra och får tänka länge.

Dottern sköter marknadsföringen

 Skira blommor i snygg kontrast mot vagnens grova däck i handelsträdgården.
Skira blommor i snygg kontrast mot vagnens grova däck i handelsträdgården.

Ingen verkar komma på när det senast hände. Men så säger Amanda att det måste vara när marknadsföringen kommer på tal. Alla tre skrattar.

Så är det. Både Rune och Ann-Cathrine har ett starkt motstånd att sätta sig framför datorn och logga in på sociala medier.

– Vi är bra på att jobba men betydligt sämre på att synas, konstaterar Ann-Cathrine.

Därför har Amanda tagit på sig den uppgiften. Hon sköter i stort sett all marknadsföring via hemsidan och Facebook.

Läs också: Mette och Flemming startade finkrog mitt i skogen

En gammal dröm

 Stillsamt porlande vatten över stenar och hällar ger en meditativ stämning.
Stillsamt porlande vatten över stenar och hällar ger en meditativ stämning.

Ända sedan 1990-talet har Rune och Ann-Cathrine lekt med tanken att sadla om och satsa på en handelsträdgård. Men åren gick och de hann uppnå mogen ålder innan de kom till skott.

– Fördelen med att satsa så här sent i livet är att vi har väldigt mycket erfarenhet. Att sköta ett lantbruk handlar om att stora pengar som omsätts, så att köpa in växter till handelsträdgården kändes inte särskilt vågat, sammanfattar Rune.

Trädgårdsintresserad sedan barnsben

Ann-Cathrines trädgårdsintresse har funnits sedan barnsben. I hela sitt liv har hon läst allt hon kommit över om växter och med tiden fått gedigen kunskap i ämnet.

Fortfarande läser hon mycket och letar efter nya växtsorter att köpa in på mässor och utställningar.

Under åren de hade kor planterade Ann-Cathrine blommor, buskar och träd på en berghäll precis vid ladugården. Så det som de idag kallar visningsträdgården har anlagts under närmare fyrtio års tid.

Porlande vatten

Visserligen i ett högre tempo de senaste nio åren då allt från tidigare kostigar till ett gammalt slakthus har fått nytt liv bland grönskande portaler, porlande vatten och välvda broar.

– Allt som går att göra med grävmaskin har jag gjort och Ann-Cathrine resten, sammanfattar Rune.

En stillsam nästan meditativ stämning infinner sig i trädgården. Ann-Cathrine berättar att många uppskattar lugnet.

Och hon har planer på att börja yogakurser där under sommarhalvåret och har redan haft kontakt med en instruktör.

Smådjur en succé

På Kvarnkulla gård finns även smådjur och deras potential var betydligt större än Ann-Cathrine och Rune kunde ana.

– Många som kommer hit är familjer. Förut tyckte barnen det var tråkigt när föräldrarna tittade på växter men sedan barnen kan vara med kaninerna, hönsen och katterna verkar alla trivas. Och stannar väldigt länge, säger Ann-Cathrine.

Läs också: Mångsysslarna på Ängavallen: ”Vi drivs av kärlek till våra djur”

Ann-Cathrines och Runes 5 bästa tips: Så startar du en handelsträdgård:

1. Läs på! Att ha mycket kunskap kring växter och plantering är nödvändigt för att bli trygg i det man säger och gör. Och att kunderna ska känna att man brinner för det man gör.

2. Ha kul i jobbet. Det behövs arbetsglädje och att inte backa för mycket arbete.

3. Var social. Att tycka om att möta människor är viktigt.

4. Gräv där du står. Vi tror på att utveckla företag utifrån de förutsättningar som finns. Att se möjligheterna i den egna miljön och ta vara på det som är speciellt för gården.

5. Hitta kringaktiviteter. Det måste inte vara så märkvärdigt, som våra smådjur till exempel. Men de har indirekt ökat försäljningen genom att barnen trivs och föräldrarna stannar längre i handelsträdgården.

Använder sociala medier för att nå ut

Namn: Ann-Cathrine och Rune Nilsson

Ålder: 58 respektive 63 år.

Bor: Kvarnkulla gård i Ydre kommun i södra Östergötland.

Familj: Vuxna barnen Malin ,36 år, Ida, 35 år, Jon, 32 år, Amanda, 29 år, och Carl, 26 år. Barnbarnen Edvin, Avlin och Oliver. Svärsöner och svärdöttrar.

Yrke: Driver handelsträdgård, inredningsbutik och café. Arrangerar bröllop och fester på logen. Har 130 får och många lamm, alpackor och smådjur. Ann-Cathrine är även trädgårdskonsult och har kurser och föredrag om växter och trädgårdsplanering.

Aktuella: Bönder som har sadlat om i mogen ålder.

Marknadsföring: Framför allt Facebook, där dottern Amanda gör 2-3 inlägg varje vecka. Hemsidan är viktig, där kunderna tittar innan de kommer. Viss annonsering i dagspress och turistbroschyrer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen