Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 augusti 2016

Ann-Louise har vilda örter som affärsidé

Hennes salvor, örtkurer och kurser säljer slut direkt. Möt Ann-Louise Fransson i småländska Ingelstad, vars succéföretag bygger på naturens läkeörter.

Hon har en korg med nyskördade örter i handen när Land träffar henne vid gården Torslund i småländska Ingelstad, där hon bor och verkar.

–Jag har en förkärlek för de vilda växterna i skogs- och ängsmarkerna. De som bara finns där utan att vi behöver anstränga oss med plantering och sådd, säger hon.

Plockar inte för mycket

Bilder till jobbet om Ann-Louise Fransson i Ingelstad. "Ann-Louise Fransson Örter".
Nyskördade läkeörter som ska bli till téer, salvor och andra örtkurer.

Ann-Louise älskar hur frikostig naturen är med sin rika flora som vi alla bara kan gå ut och ta del av. Men hon är noga med att inte plocka för ­mycket på ett enda ställe.

– Jag har en regel när jag plockar örter i naturen. Det ska inte synas att jag varit där och jag måste lämna kvar så mycket växter att det inte påverkar kommande säsong.

Förkovrade sig vid sidan av

46-åriga Ann-Louise är uppvuxen på ett småskaligt lantbruk med kor, kalvar och ett par grisar som slaktades till jul. Odling fick hon ”med modersmjölken”, men först i vuxen ålder kom intresset för vilda växter och naturmedicin.

Först hann hon utbilda sig till byggnadsingenjör och ­arbeta inom byggbranschen ett ­tio­-
tal år. Vilket var bra medan hon stegvis byggde upp sitt företag Botanikan.

Utbildade sig i örtmedicin

Lindblommor lufttorkas varsamt - glest utspridda för att inte mögla.
Lindblommor lufttorkas varsamt – glest utspridda för att inte mögla.

Samtidigt såg hon till att ­förkovra sig vid sidan av. Hon läste floristik vid Lunds universitet vid sidan av, plus kurser i ekologi, naturguidning, ört- och näringsmedicin samt även konventionell medicin.

Kunskaper som Ann-Louise har gjort till sitt levebröd. Både i teorin och praktiken! I dag försörjer hon sig på att samla örter och förädla naturens utbud av växter. Hon håller också kurser i örtmedicin, ängsskötsel, matlagning med vilda växter och konsten att mjölksyra sina grönsaker.

Den vilda naturen intresserar mest

Det märks att hon brinner för naturens alla möjligheter. Även om hon älskar sin frodiga köksträdgård, full av örter, grönsaker, bär och frukter, så är det den vilda naturen som intresserar henne mest. Där finner hon det största och viktigaste utbudet av växter för sin örtverksamhet.

Hämtar råvaror från trädgården

Ett av hennes ”ben” i företaget är att tillverka egna teer, dekokter och salvor av läkeörter.
Från trädgården kan hon hämta råvaran till klassikern ringblomssalva. Först gör hon en ringblomsolja med hjälp av ekologisk kallpressad raps­olja, som hon sedan blandar till en salva med bivax.

Etiketterna rena naturpoesin

I Ann-Louises förråd står rader av burkar, med naturens läkekrafter.
I Ann-Louises förråd står rader av burkar, med naturens läkekrafter.

–Det är en fantastisk salva som lämpar sig bra mot eksem, självsprickor, brustna nagelband och torr och narig hud. Tack vare att ringblommorna ligger i oljan i minst två månader får man en hög koncentration av ringblommans hudläkande egenskaper i salvan, berättar Ann-Louise.

Etiketterna på hennes salvburkar är rena naturpoesin: Lindbloms­kräm, Daggkåpekräm, Kådsalva och Morotsolja.
Alla fulla med läkande ämnen som glykosider, garvämnen, flavonoider, tanniner med mera som hon är väl inläst på.

Växterna verkar skonsamt

– Jag har en mottagning hemma i huset där jag bor och dit kommer människor med olika besvär som de dragits med i flera år. Ofta handlar det om magproblem som sedan lett till fler symtom. Växterna kan då verka skonsamt och milt, på ett holistiskt sätt, säger hon.

Sommarhalvåret är högsäsong för en örtterapeut. Ann-Louise samlar växter som sedan torkas och förädlas för att användas i vinterns produktion av sal­vor och krämer.

Populärt med lindblomste

Örtteer är en annan viktig gren i Ann-Louises verksamhet. Hon har ett stort utbud som hon säljer direkt till konsument på mässor och utställningar. Lindblomste är populärt – bra vid halsont och heshet och verkar inflammationshämmande på slemhinnorna i svalget.

Mynta en viktig läkeört

Äppelmynta är en både vacker och användbar läkeört.
Äppelmynta är en både vacker och användbar läkeört.

En annan storsäljare är pepparmyntste. Friskt och uppiggande och dessutom rikt på ämnen som motverkar gaser i magen.
– Pepparmynta främjar gallproduktionen och kan mildra kramp i gallblåsan. Den kan också användas mot illamående. Även älggräs är en välsmakande aromatisk växt som kan vara bra vid halsbränna, berättar Ann-Louise över en kopp te i trädgården.

Kurser i ängsskötsel

För att lyckas i jakten på örter är ängsmarkerna viktiga. Ann-­Louise har metoder för att förfina och utveckla ängsmarkernas flora. Hon är fenomenal med lien och håller kurser i ängsskötsel. Vill man ha en blommande äng är timingen av yttersta vikt.

Fagning tidigt på våren (att räfsa och röja undan gamla löv och bråte) och efterbete (då man släpper ut djuren på bete) senare på sommaren.

Vanligt fel att slå ängen för tidigt

– Det största felet många gör är att man slår ängen alldeles för tidigt, innan växterna hunnit gå i blom och fälla sina frön till marken. Jag följer en bra grundregel: När gubben är gammal och grå, då är det dags att slå. Det syftar på växten slåttergubbe, som står i fröställning då det är dags att slå ängen, berättar Ann-­Louise Fransson.

Ligger rätt i tiden

Hon gläds åt det ökande intresset för vilda växter och läkeörter och hennes kurser och vandringar blir snabbt fullbokade. Hennes företag ligger rätt i tiden nu när allt fler vill veta vad de stoppar i magen och fascineras av sambandet mellan människa och natur.

Gillar omväxlingen

Att driva eget företag på landsbygden har så klart sina för- och nackdelar. Ann-Louise ser mest fördelar.
– Jag trivs verkligen med omväxlingen som jag har i mitt företagande. Det är jättekul att stå framför en grupp och lära ut men det är minst lika tillfredsställande att behandla människor som dragits med tarm- eller hudbesvär under flera år, berättar Ann-Louise.

 

Är småbrukardotter och byggnadsingenjör

Ann-Louise har grannens kossor som publik .
Ann-Louise har grannens kossor som publik .

Namn: Ann-Louise Fransson. Ålder: 46 år.
Aktuell: Driver företaget Botanikan.
Bor: Ingelstad söder om Växjö.
Yrke: Byggnadsingenjör som efter ett tiotal år i branschen bytte bana.
Intressen: Friluftsliv, dans och hundar.

Så startade 
Ann-Louise 
företaget

Finansieringen: Genom att smyga i gång verksamheten kunde Ann-Louise starta företaget då hon samtidigt hade kvar sitt tidigare arbete som byggnadsingenjör.
Marknadsföringen: Var tidigt ute med att samla mejladresser och gjorde utskick den vägen. I dag använder hon sin hem- och Facebooksida.
Viktiga tips för att lyckas: Satsa på det du brinner för att göra. Saker man tycker är roligt brukar man vara ganska bra på. Skaffa ett stort nätverk och samverka med andra småföretagare inom närbesläktade branscher.
Antal anställda: Inga. Samarbetar ibland med andra småföretagare.

Så lyckas du med blomsterängen!

1. Slå ängen i rätt tid! Gå med lien först efter det att växterna hunnit gå i fröställning. Blommorna ska hinna fröa av sig för att komma tillbaka nästa år igen.
2. Avlägsna ”höet”. Räfsa bort höet, de slagna växtdelarna, så att marken fortsätter att vara så näringsfattig som ängsblommorna vill ha den. De trivs bäst i mager jord.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen