Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 augusti 2018

Ann och Kex har skapat en upplevelsegård för barn och vuxna

Böda

Färgglada drakar vajar högt i skyn över Mellböda gård på norra Öland. Här har Ann Kammerer och Kex Kuhrt byggt en succéverksamhet för stora och små med leklusten i centrum.

 Ann Kammerer och Kex Kuhrt har byggt en lekfull upplevelsegård på Öland.
Ann Kammerer och Kex Kuhrt har byggt en lekfull upplevelsegård på Öland. FOTO: Karin Wildheim

Bagaren Kex langar ut apfelstrudel och blåbärspaj till gästerna. Glada barn vinglar fram på styltor och springcyklar över gårdsplanen.

 Det är sällan Ann och Kex flyger privat numera, men i dag passade de på i den lagom kraftiga blåsten.
Det är sällan Ann och Kex flyger privat numera, men i dag passade de på i den lagom kraftiga blåsten. FOTO: Karin Wildheim

Över hela härligheten knixar en drake fram och tillbaka i sin lina mot en klarblå himmel.

Det har gått tio år sedan paret flyttade från storstaden Berlin till denna avfolkningsbygd på norra Öland.

Butik, café och leklada

 Garaget blev leksaksaffär och ladan ett lekland under tak.
Garaget blev leksaksaffär och ladan ett lekland under tak. FOTO: Karin Wildheim

Här startade de sin lekfulla upplevelsegård för hela familjen med leksaksbutik, café och leklada.

– Vår ursprungsidé var att bygga en labyrint i landskapet men det fanns inte plats för en så stor anläggning. Men vi märkte snart att det alltid finns vind på Öland, massor av solsken men inga drakar att köpa!, säger Kex.

Läs också: Susanne: ”Här på gården har jag skapat min drömplats på jorden”

Drakflygning en affärsidé

 Leklusten är basen för verksamheten på gården. Här är det Anton Fendin Ahlström som ger utlopp för sin.
Leklusten är basen för verksamheten på gården. Här är det Anton Fendin Ahlström som ger utlopp för sin. FOTO: Karin Wildheim

Upptäckten födde en affärsidé. Vad de inte visste när de öppnade leksaksaffären Drakens Koja var att drakflygning inte är någon allmänt spridd aktivitet i Sverige.

I Anns och Kex hemland Tyskland flyger alla drake – barn, tonåringar och vuxna.

Tog några år

 För Ann är det viktigt att sälja noga utvalda saker, som barnen inte tröttnar på utan plockar fram för att leka med gång efter gång.
För Ann är det viktigt att sälja noga utvalda saker, som barnen inte tröttnar på utan plockar fram för att leka med gång efter gång. FOTO: Karin Wildheim

Det blev några tuffa år innan verksamheten lyfte. Men nu har många svenskar upptäckt glädjen i att flyga med drakar, inte minst de styrbara varianterna.

– Under högsäsongen har vi kurs i drakbyggnad två gånger i veckan och sedan går vi ut på ängen, som vi arrenderar för att kunna provflyga, säger Ann.

Vägg i vägg med Drakens Koja, där hon också saluför andra sorters miljövänliga och fantasieggande leksaker, ligger Lekladan.

Läs också: Ny bondgårdsförskola: Här får barnen gosa med djuren så mycket de vill

Leka marknadsknalle

 Vad får det lov att vara? Sexårige Anton Fendin Ahlström leker frukthandlare.
Vad får det lov att vara? Sexårige Anton Fendin Ahlström leker frukthandlare. FOTO: Karin Wildheim

Den är inredd med en rad marknadsstånd: Ett där man kan ”handla” fisk, ett med blommor och ett med frukt och grönsaker samt en handelsbod.

En gammaldags skolmiljö och en magnetisk kulbana triggar leklusten ytterligare. Ett stopp i Lekladan varje sommar är ett måste för många barnfamiljer.

Café med tyska bakverk

 Fikagäster: Helmuth Greger, Werner Jakob, Gudrun Jacob och Susanna Greger uppskattar Kex konditorskonster.
Fikagäster: Helmuth Greger, Werner Jakob, Gudrun Jacob och Susanna Greger uppskattar Kex konditorskonster. FOTO: Karin Wildheim

Redan första året öppnade de ett café i brygghuset. Kex, som är utbildad hotellkonditor, bakar matpajer och kakor, gärna med inspiration från den tyska traditionen.

– Mycket frukt ska det vara i bakverken! Jag bakar sådant jag själv gillar. Det är så vi lever. Det vi tycker om, det gör vi, säger Kex.

Båda jobbar extra

 Enkla attraktioner är grejen på Mellböda Gård.
Enkla attraktioner är grejen på Mellböda Gård. FOTO: Karin Wildheim

För att klara försörjningen under de första åren behövde Ann arbeta med annat om vintrarna, hon hoppade in i hemtjänsten.

Kex startade en sidoverksamhet under namnet Tyska hustomten. Han far runt på halva ön och klipper gräs, röjer snö, gör reparationer och mindre byggjobb, städar och vittjar brevlådor.

Hjälpte andra tyskar

 Anton och hans mamma, Anna Fendin Ahlström, har varit på Mellböda Gård många gånger och gillar att få utlopp för leklustan.
Anton och hans mamma, Anna Fendin Ahlström, har varit på Mellböda Gård många gånger och gillar att få utlopp för leklustan. FOTO: Karin Wildheim

Det började med en åkgräsklippare som stod i garaget när de köpte gården.

– Först var tanken att hjälpa andra tyskar här, som inte pratade svenska lika bra som Ann, med många saker. Men numera är 85 procent av kunderna svenskar.

Läs också: Sara förverkligade sin bageridröm via Facebook

Företagets tre ben

 Många ölänningar och svenska turister smittats av Anns och Kex entusiasm för drakflygning. Vissa återkommer vartannat år och uppgraderar sitt drakinnehav i butiken.
Många ölänningar och svenska turister smittats av Anns och Kex entusiasm för drakflygning. Vissa återkommer vartannat år och uppgraderar sitt drakinnehav i butiken. FOTO: Karin Wildheim

I dag står företaget Mellböda Gård på tre ben: Butiken med lekmöjligheterna i ladan och trädgården, Tyska hustomtens fixartjänst samt Café Kex.

Dessutom hyr Ann och Kex ut en semesterlägenhet på loften över caféet. Just nu inreds det gamla kostallet till ett konstgalleri. Galleriet ska invigas under Ölands Skördefest i höst.

Älskar det lugna livet

 Extrainkomst. Ovanpå caféet är en gästlägenhet inredd. Det gäller att stå på många ben för att klara ekonomin
Extrainkomst. Ovanpå caféet är en gästlägenhet inredd. Det gäller att stå på många ben för att klara ekonomin FOTO: Karin Wildheim

Men hur kommer det sig att två berlinare är beredda att jobba så hårt för att få leva på norra Öland?

– I Berlin är livet så hektiskt och smutsigt. Där har du massor av folk omkring dig men ingen ser dig. Man är helt anonym, säger Ann och fortsätter:

– Jag älskar att gå till Ica här för att köpa mjölk men så tar det en timme eftersom man träffar den ena efter den andra!

Är varandras ungdomskärlek

 Ann, Kex och blandraspudeln Paula har hittat hem i Böda. Paret från Berlin uppskattar det lugna tempot på norra Öland.
Ann, Kex och blandraspudeln Paula har hittat hem i Böda. Paret från Berlin uppskattar det lugna tempot på norra Öland. FOTO: Karin Wildheim

När Ann flyttade tillbaka till Berlin efter Stockholmsåren träffade hon sin ungdomskärlek Kex på nytt.

Det nygamla paret kastade blickarna mot Sverige och upptäckte Öland, dit det vid den tiden gick många tyska flyttlass.

Gården låg intill vägen

Efter en del letande hittade de den avstyckade gården precis intill 136:an, öns huvudväg.

– Vi bestämde oss för att prova. Vi hade aldrig bott ihop och visste inte vad vi skulle leva på. Men funkade det så funkade det, säger Ann.

Tio år senare har hennes sambo Kex ett tveklöst svar på frågan om det gjorde det.

– Det kan inte funka bättre!

Läs också: Johan och Erika satsar på en framtid i den jämtländska glesbygden

Ann Kammerer och Wolfgang ”Kex” Kuhrt

Bor: På avstyckade Mellböda Gård i Böda, Borgholms kommun, på Öland.

Ålder: 53 respektive 56 år.

Familj: Anns bonusbarn Ric, 30 år, sonen Jan Lukas, 28 år, och dottern Leah Marie, 22 år. Alla bosatta i Tyskland.

Yrke: Egenföretagare.

Intressen: Ann målar, tecknar och skulpterar. Hon läser också mycket, både på svenska och tyska. Kex lyssnar gärna på ljudböcker och poddar, till exempel podcasten ”The End”, där en tysk begravningsentreprenör bjuder in gäster för att tala om döden.

Så fixade de företaget

  • Finansieringen: Lån och parmedel, inga bidrag.
  • Marknadsföringen: Annonserar numera bara på sajter som visitoland, oland.com. Inga tryckta media.
  • Antal anställda: 2 sommartid.
  • Största missen: Vi trodde på turistbyrån som sa att turistsäsongen varar från maj till slutet på september. Den är mycket kortare vilket vi bittert fick erfara i efterhand.
  • Bästa erfarenheten: Ortsbefolkningens bemötande. Även om många säkert trodde vi var galna som försökte tjäna pengar på drakflygning kom många för att titta och prova. Idag har vi många stamkunder bland ortsborna och det är extra roligt.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen