Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti 2018

Anna-Karin, 70, bytte karriär – fortsätter jobba efter pensionen

Hon är arbetsterapeuten som sadlat om och numera jobbar hon lite mindre. Men Anna-Karin Bergmark ser bara fördelar med att fortsätta arbetslivet efter 65.…

– Jag tänker göra det här så länge jag mår bra, säger hon.

 Anna-Karin Bergmark trivs alldeles utmärkt med att jobba efter att ha fyllt 70.
Anna-Karin Bergmark trivs alldeles utmärkt med att jobba efter att ha fyllt 70. FOTO: Privat/Istock

Anna-Karin Bergmark, 70, är en av många som valt att fortsätta sitt arbetsliv efter att ha kommit i pensionsålder. Hon trivs med sina uppdrag och ser bara fördelar med att vara i gång på arbetsmarknaden.

– Jag styr ju själv hur mycket jag vill jobba och gör upp med tider med mina kunder. Jag är en aktiv person och det här passar mig bra, säger hon.

Läs också: Lev smart som pensionär

Städar, lagar mat och stryker

Under många år jobbade hon med rehabilitering som arbetsterapeut på Sahlgrenska i Göteborg och trivdes bra med det. Numera är det andra sysslor hon ägnar sig åt under sina arbetsdagar.

– Jag har en massa olika uppgifter. Det kan vara storstädning, jag stryker kläder och lagar mat. Det är väldigt varierande, säger hon.

Startade en ny karriär

Hon gick i pension från sitt tidigare jobb och valde då att inte börja jobba direkt. Men till slut kände hon att det behövdes något mer i livet och valde att starta en ny karriär.

Bergmark ska fylla 71 år senare i år men ser ingen anledning till att avsluta sina jobb än på länge. En del uppdrag tar hon dessutom tillsammans med en vän, så då blir det också tid att vara lite social.

Jobbar 20 timmar per vecka

– Jag styr helt över mina tider och kommer överens med kunden. Det passar mig bra. De senaste månaderna har jag jobbat mellan 20 och 25 timmar i veckan, det är nästan lite mycket. 20 timmar per vecka känns ganska lagom för mig, säger hon.

Läs också: Hyr en pensionär – populärt sätt att få extrajobbet gjort

Pengarna som hon tjänar betalar hon skatt på, precis som med pensionen. Men 20 timmar i veckan betyder en hel del extra kronor på kontot varje månad.

– Det gör absolut skillnad i plånboken, det blir ett väldigt bra tillskott för mig, säger hon.

Har värvat två väninnor

Under sin tid som arbetande pensionär hos Veteranpoolen har hon också värvat två väninnor som även de numera jobbar.

– De trivs också bra och de jobbar nu igen tack vare mig. Framför allt är det väldigt positivt att helt styra sin tid själv. Dessutom lär jag känna kunderna och det blir en viktig social bit av det.

Bergmark är en av drygt 7 000 veteraner som jobbar för Veteranpoolen runt om i landet, och trots det stora antalet behövs fler.

Läs också: Susanne har hittat sin drömplats

Kommer fortsätta

Det återstår att se om Anna-Karin Bergmark kan värva fler av sina väninnor, men helt klart är att hon själv inte tänker sluta jobba än på länge. Den nya karriären efter att ha gått i pension passar henne bara bättre och bättre.

– Det är roligt att vara i gång och att göra nytta. Jag tänker göra det här så länge jag mår bra, säger hon.

Tips om du vill jobba efter pensionen:

  • Fundera på vad du vill göra. Kanske passar det bäst att fortsätta med samma jobb som tidigare. Kanske vill du sadla om och prova något nytt. Hushållsarbeten och trädgårdsarbeten är det hög efterfrågan på.
  • Hur mycket vill du jobba? Här styr du tiden själv så välj en nivå som passar just dig. Du kan välja att jobba heltid, men också så lite som tio timmar per månad.
  • En del av jobben går att utföra tillsammans med en vän. Kanske kan du passa på att få tid med din vän samtidigt som du jobbar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen