Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 27 mars 2017

Anna & Linnea vågade och vann – startade butik på landsbygden!

Kompisarna Linnea och Anna ville handla ekologiskt och rättvisemärkt. Men en sådan butik fanns inte i Unnaryd. Så de startade de en egen - och har nu liten butikskedja!

Linnea Pettersson och kompanjonen Anna Ström har slagit sig ner i korgstolarna på Annas glasveranda hemma i Unnaryd. Här började allting för sex år sedan.
Då var Linnea gravid och började fundera över vad hon egentligen stoppade i sig och smorde in kroppen med.

Letade efter ekologisk hudvård

– När lilla Klara kom började jag surfa runt på nätet efter bra babyolja. Eftersom jag själv har mycket allergier gick jag också över till ekologisk hudvård, säger Linnea och brer smör på en bit fröknäcke.

Men i trakten där de bor fanns ingen butik med miljövänligt utbud. Det började en våghalsig tanke att gro hos båda. Tänk om de skulle starta en egen butik?

Båda lockades av tanken

Butikskedja Paletti
Linnea och Anna fikar på Annas veranda där butiksidén föddes.

För Linnea var det miljöintresset som styrde mest. Anna lockades av möjligheten att kunna arbeta med något intressant och meningsfullt på hemmaplan.

– Vi satt här och pratade ihop oss. Sedan åkte vi på en starta-eget-kurs i Göteborg. Vi bestämde oss för att satsa en lantbutik i Unnaryd med öppet några dagar i veckan som också fick vara lager för vår internetbutik, berättar Anna.

Fick byta livsstil helt

De resonerade mycket med sina män innan de drog i gång, för de visste att det skulle bli en tuff resa.

– Ja, i den stund vi fattade beslutet fick vi byta livsstil. Jag gick från en bra årsinkomst till noll kronor. Nu skulle vi klara oss på Anders lön, säger Linnea.

– Visst, vi har lite skog och hade sålt en villa och flyttat till hans föräldrahem så våra omkostnader är låga. Men ändå. Och så jobbar vi ju jämt! fortsätter hon.

Satsade mycket på marknadsföring

Hon och Anna hyrde en lokal inne i byn och i maj 2011 slog de upp dörren till Butik Paletti. De satsade mycket på marknadsföring i starten.

– Ja, vi körde många eventkvällar med modevisningar och producenter som kom och berättade – det var jättekul. Och så har vi nog varit på varenda byamarknad i Kronoberg också, säger Linnea.

Butiken intill församlingshemmet

Butikskedja Paletti
Lantlig butiksbyggnad mitt i Unnaryd.

Butiken ligger i den röda längan mellan församlingshemmet och Södra Hestra Sparbank. Därinne doftar det av tvål, te, kaffe och doftljus.

På hyllorna runt kassadisken står flaskor med lingonschampo, linoljesåpa, björksavsdryck och halländsk rapsolja, med mera. Påsar med lakrits, öländska bönchips och ekologiska kryddor.

Ekologiskt och schyssta villkor för arbetarna

Burkar fyllda med sylt och marmelader. De giftfria leksakerna har fått en egen avdelning. Det var den här sortens produkter de satsade stort på i början.

Med tiden har det hållbara modet tagit över allt mer. En orsak är att fler och större varumärken satsar på ekologiska kläder och schyssta villkor för textilarbetarna.

Benke svetsade klädställningarna

Linnea och Anna visar vägen upp för den smala, branta vindstrappan där barn-, dam- och herravdelningen finns.

– Vår bekant Benke i Simlångsdalen svetsade klädställningarna. Det var knepigt, så det gör han nog aldrig om! skrattar Anna.

Femtusen produkter i sortimentet

Butikskedja Paletti
Anna ordnar med klädställningarna på övervåningen.

Benkes konstruktioner samsas med björkstammar och återanvända möbler och prylar. Överallt finns det saker att titta, känna och dofta på. Totalt har Paletti 5000 produkter i sortimentet.

Butiken blev snabbt en succé och sedan togs nästa steg – lite oplanerat. Under en träff kring landsbygdsutveckling träffade Anna och Linnea på destinationsutvecklaren i Eksjö, som blev intresserad av deras idéer.

Eksjös näringslivschef bjöd på lunch

Han bjöd in dem till Eksjö och där visade det sig att han och näringslivschefen hade gjort en mindre marknadsundersökning samt letat upp en lämplig lokal.

Anna och Linnea föll för ”lockropen” och öppnade sin nästa butik Paletti i Eksjö 2013. Det var rätt beslut. Kunderna strömmade till och de behövde snart hyra en större butikslokal.

Försäljningen fortsatte att öka, hela 41 procent på ett år. Nu beslöt Anna och Linnea att expandera ytterligare. De öppnade sin tredje butik i den betydligt större staden Halmstad 2015.

Allt tuffade på till den till den 15 augusti samma år.
– Klockan sex på morgonen kom samtalet, säger Anna.

Storbranden förstörde deras butik

Huset i Eksjö, där de hade sin butik, stod i lågor. Annas och Linneas verksamhet var en av tre som drabbades av storbranden i den gamla trästaden.

– Olyckligtvis fanns vår butik i den drabbade byggnaden. Men vi hade vårt försäkringsbolag, trogen personal och många kunder som stöttade oss, säger Linnea.

Redan dagen efter branden bestämde de sig. De skulle stanna i Eksjö och hitta en ersättningslokal. Tre månader senare kunde de inviga den nya butiken.

Nu när de ser tillbaka tycker de både att deras företag har vuxit rekordsnabbt – och haft en lång startsträcka.

Butikskedja Paletti
Ekologiska och rättvisemärkta leksaker är viktiga inslag i sortimentet.

Blygsam lön efter några år

Det tog flera år innan Anna och Linnea kunde börja plocka ut ens en blygsam lön. Det beror dels på att de har fått börja från noll flera gånger, ägnat mycket tid åt att hämta upp förluster, dels på att de var lite före sin tid.

– Även om de bara är sex år sedan vi startade, så ansågs då naturmaterial, miljö- och rättvisemärkta grejer fortfarande lite tråkiga. Det är först nu, 2017, som gemene man frågar efter de här grejerna. Nu ligger vi väldigt rätt i tiden, säger Anna.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Startlån för butikerna i Halmstad och Eksjö. Bidrag på 50000 kronor från Tillväxtverket för att bygga en hemsida med nätbutik. (Varje butik har kostat cirka en miljon för inredning och startlager).
Marknadsföringen: Events, marknader, hemsidan www.butikpaletti.se och Facebookssidan, sök på Butikpaletti.
Antal anställda: Sammanlagt 15 personer på hel- eller deltid, samt timanställda.
Omsättningen: Runt 6 miljoner kronor.

Kompisarna från Unnaryd - Linnea och Anna.
Kompisarna från Unnaryd – Linnea och Anna.

Har samma bakgrund

Namn: Anna Ström och Linnea Petersson.
Åldrar: 37 respektive 44 år.
Aktuella: Driver gemensamt butikskedjan Paletti på landsbygden.
Bor: Anna i utkanten av Unnaryd, Linnea i Saraböke i Hylte.
Familj: Anna: Maken Donald och barnen Oliver, 7 år, och Marius, 5.
Linnea: Sambon Anders och barnen Clara, 10 år, och Judith, 6.
Kuriosa: Båda har en bakgrund inom resebranschen, turism, service och näringsliv.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen