Maria och Tobias i Kyrkås: "Vår gård har en spännande historia"
Vid en slingrande byväg ligger Kyrkås kulturgård, nära kyrkan och med vidsträckta skogar som fond.
Här bor familjen Jonmeister, mitt i sin egen släkts och Jämtlands historia.
Varje år lockar de hundratals besökare till sin anrika släktgård.
Brandgula höstlöv singlar ner mot marken vid Kyrkås kulturgård strax utanför Östersund.
En första höstkyla dansar runt hörnen på de många uthusen, men inne i gårdsrestaurangen sprakar en värmande brasa.
Här på gården i byn Lungre har Tobias Jonmeisters släkt bott sedan tidigt 1800-tal. Han och hustrun Maria med familj är den tionde generationen.
De tog över gården efter hans föräldrar 2008 och fick fyra barn och hade fullt upp. Först efter några år började de förverkliga sin dröm om att göra något mer av den stora gården med sina olika byggnader.
Det gamla timmerhuset
Först ut var det gamla, timrade boningshuset från 1826 som hade stått obebott i decennier. Där är den gamla inredningen bevarad, med kungaporträtt på väggarna och rejäla plankgolv.
– Det började med att vi ville göra något av det huset. Men då det är kulturminnesmärkt fick vi först söka tillstånd från länsstyrelsen för att få ha offentliga evenemang här, berättar Maria, som är verksamhetsansvarig på Kyrkås kulturgård.
Godkännandet blev startskottet till en varsam renovering med hjälp av byggnadsvårdsantikvarier från Jamtli museum.
Läs också: Fredrik och Hanna rustade ”Glashuset” i jämtländska Ede
I dag används huset till konferenser, julmarknader och historievisningar och är en hörnsten i gårdens verksamhet.
Alldeles intill ligger gårdens boningshus, ett stort vitt hus med snickarglädje, pardörrar och glasveranda, där Maria och Tobias bor med sina barn
– Det byggdes 1910 och när vi renoverade försökte vi återskapa den ursprungliga stilen och känslan. Jag ville inte att Maria skulle känna det som att vi flyttade in i mitt gamla barndomshem och pojkrum, säger Tobias som är uppvuxen på gården.
Gårdens öden och historia
Gården i sig bär på en spännande historia med dess tidigare ägare och deras livsöden.
Tobias farmor Ingeborg hjälpte ofta sin gamla släkting Jonas Hansa på gården för drygt hundra år sedan. Han var en ogift man utan barn, som bodde ensam i det vita huset.
På hans 70-årskalas samlades folket i byn och många hoppades på att få bli den som fick möjlighet att köpa gården.
– I stället pekade Jonas Hansa ut folk på kalaset och förklarade varför inte just de skulle få köpa gården. De kunde handla om att de var skyldiga honom något eller inte hade betalt en skuld. Sedan berättade han att han tänkte sälja hela gården till Ingeborg, alltså Tobias farmor som då var 16 år, säger Maria.
Detta fick förmodligen en hel del av kalasgästerna att sätta kaffet i halsen den dagen.
Farmor Ingeborg tog över gården, först med hjälp av sin pappa, fram till hon blev myndig vid 21 års ålder. Därefter skötte hon gården på egen hand tills hon träffade Tobias farfar.
Här har bott flera självständiga kvinnor, som Brita Jonsdotter som föddes i det gamla huset 1826. Hon gifte sig som vuxen med Hans Andersson från grannbyn, föräldrarna till Jonas Hansa.
– Brita tvingades driva gården till stor del på egen hand då maken Hans var riksdagsman i över 20 år och därför i långa perioder bortrest till Stockholm, säger Tobias.
Olika tidsperioder
Historien är viktig för honom och Maria. Lungre by och Kyrkås socken hör till de äldsta bevarade byarna i Jämtland. Besökare får därför gärna ta del av gården och byns historia och planer på att arrangera historievandringar finns hos familjen.
När man ser gården utifrån syns historiens gång. Det röda kulturminnesmärkta huset från 1826 möter det vita 1910-tals huset tillsammans med ladugård, ett äldre gårdshus och flera timrade röda uthus.
Gårdsrestaurangen är en sammanslagning av en gammal bakstuga och en nybyggd del med panoramafönster.
– Tidigare stod här ett förråd åt gårdens maskiner, det var sammanbyggt med en timrad bakstuga. Den delen har vi bevarat och rustat upp samtidigt som vi byggt ihop den med den nya restaurangdelen, säger Tobias.
Inne i restaurangen syns spår av historien. På väggarna sitter svartvita fototapeter med gamla bilder från gården. Färgerna i rummet går i brunt, vitt och rött.
Kyrkåstäcket från vikingatiden
Färger som finns representerade i det kända Kyrkåstäcket, ett altarhänge från sen vikingatid, 900-1100-talet. Det har en koppling till gården.
– Brita Jonsdotter köpte det av en bonde som hade det till hästtäcke. Hon förstod att det var något speciellt och såg till att det hamnade på museum. I dag finns det på Jamtli museum, berättar Maria.
I gårdsrestaurangen anordnas bröllop, tunnbrödbak, privata middagar. Även kurser i mathantverk och andra traditionella hantverk.
Familjen hjälps åt
Och även om det Maria som jobbar heltid här så rycker hela familjen in och hjälper till vid behov, med allt från servering till städning och disk.
Häromdagen plockade familjen svamp och till helgen väntas ett bröllop på gården.
– Det är en stor glädje där vi är i livet just nu, att vi har barn som är i tonåren och att vi kan jobba ihop tillsammans med dem, säger Tobias.
I en hage går ett gäng highland cattlekor, de ägs av en släkting till familjen men betar på gårdens marker, fritt ute, året runt.
Läs också: Madelén driver släktkaféet vidare i fjällen
Den omgivande skogen hör till gården. Härifrån tar de ved som blir till flis och uppvärmning.
– Tack vare flisved från skogen är vi helt självförsörjande på uppvärmningen. Likaså på elen som vi får från solpaneler, så nästan all energi som behövs till verksamheten produceras på gården, säger Tobias
Varje generation har satt sin prägel på gårdens verksamhet. Tobias och Maria driver ett certifierat skogsbruk, ekologisk odling och arbetar med hållbarhet.
– Det ligger i tiden och det påverkar ju vad vi driver här. Det blir spännande att se vad nästa generation kommer att göra, säger Tobias.
Vill utöka verksamheten
Han och Maria och Tobias ännu flera egna planer, till exempel för ladugården. Där vill de förvandla höloftet till festlada och på så vis kunna arrangera större evenemang.
– Det här är ju en dröm som jag och familjen har förverkligat. Jag hoppas kunna inspirera andra som drömmer om liknande saker, att de ska våga, säger Maria.
Vill utveckla gården mer
Namn: Maria och Tobias Jonmeister.
Ålder: 48 och 50 år.
Bor: I Kyrkås, nära Östersund.
Familj: Barnen Isabel, 19 år, Rebecka, 17 år, Aleksander, 14 år, och Lovisa, 12 år. Tobias föräldrar bor också i närheten och hjälper till i verksamheten på olika vis.
Yrke: Tobias är virkesområdeschef för Norra skog i Östra Jämtland. Maria är verksamhetsansvarig vid Kyrkås kulturgård.
Drömmer om: Att frigöra mer tid för att utveckla gården tillsammans med familjen.
Mer information finns på hemsidan kyrkaskulturgard.se
Så fixade de företaget
Finansieringen: Landsbygdsbidrag från Jordbruksverket, stöd från länsstyrelsen för restaurering av kulturmärkt byggnad, plus ”skogspengar”, ersättning för nyckelbiotoper.
Marknadsföringen: Sociala medier, artiklar i tidningar och besök hos olika lokala företag.
Vad gick lättare än väntat: Marknadsföringen faktiskt, besökare och kunder har hittat till oss genom rekommenderationer från andra till stor del.
Vad var svårare än väntat: Att fylla i alla blanketter rätt för att söka viktiga bidrag, för renovering av det kulturmärkta huset till exempel.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.