Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2017

Anta utmaningen! Nu kan du bli mästare i en riktigt tuff tävling

Gillar du veterantraktorer och utmaningar? Har du precision och framförhållning? Vill du utforska den sista manliga bastionen? Då är det här tävlingen för dig!

FOTO: Anders Fagerström.

Att backa en traktor med släp kräver precision, framförhållning och en god känsla för sitt fordon. Det menar arrangörerna till det första Blekingemästerskapet i denna ädla konst.

– Det sägs att det är den ultimata utmaningen: att backa en traktor med släp utan att ekipaget låser sig eller att grindstolparna knäcks. En del har det i sig, för andra låser det sig varenda gång, skriver de i inbjudan.

Manlig bastion

Tävlingen går av stapeln den 10 juni på Bruksmiljödagen som firas på friluftsmuseet Björkeryds bruk, knappt två mil norr om Karlskrona i Blekinge. Max tio deltagare får chansen så det är först till kvar som gäller.

Väljer du att ställa upp gäller det att backa genom en utstakad bana på kortast möjliga tid med en veterantraktor av modellen BM 230 Victor. Men se upp så du inte hamnar utanför – då blir det tidstillägg!

– Det är en utmaning! Somliga påstår dessutom att detta är den sista manliga bastionen. Vi uppmanar därför särskilt kvinnliga traktorförare att ställa upp i denna historiska och prestigefyllda tävling, säger Ingemar Lönnbom som är konferencier under dagen.

Nyskapad bruksmiljö

Björkeryds Bruk började byggas för tjugo år sedan av bröderna Mats och Anders Fagerström, som nu nyskapat en bruksmiljö i gammal stil. Här finns bland annat sågverk, verkstad, smedja, gamla redskap och maskiner. Här tuffar tändkulemotorer och veterantraktorer.

– Museet är en hyllning av den tekniska utvecklingen på landsbygden under 1900-talet. Jag beundrar bröderna, de har gjort detta bara av ren nyfikenhet. Det började med frågan ”Kan vi timra ett hus på gammalt sätt?” och nu finns uppemot 20 olika byggnader, säger Ingemar Lönnbom.

Populär dag

Bruksmiljödagen består av en marknad med hantverk, konst och närproducerade matupplevelser, musik och gamla maskiner – och så många som 900 besökare.

– Det är roligt att det är så många som hittar dit, för det ligger mitt ute i en skogsbacke.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen