Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 maj 2017

Äntligen! En butik för helsvenskt ullgarn på riktigt!

Tänk dig en garnaffär med bara svenskt ullgarn, gjord av svensk ull och spunnet i Sverige. Nu finns den och fylls med garn från små ullhantverkare från hela landet.

FOTO: Kristina Bäckström

Det började med en grupp på Facebook. Garnförmedlingen – Svensk fiber från svenska djur spunnet i Sverige är en mötesplats som parar ihop människor som söker efter helt svenskt ullgarn med dem som skapar det.

– Jag har gett mig den på att få folk att använda den svenska ullen i stället för att slänga den, säger Gunilla Larsholt som driver Facebookgruppen.

Kan kontakta handlare

I gruppen visar spinnare från hela landet upp sina garner och de som söker efter svenska garner kan se bilderna, ta kontakt och handla.

Finaste råvaran. Gunilla Larsholt öppnar dörrarna för en garnbutik med helsvenskt garn Foto: Kristina Bäckström
Finaste råvaran. Gunilla Larsholt öppnar dörrarna för en garnbutik med helsvenskt garn Foto: Kristina Bäckström

Det enda som saknades var möjligheten att känna på garnerna och det är här den nya butiken kommer in. Gunilla Larsholt på Hallagården i Lekhyttan utanför Örebro är sedan länge en mötesplats för hantverkare som jobbar med svensk ull.

Här träffas de, spinner, tovar på en enorm tovmaskin och lär sig ta hand om den svenska ullen.

Öppnar förmedlingsbutik

Gunilla öppnar nu en förmedlingsbutik för det spunna resultatet på Hallagården. Spinnarna kommer med garnerna och kunderna kan välja med alla sinnen och samtidigt veta att ullen kommer från Sverige och har förvandlats till garn här.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen