Äntligen! En svensk portal för virkgalna
Det är som gamla tiders handarbetshäften, fast bättre och hela tiden nytt. Nu går några av landets bästa virk- och stickdesigners ihop under i bloggportalen Stitchbloggers.
Det var andra tider förr. På 1970- och 1980-talen kunde de bästa mönsterskaparna bli kändisar och de fick betalt för sitt jobb. Så har det inte varit på länge och portalen Stitchbloggers ska ändra på det.
Läs också: Så enkelt gör du mormorsrutor
– Vi vill höja statusen, speciellt på det virkade och vi vill att det ska bli en plats dit alla kan gå för att hämta inspiration och lära sig nya saker, säger Marie Rönnertz från Bjärred, gruppledare för Stitchbloggers.
Hög kvalitet
Bloggportalen drivs i samarbete med garnföretaget Favoritgarner och tanken är att bygga upp en rolig kunskapsbas. Till att börja med ligger tyngdpunkten på virkat, en uttrycksform som utvecklats enormt på senaste tiden. Bakom favoritgarner.se och Stitchbloggers står också Nina Gillvén.
Tanken är att projektet ska ge dem möjlighet att få betalt för jobbet så att de kan fortsätta göra mönster med hög kvalitet.
För dem som undrar är skillnaden påtaglig. Bra mönster märker man inte. Dåliga mönster är ologiska, svåra att förstå och kan göra den som handarbetar missnöjd med resultatet.
Läs också: Galet och underbart! Här är virkningar du inte trodde fanns
– Varje design tar mycket tid. Man kan till exempel virka upp en sjal i tre upplagor för att se precis vilket garn som blir bäst.
Marie har själv skapat mönster i många år och publicerat den på sin blogg. På Stitchbloggers har hon med sig nio andra skickliga och bloggande mönsterkonstruktörer.
Läs även: Facebook-gruppen syr kläder till de allra minsta
Experter med spridning
Från Skåne till Dalarna. Stitchbloggers styrka är att de jobbar där de bor.
Maria Forzén,Annimia. Bor i Göteborg och keramiker i grunden. Hon gör en del virkmönster men stickar mest med en virkad känsla. Hennes designer är glatt färgstarka, inget ”murr”.
– Jag får ingen inspiration från naturen alls, plastgrejer är roligare. Det jag gör ska sticka ut och märkas.
My Jogeland,MyDiy. My, Hyltebruk, läste mönster och design på gymnasiet. Det märks i hennes virkdesigner som ofta är tydliga, färgstarka mönster som gjorda för att skrädda kläder och inredningsdetaljer av.
– Det har blivit mycket sicksack-mönster. Men nu är jag inne på oktagoner.
Lovisa S. Johnsson, Virkvisa. En riktigt skicklig tekniker. Lovisa, Eslöv, designar mönster men har också kurser i virkning. Till hennes blogg går du om du vill lära dig något nytt som får fart på ditt eget skapande.
– Jag lär ut engelska, amerikanska svenska virktermer och diagram till mina elever. Sedan kan de virka allt.
Johanna Lindahl,MijoCrochet. En stark mönsterkonstruktör från Trollhättan som verkligen kan måla med garn. Hennes design har blivit internationellt känd, bland annat med sjalen ”Lost in time”.
– När jag började virka 2013 började jag med grytlappar i fasta maskor. Sjalar är nog min favorit, de kan göras diskreta men också helt tokiga.
Helena Molinsky, Pysselofix. Det blir stilrent och mycket inredning när Helena, Handen, designar virkat. Tänk vit inredning, lite åt New England-hållet så hamnar du rätt. Det är virkat men också nålfritt garnpyssel.
– Nu är jag sugen på att jobba med makramé och på virkat i kraftigare garner.
Anna Nilsson, Anna Virkpanna. Gruppens sociala drottning. Hon är aktiv på de flesta ställen där Stitchbloggers syns i sociala medier. Anna bor i Kristianstad, hon är en sann virkpedagog och spontanvirkare.
– Var inte rädd för att göra fel. Själv planerar jag inte. Jag tar tag i garnet och låter det berätta vad det vill bli.
Titti Stenke, DIWY by Titti. Titti bor i Västerås och är en virkkonstens 3D-printer. Många av hennes mönster är leksaker, mobiler och annat som står på egna ben. Privat kopplar hon av med ”freeform crochet”, en virkad teknik helt utan mönster.
– Och så gillar jag att virka mandalas, runt varv efter varv med fina mönster i starka färger.
Erika Strande, Fingerscroched. Designar färgstarkt virkat och är specialist på att låta mellanrummen i det virkade bilda lika mycket mönster som maskorna. Erika från Stenungssund gör ofta tydliga steg för steg-bilder i sina mönster.
– Det tar tid att ta bilder och montera ihop men jag vill gärna göra det enkelt för andra.
Ellinor Widéen,Frostvirka. Ellinor från Mora har mest designat kuddar, väskor, rutor och dukar. Hon har känsla för spets och kan verkligen konsten att göra en ”mormorsduk” modern.
– Jag gillar de tunna garnerna, det sirliga. Tjockt garn är inget för mig.
Läs även: Stitchbloggers sociala drottning bjuder på mönster på ljusboll