Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 april 2018

April och maj högsäsong för gräsbränder

April och maj är högsäsong för gräsbränder. Och trots den mycket sena våren har bränder redan brutit ut på flera håll i landet.

 Eldar du direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig.
Eldar du direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. FOTO: Jonas Forsberg / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Två månader av gräsbränder väntar nu främst i södra Sverige när snön på flera platser försvunnit och det torra fjolårsgräset ligger exponerat. Det skriver SVT Nyheter. I Kalmar län utfärdade SMHI i måndags en brandrisk och man bedömde att risken för gräsbränder var stor till följd av det mycket varma vädret, skriver 24Emmaboda. Temperaturen förväntas sjunka rejält redan under tisdagen men ska enligt prognosen stiga över tvåsiffrigt igen till helgen.

Läs också: Få ännu bättre väderkoll med ny prognos-app!

Eldning vanlig orsak till gräsbrand

Enligt statistik från MSB bekämpas mellan 2 000 och 3 000 gräsbränder i landet varje år. De flesta inträffar till följd av eldning, grillning eller barns lek med eld.

Och i södra Sverige är säsongen nu i gång. En mindre gräsbrand bröt av okänd anledning ut i Emmaboda i lördags, skriver SVT Nyheter. Senare under dagen brann cirka två hektar i Lessebo. Och i Näsbokrok naturreservat i Kungsbacka spred sig i måndags en kontrollerad eldning på ett område lika stort som fyra fotbollsplaner, skriver GP.

Läs också: Vårtecknet framför andra – nu plogas Vildmarksvägen

Fjolårsgräset fattar eld

Brandfaran är som störst innan det nya gräset grönskar, säger Roger Petersson vid Värends Räddningstjänst till SVT Nyheter. Och när det torra fjolårsgräset fattar eld går det fort. Därför råder Roger Petersson personer som inte är kunniga att låda bli att elda och den som eldar att begränsa ytan till ett mindre område.

– Om man ska elda gräs måste man vara väl förberedd med vattenkannor, räfsor och vattenslang, och så ska man inte elda när det blåser, säger han till SVT Nyheter.

Läs också: Så räddar du igelkotten från brasan – elda säkert

Den som eldar bär ansvaret


Om Räddningstjänsten är tvungen att rycka ut till en gräsbrand är det den som eldar som har det fulla ansvaret. Roger Petersson säger att utryckningen oftast är gratis men att andra regler gäller om branden beror på oaktsamhet.

Läs också: Årets vår den senaste – på 100 år

SÅ ELDAR DU SÄKERT I TRÄDGÅRDEN

FOTO: OLJensa

1. Kontrollera elden till exempel genom att elda i en plåttunna som förberetts med tilluftsöppningar. Ett par grova handskar och en spade är bra verktyg för att hantera elden.

2. Eldar du direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. Vinden tar lätt med sig gnistor och kan leda till en gräsbrand i torrt gräs. Vattna därför ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldning.

3. Se till att din eld blir ordentligt släckt. Krattat glöden och dränk den med vatten.

4. Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller där du bor. Det är oftast förbjudet att till exempel elda i tätbebyggda områden.

Källa: Dinsäkerhet.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen