Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 mars 2019

Arbetsförmedlingen stänger ner kontor i glesbygd

I dag meddelade Arbetsförmedlingens styrelse att mer än hälften av alla kontor runtom i landet kommer att stängas ner. Främst glesbygdskommuner kommer att drabbas av neddragningarna.

 Enligt Ekots uppgifter är det främst kontor i glesbygdskommuner som kommer att stängas igen.
Enligt Ekots uppgifter är det främst kontor i glesbygdskommuner som kommer att stängas igen. FOTO: TT/IBL

I dagsläget har Arbetsförmedlingen 242 kontor runtom i landet. Sedan myndigheten fått ett kraftigt minskat anslag i M/KD-budgeten som röstades igenom av en riksdagsmajoritet i december, har omvandlingsprocessen av verksamheten inletts. Enligt januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L ska arbetsförmedlandet senast år 2021 läggas över på externa aktörer och i samband med dessa förändringar har myndigheten varslat en tredjedel av sina anställda – 4 500 medarbetare – om uppsägning.

Läs också: Åsa slutade lönearbeta – och fick bättre ekonomi!

Glesbygdskontor stängs ned

Avvecklingen innebär en neddragning av cirka 130 kontor skriver AF i ett pressmeddelande under måndagen, då ledningen sammanträdde för att sätta ramarna kring omvandlingen.

– Förhandlingarna om att successivt avveckla ett stort antal kontor drar nu igång och vi räknar med att kunna ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

Det är främst små kontor i glesbygdsområden som ska läggas ned, meddelar myndigheten.

– Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg.

Möjligt träffa arbetsförmedlare

Regeringens ambition är dock att det ska gå att boka möten i varje kommun.

– Det här är viktigt, att det inte blir långa resor och bökigt för personer som kanske står långt från arbetsmarknaden. Det ska alltid vara möjligt att träffa sin arbetsförmedlare i den egna kommunen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Göteborgs-Posten.

Verksamheten ska samverka med servicekontor i kommunerna, men främst intensifieras digitalt. Under 2019 dubbleras utbyggnaden av Arbetsförmedlingens service via telefon, chatt och videosamtal.

Privata aktörer ska arbetsförmedla

Den nya modellen innebär alltså att Arbetsförmedlingen inte längre ska sköta själva arbetsförmedlandet. I stället ska myndigheten slussa de arbetssökande vidare till privata aktörer som utför matchningar och andra insatser för att få ut människor på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens uppgift är snarare att bedöma en arbetssökandes behov av stöd och insatser.

Läs också: Miljonbidrag ska främja mathantverk och hälsa i byn

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen