Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 juli 2016

Arbetslös och pank – då tog Paolo en 1000 mil lång promenad

Portugisen Paulo Teixeira bodde hemma, var arbetslös och pank. Då fick hans föräldrar nog. Det fick honom att ta beslutet att gå genom Europa för att möta tomten.

Lissabon den 11 januari 2015. Paulo Teixeira, 44, var arbetslös och bodde hemma hos föräldrarna. De började bli irriterade på hans tre hundar och tyckte att han skulle göra sig av med dem.

Ville förverkliga dröm

Paulo fattade ett beslut. Han packade kärran, kopplade sina hundar och med 50 euro på fickan gav sig iväg för att förverkliga en dröm – att gå genom Europa för att träffa tomten i Rovaniemi.

– Det har varit helt fantastiskt. Här i Sverige har jag har mötts av så mycket värme och träffat så många underbara människor. Vi har tält att sova i men ju längre norrut jag kom desto oftare blev vi inbjudna att bo hos familjer som vi träffade längs vägen. Jag hade hört att svenskarna kunde vara lite reserverade och misstänksamma mot främlingar men så är det inte alls. På landsbygden verkar alla ha tid att umgås och prata.

Paulo Amigo, hans hundar och tomten.
Paulo Amigo, hans hundar och tomten.

På vägen tillbaka

När Land träffar Paulo befinner han sig i Svabensverk, mitt på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland.

Här stannade han till i november på väg norrut och byborna är nu glada att återse sin vän på vägen tillbaka till Portugal. De ställer till med fest och gitarrerna åker fram, Paulo vill sjunga sången om Svabensverk som han hörde förra gången och nu ska den läggas ut på Youtube, säger han.

Han har mycket att berätta om vad som hänt sedan sist, att han sett norrsken, renar och upplevt hur det är att gå mil efter mil i snö och 28 minusgrader och att han till slut fick träffa tomten.

– Min plan var att komma dit på julafton men det höll inte. Jag visste att det kunde bli mycket kallt i norra Sverige men hade nog inte förstått hur jobbigt det skulle bli. Jag kommer att klara det för att jag är stark och uthållig, tänkte jag. I efterhand vet jag att jag aldrig skulle ha klarat av det utan hjälp från alla underbara människor. Hundarna fick varmare täcken, folk gav mig bättre skor, vantar och kläder.

Höll på att sluta illa

Hans tre hundar är i fin form och har under resan fått tillsyn och vaccinering av veterinär. Men det höll på att sluta illa när den äldsta av dem, Jacky, helt plötsligt blev sjuk.

− Vi var i Kalix när jag märkte att hon inte mådde bra. Jag fick hjälp att ta henne till veterinär och där konstaterades att hon hade livmoderinflammation och måste opereras omedelbart. Ingreppet skulle kosta mer än 15 000 kronor och jag blev väldigt olycklig, så mycket pengar har jag aldrig haft i hela mitt liv. Vad skulle jag göra?

Räddade livet

Hjälpen var närmare än han kunde tro. I Facebookgruppen ”Öppna upp för vandraren Amigo Paulo o han tre hundar” startades en insamling. På mindre än ett dygn fick medlemmarna ihop de pengar som behövdes för att rädda livet på Jacky. Hunden fick sedan vila i två månader innan hon kunde följa med husse på vandring.

paulo-amigo

– Jag är fortfarande mycket försiktig med henne, hon ska inte behöva gå långa sträckor. Hit till Svabensverk fick hon skjuts från det ställe jag sov på igår. Snälla människor ställer upp för henne, jag är så tacksam för det.

Kommer tillbaka

Paulo har nu vandrat över 1 000 mil och besökt Spanien, Frankrike, Luxembourg, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige och Finland. Han har 390 mil kvar att gå innan han är tillbaka i Lissabon.

Nästa år kommer han tillbaka, då för att stanna i Sverige.

– Jag har bestämt mig för att flytta till Sverige. Men jag lockas inte av städerna, det är på landet jag vill bo, gärna någonstans utanför Umeå. Jag älskar landskapet och de vänliga människorna där.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen