Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
För tionde året i rad presenterar Land tillsammans med läsare namnen på de 100 personer vi tycker förtjänar en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för en levande landsbygd under året!
Landsbygdshjältar! Tack vare ett flitigt och outtröttligt engagemang från engagerade personer land och rike runt, har attraktionskraften och den lokala gemenskapen på den svenska landsbygden stärkts ännu lite mer under 2017.
Vi på Lands redaktion har den fantastiska förmånen att hela året få djupdyka i och belysa det viktiga arbete som dagligdags utförs på den svenska landsbygden. Nu vill vi på en och samma gång applådera alla er fantastiska mathantverkare, lantbrukare, entreprenörer, hantverkare, djur- och naturvänner, konstnärer och eldsjälar för ert unika engagemang! Tack vare er kan den lokala matkulturen frodas, kultur-, natur- och idrottslivet blomstra och det nedläggningshotade leva vidare. Kort sagt, med era insatser – i stort och i smått – har livet på den svenska landsbygden blivit ännu lite mer fantastiskt.
Hurra för er, alla lantisar!
2017 års alla vinnare!
Marie och Gustav Mandelmann, Rörum. Foto Stefan Lindblom. FOTO: Stefan Lindblom
1. Marie och Gustav Mandelmann, Rörum. De har tagit Sverige med storm genom TV4-serien Mandelmanns gård som följde de två självhushållarna ett år på gården Djupadal på Österlen. Deras glädje och kärlek till varandra, sina djur och grönsaksodlingar är den bästa reklam livet på landsbygden kan få! De är en inspiration för alla som drömmer om att flytta till landet och producera sin egen mat.Läs också: Läs intervju med vinnarna Mandelmanns!
2. Bodil Cornell, Ås. Som VD för Eldrimner är hon motorn i det svenska mathantverkets utveckling som blir allt viktigare i den svenska matekonomin. Verksamheten Eldrimner tilldelades i år 50 miljoner kronor av regeringen för att fortsätta det viktiga arbetet med att stärka svenskt mathantverk.
Daniel Kindberg, Östersund. FOTO: Östersundshem
3. Daniel Kindberg, Östersund. Ordförande i Östersunds FK som med sin originella ledarstil och vinnarskalle anses ligga bakom det norrländska fotbollslagets osannolika framgångar. Vid sidan av träningen har lagets mod byggts upp på okonventionella sätt – bland annat har laget framfört baletten Svansjön, skrivit en bok, gjort en konstutställning, bjudit in flyktingar till matcher och genomfört nattvandring. Nu gör Östersund succé i Europe League.Läs också: Daniel Kindberg leder Östersunds FK till toppen
4. Emilia Astrenius Widerström, Moholm. Lantbruksbakgrund? Nix! Det behövs inte, tycker Emilia. Hon chockade mamma och pappa med sitt yrkesval och älskar sitt arbete med 380 mjölkkor. Genom Jobba grönt-projektet ser Emilia fram emot att fortsätta träffa ungdomar som står i valet och kvalet om vad de ska sikta på i framtiden. Nu är hon ordförande i LRF Ungdomens riksstyrelse och en sann landsbygdsambassadör. Läs också: Emilia vill göra det möjligt att vara ung och leva på landet
5. Irene Frank, Hanebo, Kilafors, är ordförande i Hanebo byavakt med 80 medlemmar som sedan 2002 fungerar som nattvakt i bygden. Initiativet har skapat en bra sammanhållning och trygghet. Byavakten har vid flera tillfällen kunnat hjälpa människor i nöd och har ett bra samarbete med polisen. Läs också: Irene skapar en tryggare bygd med byavakt
6. Mikael Larsen, Båstad. Varje måltid ska vara som en fest för alla sinnen. Det anser kökschefen med kolleger på vårdboendet Skogsliden. ”Vi arbetar mycket med måltidsmiljöerna, fina dukar, tallrikar och den som serverar maten berättar hur maten har tillagats.” Belönades med Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje. Läs också: De är kockarna som ger de äldre matglädje – nu prisas de!
7. Peter Elmberg, Emmaboda. Fick Stora Landpriset 2000 och har fortsatt utveckla sin kurs- och retreatgård Mundekulla till en högklassig mötesplats. Kritikerrosad för den aktuella musikalen Hemstannarna som i kvalitet jämförts med Kristina från Duvemåla.
8. Peter Gerdehag, Flathult. Stenmurar, betande kossor i motljus och valkiga bondehänder. Fotografen och filmaren dokumenterar ett gammaldags jordbruk som snart är helt borta, senast i boken Landet som inte längre är, som visar vikten av att bevara vårt kulturlandskap och den biologiska mångfalden. ”Naturen får inte stå på minus på grund av mig” säger han.
9. Karin Poppius och Maja Loiske, Bredsjö. När nyanlända fick fyra dagar på sig att lämna Bredsjös asylboende ryckte vännerna på orten ut. I väntan på besked fick 20 av de asylboende – däribland Lucy Janesian och Fadi Fansah från Syrien – chansen att stanna kvar när byborna erbjöd boende.Läs också: Terese twittrar för Sverige: ”Jag älskar det här landet”
10. Terese Bengard, Hammarstrand. Läsarnominering: ”Terese har under sin tid som verksamhetsledare för organisationen Hela Sverige ska leva verkligen lyckats få landsbygden i fokus. Detta gör Terese med humor och värme genom att vara påläst, vässad, kreativ och genom att vända på invanda ’sanningar’ om landsbygden.”
Amanda Kernell, Umeå/Köpenhamn. FOTO: Carla Orrego Veliz/Nordisk film
11. Amanda Kernell, Umeå/Köpenhamn. Vid den svenska premiären av Sameblod hade manusförfattaren och regissören Amanda Kernells debutfilm om Sveriges smutsiga förflutna redan hyllats runt om i hela världen. Skarpt strålkastarljus riktades mot frågan om mänskliga rättigheter och identitet i vårt land.
12. Jeanna Berger, Göteborg/Åmål. Arkitektstuderande som satt sin egen uppväxt-ö Henriksholm utanför Åmål på världskartan med sina glashus. I projektet 72 hour cabin fick fem utländska besökare tillbringa tre dygn i husen, varpå effekten på deras välmående studerades. Nyheten om projektet spreds långt utanför Sveriges gränser.
13. Munkedals kommun. När andra kommuner kör hem mat till invånare som inte kan ta sig till affären gör Munkedals kommun tvärtom. Boende kring Hedekas hämtas i stället upp med skolskjutsar och körs till affären. Nytta blandas med nöje!
14. Dirk Hagenbusch, Nattavaara. Kom till frusna resenärers undsättning när ett av SJs tåg fastnade i Nattavaara. Som ordförande i den ekonomiska föreningen som driver lanthandeln öppnade han affären och församlingshemmet. Som tack gick SJ in med 10 000 kronor och blev delägare i lanthandeln. Läs också: Tåget fastnade i Nattavaara – här är SJ:s oväntade tack
15. Ingvar Kamprad, Älmhult. Inte nog med att Ikea under året startat ett acceleratorprogram, ett träningsläger som ska ge skjuts åt nystartade, innovativa bolag. Familjen Kamprads stiftelse har även gett 4,6 miljoner till forskningsprojektet Nycklar för en levande landsbygd.
16. Helena Brusell, Mellanfjärden. Efter att ha arbetat bakom scenen på Dramaten och på Millesgården valde Helena Brusell att återvända till hemorten i norra Hälsingland. Där har hon skapat ett turistmål av stora mått – med aktsamhet om naturen och vördnad för alla skogens väsen i fokus. Trolska skogen är en levande sagoskog med folktrons häxor, troll, älvor, äventyr, julsagor och spökvandringar för barn.
17. Katarina Östholm, Undrom. Läsarnominering: ”För hennes skarpa artiklar om landsbygden kontra staden och massor av goda lösningar! Katarina Östholm är outtröttlig och mycket skärpt.”
18. Stiko Per Larsson, Insjön. Musiker som med sina vandringsturnéer genom åren samlat ihop över 1 miljon kronor till välgörenhet. I år gick han från Stockholm till Leksand och drog in över 400 000 till Barncancerfonden. Vann också musiktävlingen P4 nästa och är därmed klar för Melodifestivalen 2018. Läs också: Här är artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2018
19. Janne Andersson, Halmstad. Hallänningen som lyckades med det ”omöjliga” och tog Sverige till sitt första fotbolls-VM sedan 2006. Den nye förbundskaptenen för Sveriges herrfotbollslandslag visade styrkan med lagspelare från hela landet – från Umeå i norr till Malmö i söder.
Patrik Tagesson, Nybro. FOTO: Kristina Wirén
20. Patrik Tagesson, Nybro. På Nybro golfklubbs bana finns inte bara hål för bollar. Där finns också små hål i sanden som är boplatser för sällsynta vilda bin. Patrik Tagesson är banchef på golfklubben som jobbar aktivt för att de ska trivas.
21. Johan Andersson, inflyttningsgruppen i Resele. När Sollefteå kommun stängde Moforsenbron, en av två trafikerbara broar i Resele, fick det stor påverkan på byn. Efter mer än ett års kamp fick de kommunen att backa och gå med på renovering och upprustning.
22. Majja Almqvist, Tävelsås. Majja brinner för landsbygden och har blivit belönad med titeln Årets unga landsbygdsentreprenör i Kronoberg. Tillsammans med sin familj driver hon Rinkabygård i Småland. Hennes tankar och mål är att hela Sverige ska leva. Hennes stora engagemang ligger i att engagera ungdomar från bygden i verksamheten. Hon är en flitig föreläsare och inspirationskälla för entreprenörer.
Annette Granqvist, Sparreholm. FOTO: Håkan Steen
23. Annette Granquist, Sparreholm. Pensionär som under 2016 och 2017 tagit ut nyanlända i naturen och visat dem blommor, djur, kulturarv och förklarat allemansrätten.
24. Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Karungi. En nationell livsmedelsstrategi är på bordet och landsbygdskommittén har lagt fram 75 punkter för en förändrad landsbygdspolitik. Dessutom: 1,2 miljarder öronmärks för satsningar på landsbygden i regeringens budget. För första gången på länge bubblar det ordentligt om landsbygdspolitiken på riksnivå.
25. Barbro ”Babben” Larsson, Solna. Komiker som bestämde sig för att uppträda på 100 orter runt om i Sverige hon aldrig besökt tidigare på sin turné ”Expedition Babben”.Läs också: Babben: Jag ska upptäcka 100 nya orter i Sverige
26. Cecilia och Urban Lundberg, Tun. Par som till Landläsarnas och hela bygdens stora glädje förvandlade en nedläggningshotad lanthandel till butik, kafé och byns samlingsplats med musikframträdande och utställningar. CUL i Tun fick under året Landsbygdsnätverkets utmärkelse Ullbagge i kategorin Folkets pris för sin insats.
27. Joakim Rindå, Vaplan. Kan bygdegårdar och lantliv vara queer? Landet inuti utmanar tanken om att homosexuella måste flytta till stan för att bli lyckliga. Den hyllade pjäsen av regissören Joakim Rindå med ensemble bygger på intervjuer med hbtq-personer som valt att stanna kvar på landsbygden.
28. Susanne Thorsson och Gunnel Karlsson, Hakestad. Driver företaget Matglädje i Halland tillsammans. Företaget erbjuder catering med halländsk husmanskost och ordnar fullbokade matvandringar till traktens matproducenter.
29. Sven Melander, Stockholm. Journalist och komiker som i flera uppmärksammade videoinlägg kommenterat aktuell debatt. Även stängningen av BB Sollefteå blev en stor nyhet när han i sin video sa ”Stäng ner hela Norrland”. Läs också: Kändisarna som stödjer BB Sollefteå
30. Per-Anders Fredriksson, Tavelsjö. Varje vardag klockan 17.30 bänkar sig en halv miljon svenskar framför TV-apparaterna för att titta på Sverige i dag. Programledaren samlar det bästa av SVTs 21 lokalredaktioner och berättar om livet på landsbygden – med människan och vardagslivet i centrum.
31. Seija Fallenmark och Monika Gotthold. Luleå/Boden. Kött, korv, fisk, bröd, bär, sylt, saft, honung, potatis och grönsaker. Det var några av de lokalproducerade produkter som med Facebookgruppens hjälp såldes på Rutt 616 i somras. Läsarnominering: ”Två fantastiska entreprenörer som har fått en hel väg att våga satsa för att stimulera tillväxt på landsbygd och trevnad för hela kommunen. Tanken med Reko Rutt 616 är genialisk och förhoppningsvis sprider deras glöd sig vidare i vår region.”
32. Shanga Aziz och Rogerio Silva, Finspång. Det började som en nyhetsnotis med kränkande kommentarer om kvinnor. Det fick Shanga Aziz och Rogerio Silva att ändra inriktning på sitt UF-företag Locker room talk och satsa på att motverka sexism. Nu ingår de i Riksidrottsförbundets utbildningsplan.
33. Jonna Jinton, Grundtjärn. Fotografen, bloggaren och konstnären som visar att det är möjligt att lämna storstaden och forma sitt eget drömliv på landsbygden. Hon är dessutom en helt fantastisk ambassadör för Sverige och landsbygden.
34. Maja Söderberg och Bo Palm, Tolg. Driver det sociala företaget Mobilsamåkning AB där de erbjuder hjälp till den bygd som vill starta samåkning. Modellen som används i 15 byar är utvecklad för områden där kollektivtrafiken är gles och bygger på att varje användare har ett saldo där körda resor kvittas mot dem man åkt som passagerare.
Gunhild Stensmyr, Risudden. FOTO: Camilla Olsson
35. Gunhild Stensmyr, Risudden. När andra inte tror på en ort gör entreprenören Gunhild Stensmyr tvärtom. Nu är hon på väg att starta sin andra konsthall – denna gång i Tornedalen. På köpet kan byn också få ett eget mini-Skansen.
36. Ingvar Svensson, Hangelösa. Läsarmotivering: ”För hans engagemang i hembygdens projekt Mötesplats Hangelösa med att skapa aktiviteter, gemenskap och en levande hembygd. Sommarkonserter i ladan med lokala duktiga artister och insamling till förmån för Hospice.”
37. Johan Kuylenstierna, Stockholm. Mellan 30 och 40 procent av världens producerade mat konsumeras aldrig – den förstörs eller slängs. Genom att inte slaviskt följa bäst före-datum uppmanar han oss alla: ”Sluta släng mat. Använd näsan!” Utsedd till Sveriges miljömäktigaste person.
38. Johanna och Per Hellström, Södra Svedjan. Bäst i Sverige, enligt Ostfestivalens besökare 2017. Svedjans Ost är det prisade gårdsmejeriet som fortsätter att förnya och tillverka ost i världsklass. Vägg i vägg med mejeriet – i Göts hölada – arrangerar de dessutom teater- och musikkvällar. Läs också: De gör godaste osten i Sverige
39. Lars Nordlund och Pia Cederblad, Söderhamn. För sitt arbete på Norränge lantbruk blev Pia och Lars utnämnda till Årets nötköttsföretag 2017. Försäljning av köttlådor, gårdsbutik, entreprenad och en öppen gårdsverksamhet där besökare även kan titta på får, hästar, grisar och höns. Dessutom gör Lars ett stort arbete med att hjälpa sina bondekolleger i projektet Bondekompis.
40. Anders Lundin, Farsta/Stockholm. Programledare för SVTs släktforskningsprogram Allt för Sverige. Han lär amerikaner med svenska rötter mer om våra seder, traditioner och vårt lands kultur. Programmet har belönats med en amerikansk Emmy och med den svenska TV-utmärkelsen Kristallen.
41. John Fahlström, Norberg. Efter 130 mil på moped och en tuff klättring upp för Kebnekaise har John Fahlström äntligen nått sitt mål. Resan genom Sverige dokumenterades med inlägg, bilder och filmer på Facebook-sidan Följa John. Belöningen: Hela 133 000 insamlade kronor till Världens barn. Läs också: Johan har nått toppen efter 130 mil på moped
42. Jon Karlsson, Sundborn. Skådespelare och regissör som lämnade Dramaten i Stockholm och flyttade hem för att starta teater i en gammal tvättinrättning. Sundborns teater har nu sin andra succésommar bakom sig. Jon Karlsson hoppas ha startat en trend med kvalitetsteater på landsbygden.
43. Juha Pahajoki, Kuttainen. Läsarmotivering: ”För hans jobb med att utveckla Isosaariprojektet med fårskötsel i Kiruna kommun. Han har sökt och fått beviljat medel till en färja till ön, tagit över ett kulturlandskap för slåtterängar och ett nytt fårhus. En man som håller i gång många projekt för att utveckla landsbygden i den nordligaste delen av Sverige.”
44. Julia Löf, Malin Ohlsson och Sofie Skalstad. ”Föreställningen om att landsbygden är tom, trist och död kommer att komma på skam. Den som kommer med en bestämd bild av hur landsbygden är och vem som bor där kommer att få en chock.” Detta sa Julia Löf, projektledare bakom #ungapålandsbygden inför startskottet av sommarens turnerande konstutställning Ung kultur utmanar den urbana normen.
Robin Karlsson och Fredrik Jonsson, Vindeln. FOTO: Christina Liljestrand
45. Robin Karlsson & Fredrik Jonsson, Vindeln. Gänget bakom Vindelns rökeri som knep titeln Svenska mästare på Chark-SM. Ett recept och hantverk med hundra år på nacken men som med utvecklingstänk och drivkraft har gjort att produktionen har mer än tredubblats på fyra år.
46. Kerstin Persson, Arbelunda. Arlas nya reklamfilmsstjärna som hoppas att filmerna ska öka intresset för matproduktionen och att bönderna blir stoltare över sitt arbete. ”Hade de frågat om jag kunde gå naken på Sergels torg för att höja mjölkpriset hade jag gjort det”, säger hon i en intervju med Land. Läs också: Möt Kerstin Persson mjölkbonden från tv-reklamen
47. Dick Bewarp, Ragunda. Reklamfilmaren som tröttnade på storstadslivet, flyttade till Jämtland och bestämde sig för att bygga ett eget timmerhus. Det tog tre år att färdigställa ”Cowboykåken” som sedan sändes som en dokumentärserie i SVT. Förra sommaren hade han runt 1 000 besökande turister på visning i huset.
48. Sanna Rudling, Älvkarleby. Entreprenör som fått besöksnäringen i Älvkarleby att blomstra. Läsarmotivering: ”Sanna är en fantastisk entreprenör och affärskvinna med stark drivkraft, ödmjukhet, samarbetsvilja och känsla för skönhet. Lockar ut storstadsbor till landsbygdsmiljö med sitt koncept Hyr en herrgård, köp en klänning.”
49. Berit Burman, Bergsjö. När kiosken i Bergsjö drabbades av det tredje inbrottet på tre år var ägarna nära att ge upp. Då kom ortsborna till undsättning. När Berit Burman hörde talas om inbrottet fick hon en idé: En insamling som resulterade i 26 684 kronor, vilket gav ny kraft till kioskägarna Camilla och Daniel Jakobsson.
50. Björn Engström, Enviken. Eldsjäl och växtsamlare. Läsarmotivering: ”Björn har med stort engagemang samlat framför allt utrotningshotade växter (drygt 3 000 stycken) under drygt 50 år i sin visningsträdgård. Amatörforskare, folklivsforskare, bevarare av dialekter och expert på fäbodkulturen.”
Sara May Kahl, Glamsarvet. FOTO: Fotograf Maria Hansson
51. Sara May Kahl, Glamsarvet. Läsarmotivering: ”Bonde, snickare, innovatör, konstnär, fönsterrenoverare. Sara May har under många år inspirerat med sin livsstil, sitt arbete och sin konst. I företaget Bonden & Bananen odlar och säljer hon grönsaker. Odlingen sker på släktgården och försäljningen i en obemannad bod med hjälp av Swish. Närproducerat och miljövänligt!”
52. Eva-Lena Björkman, Yrttivaara. Läsarmotivering: ”Med stort hjärta för landsbygdens kultur har hon under fyra år utvecklat Byakult, ett arbete där skolungdomar på Gällivares landsbygder får utvecklas i sång, dans, teater och manusskrivande. Säger själv att Byakult är en manifestation för landsbygden och dess styrka!”
53. Lisa och Sophia Josephson, Nordmaling. Två systrar som tycker att det satsas för lite på kulturen på landsbygden. Därför drog de i gång ett kulturhus i byn Klöse. Byborna blev så glada över systrarnas planer att de skänkte den gamla skolan till den nystartade kulturföreningen som ordnar utställningar och mycket annat.
54. Mejt och Susanne Rittedal, Göteborg. Mor och dotter med rötter i Dalarna som skrev uppslagsverket Folkdräkten – Sollerön, Mora, Venjan och Våmhus med sybeskrivningar och mönster från sex generationer kvinnor i släkten.
55. Richard Tellström, Funbo. Matvalet visar vårt ursprung, om vi lever i familj eller är singlar. Genom maten kan vi till och med se vilket parti vi röstar på, säger Richard Tellström. Måltidsforskaren, vi bland annat sett i SVTs Historieätarna och hört på i P1:s Sommar, är övertygad om att måltiden är en kulturhandling snarare än ett intag av näring.
56. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, Köping & Vänersborg. Uppmärksammar och synliggör hela Sverige i sitt TV-program Breaking News. Underhållningsduon plockar upp händelser från landsortspressen och bjuder in lokalpolitiker från hela landet till att medverka i programmet.
57. Eva-Lena Skalstad, Vuollerim. Landsbygdsinspiratör. Läsarmotivering: ”Brinner för landsbygdsutveckling och reser land och rike runt för att lära sig och föreläsa om turism, miljö och utveckling av Norrbotten. Arbetar också för den utrotningshotade fjällkon.”
58. Syed Latif, entreprenör, Vrigstad. När Syed ansågs ha sökt jobb via fel jobbsajt utvisades han från Sverige. Det väckte stora protester. Nu är han tillbaka och hjälper nyanlända att starta företag och berika landsbygden.Läs också: Utvisades – nu vill Syed hjälpa nyanlända att berika landsbygden
59. Hörby kommun. Struntade i all traditionell marknadsföring och lade i stället hela budgeten på humor-såpan Hörby. Redan innan det första avsnittet sänts hade den nationella uppmärksamheten riktats mot kommunen i så hög grad att målet var nått. Kommunikationsansvarig: Ann-Charlott Engström. Kommunchef: Johan Eriksson.
60. John Ramstedt, Vingåker. Läsarmotivering: ”Mitt ute på den sörmländska landsbygden arbetar John i en liten röd stuga med att hjälpa lokala småföretag att växa, utvecklas och få nya kunder. De webbutiker och företagsappar han skapar ger arbetstillfällen och fler människor möjlighet att leva och försörja sig på landsbygden.”
61. Göte Eriksson, Stöpafors. Har gestaltat sitt värmländska ursprung i över 30 års snidande. Damen med vävstolen, timmerköraren och spelmannen är några av hans sinnrikt täljda träfigurer. Har också haft folkbildningsverksamhet och åtskilliga intresserade Landläsare på kurs i konsten att tälja.
62. Vanja Wallemyr, Mularp, Falköping. Fick ett prestigeladdat pris av Womens World Summit Foundation för sitt arbete med kooperativet Qvinnovindar som efter tio år producerar 3 miljoner kilowatt med förnyelsebar vindkraft. Det motsvarar ungefär 500 villors årsförbrukning av el. Kooperativet är en föregångare för dem som vill tjäna pengar på förnyelsebar energi.
63. Jonas Sjöstedt, Göteborg/Stockholm. När BB Sollefteå stängdes riktade riksdagsledamoten och partiledaren (V) skarp kritik mot beslutet och var den första kända personen på plats för att visa sitt stöd med ockupanterna.
64. Malena Bendelin, Väte, Klintehamn. Läsarnominering: ”Projektledare för Hela Sverige ska leva och för Landsbygdsriksdagen 2018, som brinner för att andra ska förstå storheten hos föreningar, boende och företagare som håller till i våra landsbygder.”
65. Olof Segevall, Norrtälje. Student och eldsjäl. Läsarmotivering: ”Olof är en ung kille med stort engagemang och ansvarskänsla, som ställer upp där många vuxna backar tillbaka. Mycket tack vare hans ideella arbete har Norrtälje kvar sin tidigare nedläggningshotade 4H gård i Färsna, där barn får lära sig om djur och natur”.
Dagny ”Bojan” Carlsson. FOTO: Hasse Gänger
66. Dagny ”Bojan” Carlsson, Kristianstad/Stockholm. När ”Bojan” gick en datorkurs och vid 100 års ålder började blogga visade hon hela Sverige att alla – oavsett ålder och hemort – kan bli ”sociala” och höras. Nu är hon 105 år fyllda. På frågan vad receptet för ett långt liv är har hon svarat: ”Bra gener och nyfikenhet.” Läs också: Dagny 105: ”Man blir aldrig för gammal för att blogga”
67. Jennifer Erlandsson, Falkenberg. Hästbonden som har fått – och får – fler att vilja bo på landsbygden. Inte bara genom sin medverkan i TV-programmet Bonde söker fru utan också genom sitt nygamla jobb som landsbygdsutvecklare på Falkenbergs kommun där hon bland annat arbetar för att upprätta nya servicepunkter.
68. Gunilla Larsholt, Lekhyttan. Har fått fart på den svenska ullhanteringen. Drog i gång Facebookgruppen Garnförmedlingen och startade dessutom en butik för svensk ull, spunnen i Sverige.
69. Ida Jansson, Uknadalen. När avståndet till närmaste tätort och gym är långt kombinerar köttbonden slitet i lantbruket med att vara byns personliga tränare. Hemma på ladugårdsbacken peppas byborna med Idas kreativa träning: med traktordäck, gamla mjölkslangar och andra redskap från gårdsmiljön. Läs också: Så får köttbonden byborna i toppform
70. Ann-Sofie och Ulf Gyllenhak, Bällefors. När paret skulle renovera den gamla skolan slogs de av hur svårt det var att hitta rätt material och tog saken i egna händer – och öppnade en egen byggnadsvårdsbutik.
71. Nordmalings kommun. Att bo i Nordmaling innebär en hel del udda ”problem”: Man drar in sand i huset – för man bor så nära havet, tröttsamma löprundor – då det inte finns några trafikljus att vila vid och det är tufft att jobba hemifrån – för man bara faller i trans över utsikten. Ett uppfriskande kaxigt marknadsföringsgrepp från Nordmaling med kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson i spetsen. Läs också: 9 lyxproblem på landsbygden som storstadsbor bara kan drömma om
72. Oskar och Sylve Dahlbom, Visby. Passionerade gutar bakom legendariska tehandeln Kränku med sin Guteblandning, som nu lyckats med det omöjliga: Att få teplantor att slå rot och spira söder om Visby.
73. Marit Bergman, Rättvik/Stockholm. Sverige är för stort för att inte upptäckas. Artisten Marit Bergman tröttnade på att spela på samma ställen och bad fansen om hjälp med att hitta några av landets guldkorn via Facebook. Allt för att se andra orter där konsertarrangörerna sällan bokar henne.
74. Jan Andersson, Häggvall/Lysekil/Bryssel. Läsarmotivering: ”EU-korrespondent som genom sitt jobb i Bryssel är en av de största maktfaktorerna i Mediesverige, med ett nyhetsurval som påverkar vårt dagliga liv. Hans intresse för Sverige märks ständigt i hans rapportering om såväl mjölkpriser och billigt stål från Kina som påverkar svensk basindustri, som hur hotade fiskbestånd ska bevaras.”
75. Eelin Dahlquist och Martina Lindell, Landskrona. Grundarna bakom den ideella organisationen vill ge övergivna kattungar en andra chans. I hopp om att kunna rädda ännu fler kattungar har de startat Facebooksidan Kattungeakuten. Läs också: Vilka hjältar! De räddar livet på övergivna kattungar
76. Agneta Jörgensdotter, Soutujärvibygden. Eldsjäl, dagisfröken. Läsarmotivering: ”Det arrangeras, rustas, byggs, repas, bakas. Om inte hon och de andra pantertanterna i bygden hade sett till att fixa och ordna med allt så hade det inte funnits någon landsbygd i Soutujärvibygden överhuvudtaget!”
Karin Bjärle, Nyköping. FOTO: LINDA ANDERSSON
77. Karin Bjärle, Nyköping. Entreprenören som satsade på ergonomiska träns och grimmor och tog hästvärlden med storm. 2017 utsågs hennes Ps of Sweden till Årets Gasellsprång 2017 av tidningen Dagens Industri. ”Det här bevisar att man kan göra business inom ridsporten utan att sitta i sadeln eller att mocka skit”, säger hon. Läs också: Få trodde på idén – nu är Karins hästutrustning i OS
78. Linda Bengtzing, Gullspång. I ett uppmärksammat Facebookinlägg konstaterar artisten att det är ekonomiskt svårt att driva en mjölkgård, att det finns för få kor. Linda hävdar att hon med glädje skulle betala 5 kronor mer för en liter mjölk om det skulle gå till bonden och göra Sverige mer levande.
79. Carolina Johansson, Stora Levene. Läsarmotivering: ”Carolina lyckas kombinera självhushållning med småskalig grönsaksodling och samtidigt – via sina Instagramkonton jordarv och ekomam – folkbildande inspirera kring ett gott liv på landsbygden. När hon fyllde trettio önskade hon sig pengar till en ko. Två år senare förser två kor familjen med mjölk, ost och grädde.”
80. Robin Bengtsson, artist, Svenljunga. Han gick från idol till att oväntat vinna Melodifestivalen. I 2017 års Eurovision hamnade han på en femteplats. Oavsett placering satte han Svenljunga ordentligt på kartan.
81. Frida Lindgren, Älvsbyn. Vita vidder, norrsken och tallskogar. 23-åriga Frida Lindgren gör succé via Instagram över hela världen med sina drömska foton från Norrbotten. Kalfjället är en av hennes älsklingsplatser i naturen. ”Då är jag som mest lycklig” säger hon i en intervju med Land.
82. Per Herrey, Fjärås. Många kändisar kämpar för att BB Sollefteå ska få starta igen. Per Herrey (M) fick feeling, skrev en låt och spelade in en uppskattad musikvideo för att få Sollefteås politiker på bättre tankar.
83. Agneta Johansson, Mellerud. Har drivit Grinstads lanthandel i Mellerud i omkring 30 år. Med generösa öppettider sju dagar i veckan har den nu totalrenoverade butiken blivit en viktig mötesplats i bygden och även för mer långväga besökare. I slutet av året tilldelades hon hedersutmärkelsen Gröna hjärtat från den lokala LRF-avdelningen.
84. Sonja Catani, Stockholm. Entreprenör bakom succéföretaget Hugo & Celine som producerar ekologisk hundmat och den omåttligt populära hundglassen med lever-, älg- och laxsmak. Såg potentialen i Karlshamns gamla mejeri och flyttade hela produktionen från Stockholm.
85. Fredrik Iveskär, Hovmantorp. Kom på idén att tatuera in hemorten Hovmantorps postnummer på armen. En jättebra idé tills Postnord bestämde sig för att ändra postnumret. Fredrik nöjde sig ändå med att det gamla postnumret inte skulle tillfalla rivaliserande Lessebo. Läs också: Tatuerade in postnumret – sedan kom Postnords snöpliga besked
86. Anders Woxberg, Ockelbo. Mannen som bestämde sig för att med egna metoder bygga en egen medeltida stavkyrka i Ockelbo. I kyrkorummet finns den judiska stjärnan, en madonnafigur och ett kors och framöver ska även fornnordiska symboler få plats. Hans vision är att erbjuda en kyrka för alla.
87. Boel Wildmark, Vallåkra. Med stor passion för tomater har hon utvecklat odling av över 50 olika sorters tomater. Paradtomaten ’Svea’ har vunnit pris som Sveriges godaste. Sönerna Morgan och Björn lagar marmelad, ketchup, bröd och tomatglass som också säljs i gårdsbutiken Tomatens Hus.
88. Erik och Asta Hellgren, Skråmträsk. De började med skotillverkning på hobbynivå. I dag lockar Asta och Erik Hellgren tusentals besökare till sin by Skråmträsk med sina tre företag: sommarkafé, skobutik och lanthandel. Läs också: Erik och Asta driver tre företag – och lockar nya besökare till Skråmträsk
89. Ingegerd Danielsson, Avasjö, Åsele. Läsarnominering: ”Ett föredöme för hur en glesbygdsbo måste ta saken i egna händer för att kunna bo och verka där man vill. Kämpar med att driva jordbruk i södra Lappland, har startat gårdsbutik och dessutom öppnat en gammal fäbod så folk kan få se hur fäbodlivet kunde te sig i mitten av förra seklet.”
90. Johan Thorslund, Stora Mellösa. Trotsade träslöjdsläraren och efter enträget arbete erhöll det första mästarbrevet i tunnbinderi i Sverige på 50 år. Troligen landets enda tunnbin-darmästare som tillverkar tunnor av svensk ek enligt en 2 500 år gammal princip.
Erika Ecknell, Funäsdalen. FOTO: William Stenvall Zetterström
91. Vita älgen Ferdinand, värmländska skogarna. ”Sagoälgen” som blev världsberömd efter att under sensommaren ha blivit fotograferad i Värmland. Polisens ansåg att älgen kunde utgöra ett hot mot människor sedan en kvinna på hundpromenad drabbats av dess framfart. Men beslutet väckte ett ramaskri och polisen ändrade sig vad gäller skyddsjakt.Se den magiska vita älgen ta ett dopp
92. Lennart Svensson, Läckeby. Pensionär som bygger fågelholkar och säljer dem i en skottkärra vid grinden. Turister från Europa köper hans holkar och tar hem till sina länder.
93. Idil Adawe, Storvreta. Under praktiken på kommunikationsbyrån Volontaire i Stockholm fick kommunikatören Idil upp ögonen för den homogena reklambranschen som sällan ser utanför storstädernas gränser. Hennes debattartikel ”Rekrytera inte en stockholmare” i tidningen Resumé fick sannolikt fler att blicka utanför tullarna.
94. Chris Stridbo, Lars Steen och Ola Johansson, Sälen. ”Dö mosquito, gör mig galen hitodito, sabbar hela sommaren för oss med flito …” Få undgick årets sommarplåga ”Despacito” av Luis Fonsi & Daddy Yankee. Här gör killarna från Sälen sin egen dalatolkning av låten – med en annan känd och irriterande sommarplåga i refrängen.
Ferdinand, Värmland. FOTO: Hans Nilsson
95. Erika Ecknell, Funäsdalen. Saknade fjälluften och lämnade fem år i Paris bakom sig för att bli bonde och osthantverkare i Härjedalen. Driver nu Medskogens Hantverksost – ett av Sveriges minsta mejerier och är även mjölkbonde. Målet är att ha tio kor i ladugården eller fjöset som det heter på härjedalska.
96. Johnny Johansson, Vättlösa. Vem vill inte återbesöka en kiosk med trollhätteglass och Ingos Knock out cola? Nitas mack och lanthandel har blivit ett spännande stopp på retrovägen utanför Götene. Över 60 000 föremål har byggts in i återskapade retromiljöer: en leksaksaffär, två lanthandlar, ett utedass.
97. Leif Friberg, Mickelvål. Vad gör man när få känner till byn man bor i? Leif Friberg bestämde sig för att ta till annorlunda knep och pyntade orten med svampar, reklambil, klockspel och målade telefonstolpar för att nämna några saker. Läs också: Leif sätter Mickelvål på kartan med galna idéer
98. Freddy Alm, Mellerud. När det blev omöjligt att leva på lantbruket fick Freddy Alm en idé. Han gjorde om släktgården i Dalsland till en campingplats. Den är nu så populär att ännu en åker kan behöva tas i anspråk.
99. Carina Tropp, Norra Lien, Koppom. Läsarmotivering: ”Mötte sin kärlek i TV-programmet Bonde söker fru för 5 år sedan. Nu har hon vänt upp och ner på bygden och öppnat gårdsbutik med köttlådor, ägg och färg samt ett glasskafé med 5 000 gäster i en omgjord ladugård.”
100. H&M All-In, Österlen. ”Allan” är en världsunik och exceptionell häst”, säger hans ryttare Peder Fredricson med beundran i rösten. Den jämförelsevis lilla hästen i världsstjärnemått mätt har ett desto större hjärta som tagit sin ryttare till den högsta nivån. 2016 hoppade hästen hem ett OS-silver följt av ett EM-guld i år. Allan – den bevingade hästen får hela Hästsverige att förundras och vilja börja rida.
Om Årets Lantis
Varje år korar tidningen Land tillsammans med läsare 100 personer som gjort en betydelsefull insats – i stort eller i smått – för Landsbygdssverige. Samtidigt delar vi ut utmärkelsen Årets lantis till den eller de vi anser har lyft eller hyllat landsbygden på allra bästa sätt under året.
Juryn 2017 består av Carina Löfgren, Lands chefredaktör, Anna Wetterhall, landsbygdsredaktör och Pauline Josephson, redaktör.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.