Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 januari 2018

Årets lantis 2017: På andra plats – Bodil Cornell i Östersund

Land presenterar namnen på de 100 personer som vi vill ge en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för Landsbygdssverige 2017! På andra plats: Bodil Cornell, VD för Eldrimner, som leder arbetet med att utveckla och stärka vårt svenska mathantverk.

 Bodil Cornell och Eldrimner är en betydelsefull resurs bakom många av landets fantastiska mathantverkare. Foto: Stephane Lombard.
Bodil Cornell och Eldrimner är en betydelsefull resurs bakom många av landets fantastiska mathantverkare. Foto: Stephane Lombard.

Grattis till andraplatsen på Årets lantislista!

– Tack, det var hedrande!

Du är verksamhetschef för Eldrimner som räknas som motorn bakom vårt svenska mathantverk. Vad är de viktigaste händelserna under 2017?

– Vår kärnverksamhet är ju kunskap. Alla våra nybörjar- och fördjupningskurser är betydelsefulla för ett säkert och bra skapande av mathantverk – för hela landets blivande och varande mathantverkare. Nu finns även en ny, ettårig yrkeshögskoleutbildning i mathantverk – vilket är ett stort steg.

– Årets fokus har varit Mathantverkets råvaror. Det var också temat för Særimner – vårt idé- och kunskapsforum som drog 400 personer till Åre i oktober där många viktiga frågor avklarades. Vid sidan av nätverkande och seminarier avgjordes också SM i Mathantverk, som verkligen slår ett stort slag för hela näringen!

Läs också: Så hittar du till landets alla mathantverkare

Ni har nyligen fått 50 miljoner av regeringen – vad betyder det för er?

– Det är delvis resultatet av lång tids arbete – det har länge varit upp och ned med finansieringen. Vi har tidvis bara varit projektfinansierade, vilket innebär att man tvingas hoppa på tuvor. Nu ser vi fram emot att förbättra och utveckla vårt arbete, med till exempel fasta kurslokaler och utrustning som ger oss möjlighet att visa upp nya produkter och att följa hantverket. Vi kan också göra fler aktiviteter i hela landet.

Läs också: Årets lantis – på tredje plats: Daniel Kindberg leder Östersunds FK till toppen

Vad händer 2018?

– Vi introducerar nya kurser, bland annat i fiske. Och till hösten inleder vi en satsning på temat Mathantverk och turism – då vi turnerar och möter mathantverket i de olika länen. Vi ger ut en ännu lite mer uppdaterad utgåva av vår nya upplevelsekartbok som faktiskt sålde slut på en gång i år!

– Det finns idag ett stort intresse för mat bland konsumenter – för själva maten, för vad man stoppar i sig, men också för matupplevelser. I den vanliga matindustrin är produkterna ofta ganska standardiserade. I mathantverket däremot, finns de unika produkterna – som också ofta inkluderar en riktig upplevelse!

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen