Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 januari 2018

Årets lantis 2017: På femte plats – Irene Frank i Hanebo

Land presenterar namnen på de 100 personer som vi vill ge en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för Landsbygdssverige 2017! På femte plats: Irene Frank, ordförande i Hanebo byavakt, Hälsingland, som med sitt nattvaktande har skapat en tryggare bygd med stark sammanhållning.

 Irene Frank, på femte plats i Årets lantislista 2017, har tillsammans med invånarna bidragit till att öka tryggheten och stärka sammanhållningen i Hanebo med hjälp av sin nattliga byavakt. Foto Veronica Holst Kallin.
Irene Frank, på femte plats i Årets lantislista 2017, har tillsammans med invånarna bidragit till att öka tryggheten och stärka sammanhållningen i Hanebo med hjälp av sin nattliga byavakt. Foto Veronica Holst Kallin.

Grattis till femteplatsen på Årets lantislista!

– Tack! Jag blir alldeles överväldigad! Det hade jag väl aldrig trott!

Hanebo byavakt är en förening som sedan 15 år håller uppsikt över bygden nattetid. Hur uppstod detta initiativ?

– En period hade vi mycket inbrott, skadegörelse, båtmotorer som blev stulna och busar från grannkommunen. Folk var oroliga och kände sig otrygga. Efter ett stormöte bjöd byalaget in invånarna att bli byavaktsförare.

– Sedan dess åker vi ut i bil nästan varje natt, två och två och håller uppsikt. Vi är sponsrade av försäkringsbolaget och den lokala radiohandlaren och har alltid med oss mobiltelefon, ficklampa, första förband, nattkikare och kontaktuppgifter till polisen. Bollnäs kommun har ställt upp med en lokal där vi har möten och avrapporterar till polisen varje natt.

Vad gör ni om det händer något?

– Vi ingriper aldrig och utsätter inte oss själva för fara. Men noterar vi ett pågående brott så ringer vi polisen. Och vi kan ju hjälpa till på annat sätt – det kan handla om att larma vid strömavbrott eller uppmärksamma risk för eldsvåda. Folk som är på väg att göra något dumt märker att de är iakttagna och försvinner. Träffar vi på någon förvirrad person kan vi erbjuda skjuts eller hjälpa till att ringa.

Läs också: Han blev Årets lantis 2016

På vilket sätt har byavakten påverkat bygden?

– Hanebo har blivit mycket lugnare, det märks väldigt väl! Vi är ett starkt gäng som jobbar tillsammans jättebra och det ger ringar på vattnet. Folk ringer och rapporterar även om de inte är byvaktshållare. Skillnaden är stor – det säger även polisen som vi har ett bra samarbete med.

– Vi försöker också involvera de yngre och säga ”Hördu, håll lite koll där!” på ställen där vi vet att det ibland kladdas och klottras. De unga växer med uppgiften.

Vill du ge något råd till andra mindre orter?

– Behövs mer trygghet ska man inte tveka. Med byavakt blir sammanhållningen i bygden starkare. Dialogen med ungdomarna blir också preventiv – det blir inte lika mycket sönderslaget. Det visar också den inbrottsstatistik vi får från polisen. Jag tror det gör att vi trivs bättre i bygden. Och det är ju det som är det viktiga idag, att folk ska trivas och vilja bo kvar.

Vad händer 2018?

– Vi har precis invigt en ny fritidsgård för våra ungdomar! När vi inte fick någon respons för detta från kommunen tog vi i byalaget saken i egna händer. Vi tog ett lån och köpte ett hus helt enkelt. Ungdomarna har gjort så fint, de har själva målat, satt upp gardiner och på invigningen kom ungdomar ända från Bollnäs och Arbrå! Nu hoppas vi på en ny, större sporthall i Kilafors. Vi måste vara rädda om våra ungdomar på landsbygden.

Sammanhållning och trivsel

Byavakten i Hanebo har vid flera tillfällen kunnat hjälpa människor i nöd och har ett bra samarbete med polisen. Irene Frank poängterar att utan alla goda viljor skulle man inte komma någonstans. Carina Löfgren, chefredaktör på Land säger:

– Det är fantastiskt att se hur inbrott, oroligheter och otrygghet kan leda till en härlig sammanhållning, ökad trivsel och till och med en ny fritidsgård åt ungdomarna. Det Irene och hennes 90 närbor har åstadkommit är oerhört uppskattat av polis, försäkringsbolag och så klart byns invånare. Irene är en hjälte som vill få alla att trivas.

Läs också: De gjorde Sveriges landsbygd lite bättre – hela 2016 års Årets lantislista

Om Årets Lantis

Varje år korar tidningen Land tillsammans med läsare 100 personer som gjort en betydelsefull insats – i stort eller i smått – för Landsbygdssverige. Samtidigt delas delar tidningen ut utmärkelsen Årets lantis till den eller de som anses har lyft eller hyllat landsbygden på allra bästa sätt under året. 2017 utses Årets Lantis för tionde året i rad.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen