Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2018

Årets lantis 2017: På fjärde plats – Emilia Astrenius Widerström i Moholm

Land presenterar namnen på 100 personer som förtjänar en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för Landsbygdssverige 2017. På fjärde plats: Emilia Astrenius Widerström, Moholm, ny ordförande i LRF Ungdomen sedan mars 2017 som brinner för att göra det möjligt att vara ung, leva och arbeta på landsbygden.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen och på fjärde plats i Årets lantislista 2017, driver landsbygdsfrågorna framåt och kämpar för att tvätta bort de förutfattade meningarna om unga entreprenörer utanför stan. Foto Joel Dittmer.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen och på fjärde plats i Årets lantislista 2017, driver landsbygdsfrågorna framåt och kämpar för att tvätta bort de förutfattade meningarna om unga entreprenörer utanför stan. Foto Joel Dittmer.

Grattis till en fjärdeplacering i på Årets lantislista!

– Tack så mycket – det här är ju görhäftigt!

Du vill få fler unga att vilja jobba i de gröna näringarna – vad har hänt för att detta ska hända under 2018?

– Samhällsmässigt har det blivit en förändring. Man har vaknat upp när det gäller vilken typ av företag vi faktiskt driver på landsbygden – både vad gäller köttproduktion och hållbart skogsbruk. Där det tidigare har funnits en misstro har vi lyckats visa att vi bryr oss om dessa frågor.

Under 2017 lanserade du kampanjen #jagbryrmig för att lyfta den svenska maten och för att visa att hållbarhetsfrågorna är viktiga för de gröna näringarna. Hur blev responsen?

– Den är enorm! Vårt mål är att debatten inte ska vara så polariserad. Istället för att kasta paj med information från olika tveksamma underlag måste debatten gå på djupet och stödjas på fakta. Att man ”har hört” att det ligger till på ett visst sätt – utan att man kan hänvisa till någon tillförlitlig källa – duger inte!

– Vi behöver nå innanför den filterbubbla som många befinner sig i. Hållbarhetsfrågorna är ofta komplexa och vi behöver komma bort från det svart-vita tänkandet. Tillsammans behöver vi föra en debatt som är baserad på den fakta och kunskap som finns.

Läs också: Årets lantis 2017: På femteplats – Irene skapar en tryggare bygd med byavakt

Så kommunikation är en nyckelfråga i ditt arbete framåt?

– Ja! Kommunikation är enormt viktigt! Branschen är duktig på produktion – men det gäller också att tala om det på ett sätt så att alla förstår, särskilt de yngre som vi vill attrahera till de gröna näringarna.

– Det finns tyvärr fortfarande förutfattade meningar om hur en lantbrukare ser ut: en medelålders person i träskor och flanellskjorta. Och en fördom om att de yngre lantbrukarna bara är personer ”som blivit kvar” och inte har någon koll på läget. När det i själva verket oftast handlar om unga entreprenörer med många bollar i luften som gjort ett aktivt val att bedriva sin verksamhet på landsbygden!

Vad händer 2018?

– Vi står inför ett val 2018 och det ska bli spännande att se vilken typ av regering vi får. Jag hoppas att perspektiven i debatten sträcker sig utanför 50-skyltarna. Det är ju faktiskt inte alla som har behov av en elcykel!

– Vi har ju också en ny livsmedelsstrategi och jag ser inte några riktiga åtgärder där än. Varför talar inte ungdomspolitikerna om det? Och med de klimatmål som finns, var befinner sig det gröna näringslivet där? Vi vill inte att de ska tala om oss, utan med oss!

Förebild för unga

Carina Löfgren, chefredaktör på Land säger:

– Emilia är en frisk fläkt som för tankarna in i framtiden. Hennes engagemang för landsbygdsfrågor smittar av sig på andra, både unga och gamla, och gör oss alla nyfikna. Emilia är en förebild för både unga lantbrukare och landsbygdsbor runt om i landet.

Läs också: Emilia Astrenius Widerström vill lyfta svensk mat med kampanjen #jagbryrmig

Om Årets Lantis

Varje år korar tidningen Land tillsammans med läsare 100 personer som gjort en betydelsefull insats – i stort eller i smått – för Landsbygdssverige. Samtidigt delar vi ut utmärkelsen Årets lantis till den eller de vi anser har lyft eller hyllat landsbygden på allra bästa sätt under året. 2017 sker utnämningen för 10e året i rad.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen