Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 augusti 2017

Arga protester mot BB-krisen över hela landet

På söndag sker protestmarscher på flera platser i Sverige för att protestera mot BB- och förlossningskrisen i landet.

Sollefteå och Växjö är två platser där BB-marscher planeras.

FOTO: Landstinget Västernorrland/Mostphotos

Den senaste tidens stängda förlossningsavdelningar och brist på förlossningsplatser har lett till starka reaktioner runt om i landet.

På söndag planeras protestmarschen ”arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” på inte mindre än 15 platser runt om i Sverige.

Initiativet är taget av organisationen Födelsevrålet tillsammans med komikern och skribenten Cissi Wallin och förskolläraren Emily Comeau Hellsing.

– Vi har jobbat med denna fråga i ett och ett halvt år nu och vi ser ändå att utvecklingen fortsätter att försämras. Nu har vi fått nog helt enkelt för detta är ett allvarligt samhällsproblem, säger Emma Pettersson Hernandez från Födelsevrålet.

”Ska inte behandlas som DHL-paket”

Ninni Mujcin är en av de som arrangerar BB-marschen i Växjö. Där har två förlossningsavdelningar stängts under sommaren och läget varit ansträngt enligt barnmorskorna där, skriver SVT Nyheter Småland.

– Jag förstår inte att kvinnor som föder barn, själva grunden i människans fortlevnad, kan prioriteras ner så kraftigt som det gjorts. Jag är bara en privatperson som själv är mamma och som kanske vill bli mamma igen. Men jag kommer inte skaffa barn så länge situationen är som den är, säger Ninni Mujcin.

Mujcin är bland annat upprörd över att man som födande mamma kan bli hänvisad till både Kalmar och Helsingborg.

– Det är inte okej att födande kvinnor blir behandlade som DHL- paket, säger hon.

Tusentals förväntas i Sollefteå

I Sollefteå handlar söndagens protest både om att stödja kvinnovård och förlossning i hela landet, men också om stängningen av BB i Sollefteå.

Där förväntar man sig ett antal tusen som kommer för att visa sitt stöd.

Carina Hellström är en av de som arrangerar BB-marschen i Sollefteå.

– Just idag har BB-ockupationen här hållit på i 200 dagar. Och det här handlar det inte bara om förlossning utan om all vård och kvinnovård i hela landet, säger Carina Hellström på torsdagen.

Läs också: Nytt vårduppror – Sollefteå BB ockuperas

Socialministern möter oron i Eskilstuna

Socialminister Annika Strandhäll kommer att vara på plats i Eskilstuna under söndagen där protester planeras.

– Regeringen har blivit inbjuden att lyssna på de tal och berättelser som ska framföras efter marschen. Jag är där för att lyssna och möta de som marscherar, skriver hon i ett mejl till Land.

Angående söndagens protester säger hon att hon har förståelse för den oro som många blivande föräldrar känner.

– För regeringen är förlossningsvården prioriterad. Vi har skjutit till extra resurser till landstingen som kan användas till att rekrytera och behålla personal. Personalen är nyckeln i vården och de måste få vettiga förutsättningar att göra sitt jobb. Jag kommer självklart noga att följa upp hur dessa resurser används, skriver hon.

Inbjudna att möte ministern

Strandhäll har också bjudits in till Sollefteå på söndagen.

– Vi har fått svaret att hon inte kan komma. Men däremot har vi fått ett datum i september då vi ska komma till Stockholm och träffa henne. Då kommer vi att lämna över namnlistor som vi samlat in sedan ockupationen började och vi kommer upplysa henne om att landstingen inte fungerar som de ska. De tar inte det ansvar de borde, säger Carina Hellström.

Hoppas även på männen

Inför söndag är den största förhoppningen att många väljer att gå med i marschen och kommer och lyssnar på de som ska tala i samband med protesten.

– Självklart hoppas vi att det kommer mycket folk och att det är många män som också ställer upp och kommer. Jag uppmanar alla att ta upp kampen och ställa upp för kvinnovården i hela Sverige, säger hon.

Läs också: ”Att stänga BB är inte förenligt med de mänskliga rättigheterna”

Orter där marscher planeras:

Sollefteå, Växjö, Vänersborg, Östersund, Eskilstuna, Jönköping, Enköping, Uppsala, Linköping, Härnösand, Örebro, Kalmar, Malmö, Göteborg och Stockholm.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen