Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2018

Arlas julklapp till nedläggningsdrabbade – en låda dansk ost

De anställda på nedläggningsdrabbade mejeriet i Boxholm fick en julklapp av ägaren Arla. En hel låda full med ost – från Danmark. Nu kokar det på orten.

 Arlas nedläggningsbeslut har väckt stor ilska och engagemang i Boxholm under hösten. Nu fick de nedläggningsdrabbade sin julklapp – en låda dansk ost.
Arlas nedläggningsbeslut har väckt stor ilska och engagemang i Boxholm under hösten. Nu fick de nedläggningsdrabbade sin julklapp – en låda dansk ost. FOTO: Jenny Ledelius/Privat.

Det var i torsdags kväll som Jenny Ledelius, moderat kommunpolitiker i Boxholm, på sociala medier delade en bild på lådan med dansk ost. Strax kokade det i kommentarsfältet.

– Om nu Arla värnar närproducerad mat, så går det här stick i stäv med det de försöker förmedla, säger Jenny Ledelius, som säger att hon uttalar sig som privatperson och inte som politiker.

Ledelius son arbetar för övrigt på Arla (och blev glad för presenten).

Glad blev även Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på Arla Sverige. Han berättar att ostlådan är en julklapp som gått ut till alla drygt 18 000 anställda i Arlas organisation.

– Det är en och samma julklapp som går ut till alla, det är inte något som är specifikt för varje land, säger han till ATL.

Läs också: Arla-mjölken rasar i Boxholm efter protesterna

Arlas jullåda tillverkad i Danmark

Gidefeldt bekräftar att samtliga produkter i jullådan är tillverkade i Danmark. Han vill dock framhålla att de ändå kan sägas ”representera hela Arla”, då varumärken som Castello och Lurpak är globala.

– I det läge som är i Boxholm nu så har vi en förståelse för att man kan tycka att det är lite ensidigt att bara ha produkter från ett land. Men det finns ingen tanke eller symbolik i det utan det har liksom bara blivit så. Vi hade naturligtvis tyckt att det varit roligt om det hade varit produkter även från andra produktionsländer, både från Sverige och kanske cheddar från Storbritannien, säger Gunnar Gidefeldt till ATL.

Arlas nedläggningsbeslut har väckt stor ilska och engagemang i den östgötska orten under hösten. Gidefeldt menar dock att det är ett tufft – men nödvändigt – beslut för att kunna öka lönsamheten för Arlas bönder. Detta trots att lokalproducerade varor är en stark trend.

Läs också: Boxholmsborna vill starta folkrörelse för svensk mat

”Trend med billig familjeost”

– Ja, absolut. Lokalt är en trend. Men det är också en jättetrend med billig ost och med produktion av billig familjeost. Så att det gäller att ha varumärken som kan passa in i alla olika kriterier som finns ifrån premiumvarumärken ner till breddprodukter och där finns det ju en hierarki.

Var i den här hierarkin placerar ni Boxholmsosten?

– Den har ju fortfarande en mellanposition. Prismässigt att man skulle önska att den låg på en premiumnivå, men den är inte tillräckligt mycket premium för att kunna ta den positionen riktigt.

Ostens vänner framhåller ju att den serverades på nobelmiddagen. Det skulle ju kunna stärka den som en premiumprodukt?

– Jag tror inte att man bara ska gå på vad som serveras på nobelmiddagen för att bedöma vad som är framgångsrikt kommersiellt, för då tror jag att man går bort sig. Det är klart att det finns en premiumkänsla i osten och att den har vissa smakfördelar, men vi måste se hela bilden av volymer, distribution och produktion för att göra den kommersiella bedömningen.

– Och återigen, Boxholmsosten är fortsatt viktig för Arla. Flytten av produktionen sker för att sänka kostnaden för produktionen, säger Gunnar Gidefeldt till ATL.

Läs också: Boxholmsupproret: Så stor del av Arlas produkter är importerade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen