Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 juli 2019

Ola vill visa Ölands storhet – med musik

Stenåsa

Boka Arvingarna till Björklunden på sydöstra Öland – varför inte? Går det så går det, tänkte mjölkbonden Ola Nilsson från Stenåsa. Och det gick. Mer än så – det blev en succé. I år kommer Arvingarna tillbaka.

 Klart man kan boka Arvingarna till sydöstra Öland! Ola-Niss visar att det går.
Klart man kan boka Arvingarna till sydöstra Öland! Ola-Niss visar att det går. FOTO: Eric Duned

Det var egentligen filmen ”Tårtgeneralen” som väckte tanken om att göra någon form av evenemang på sydöstra Öland för de som bor där. Budskapet i filmen är att det finns nog så mycket liv även i en sömnig småstad på landsbygden, och att allting faktiskt inte behöver hända i Stockholm.

– Vänta lite så ska jag bara parkera maskinen här, så ska jag sätta mig ner och förklara, säger Ola när Land träffar honom på Öland.

Trygg uppväxt på Öland

– Jag hade världens bästa uppväxt, berättar han. Jag växte upp här i Stenåsa på östra sidan på Öland. Det är ett litet samhälle där alla känner alla, där alla fick vara med och där ingen var utstött. Vi brukade spela fotboll i närheten av dansbanan och det var en härlig gemenskap. Den trygga uppväxten med samma känsla av gemenskap vill jag att mina två döttrar också ska få.

Driver familjens gård

Ola, också kallad ”Ola-Niss”, driver tillsammans med sin familj Stenåsa-Nisse lantbruk AB. Efter att ha tagit studenten år 2010 från lantbruksprogrammet på Ingelstorpskolan byggde han ut familjens gård med en egen ladugård som stod klar ett år senare, och nu har de sammanlagt sju stallar med mjölkkor. Och det är hemma på Öland som Ola vill vara.

– Jag har aldrig flugit utomlands, säger Ola och skrattar. Jag har det så jävla fint här. Jag har varit i Norge och på Kolmården, men jag har inget behov av att lämna Öland.

Vill visa att landsbygden lever

 I vanliga fall sköter Ola-Niss korna i lagården men ibland är han konsertarrangör också.
I vanliga fall sköter Ola-Niss korna i lagården men ibland är han konsertarrangör också. FOTO: Eric Duned

Med initiativet att anordna spelningen ville han visa fler hur bra det är på landet på sydöstra Öland, och att det faktiskt händer saker här också.

– Jag vill gärna bli ihågkommen i framtiden som någon som gjorde något bra. Jag vill att folk ska säga att ”Det gjorde han bra, den där Ola-Niss”. Man behöver inte vara inne i stan för att saker och ting ska hända, det kan hända grejer här med. Vi på landsbygden finns här, vi också, fortsätter han.

Alltid gillat att ordna fester

 Ola–Niss hämtade Arvingarna i Limousin på flygplatsen!
Ola–Niss hämtade Arvingarna i Limousin på flygplatsen! FOTO: Karin Törnblom/TT

Ola berättar att han alltid har tyckt om att ordna fester, och att han när han gick på gymnasiet ofta hade fester hemma hos sig med långt över hundra gäster i huset och i trädgården. ”Om så många kom hit då, borde det inte vara svårt att få ännu fler att komma hit på en spelning”, tänkte Ola.

– Jag ville dra ihop någonting som alla skulle kunna tjäna något på. Jag fick idén att ta hit Arvingarna, och sen gick det egentligen ganska fort, konstaterar Ola. Efter ett par dagar var de bokade, och då var det bara att sätta igång att hitta sponsorer.

Läs också: De har samlat dagböcker från ett helt sekel – kolla in!

En lyckad tillställning

Förra året var det 20 lokala företag som sponsrade eventet, varav tre var guldsponsorer. I år har i skrivande stund 45 företag anmält sig som sponsorer, varav 13 är guldsponsorer. Den 31 augusti kommer Arvingarna tillbaka, och då kommer dessutom Black Jack dit och underhåller både före och efter Arvingarnas spelning.

Spelningen fick flyttas

Förra året var det tusen besökare på plats, vilket gjorde att spelningen fick flyttas från Björklunden till fotbollsplanen Björkvallen för att alla skulle få plats, och i år har Ola tillstånd för att ta dit 2000 personer.

Hämtade upp i Limousin

– Arvingarna hade inte haft någon spelning för över 500 personer det senaste året, berättade de när jag hämtade dem vid flyget förra sommaren, så de var jätteglada, säger Ola och tillägger; De tyckte det var roligt att jag hämtade dem med limousin också, de hade inte åkt limo till en spelning på tio år.

 Ett stort Arvingarna-fan i väntan på konsert.
Ett stort Arvingarna-fan i väntan på konsert. FOTO: Eric Duned

Åt kroppkakor i Arontorp

På väg till Stenåsa stannade de till och åt kroppkakor i Arontorp, och innan spelningen visade Ola dem runt på gården. Allting filmades under dagen, och den tio minuter långa filmen finns på YouTube.

God stämning på konserten

– Det blev precis så som jag ville ha det, säger Ola. Stämningen var toppen, och alla var där, både barn och vuxna. Vakterna sa att de hade kunnat stå och äta korv hela kvällen om de så velat, för att stämningen var så god och alla som var där skötte sig exemplariskt.

– Jag tror att många fick upp ögonen för oss här ute på landet förra året i och med spelningen, och det var precis det jag ville, säger Ola. Vi på landet kan, vi också.

Läs också: Svensktoppen – här är alla vinnarna genom åren

Fakta Ola Nilsson

Namn: Ola Nilsson…

Ålder: 28

Yrke: Lantbrukare

Bor: I Stenåsa på sydöstra Öland

Familj: Två döttrar

Kuriosa: Förra årets event filmades och blev en tio minuter lång film som hittas på Youtube om man söker på ”Arvingarna till Björklunden”. Under våren filmade Ola en humoristisk reklamfilm för årets event ihop med sin kompis Pontus Björk. Filmen återfinns på Facebooksidan ”Arvingarna till Björklunden” som är också samlingssidan för årets spelning som äger rum den 31:e augusti.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen