Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 februari 2019

Åsa Axelsson tjänade på att sluta lönearbeta

Kan vi klara oss ekonomiskt om jag slutar att lönearbeta? Det frågade sig Åsa Axelsson när hon drabbades av utmattningsdepression sommaren 2016. I sin bok Jag lämnar ekorrhjulet berättar hon om hur hon blev rikare både ekonomiskt och själsligt genom att under ett års tid förändra familjens livsstil radikalt.

 Det var givande för Åsa att lära sig sy. Hon sparade 1 000 kr i månaden på att laga familjens kläder istället för att köpa nytt.
Det var givande för Åsa att lära sig sy. Hon sparade 1 000 kr i månaden på att laga familjens kläder istället för att köpa nytt. FOTO: Alexandra A Ellis

”Jag ryser. Galen vill jag inte bli. Därför sitter jag aldrig ner och jag känner aldrig efter. Jag är ständigt på språng. Springer benen av mig. Rusar omkring. Rantar runt i ring.”

Ovanstående är ett citat ur den omtalade boken Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete.

Renoverade, pendlade och arbetade

Författaren till boken, Åsa Axelsson, är fyllda 50. Hon bor i villa i Umeå med sin man och deras fyra barn. Hon arbetade som gymnasielärare när hon för tre år sedan började uppleva att hon sprang runt i det välkända ekorrhjulet. Trots att både hon och hennes man arbetade heltid fick de inte ekonomin att gå ihop. Och tiden räckte inte till.

– Jag och min man hade varsin karriär att tänka på. Vi hade flyttat från Uppsala till Umeå, och pendlat däremellan, och vi hade helrenoverat två villor. Dessutom har vi fyra barn som utövar tre aktiviteter var. Totalt blir det tolv aktiviteter i veckan. Och till det kommer en massa ansvar, som att vara klassförälder och se till att läxor blir gjorda.

Läs också: Sju tips för att spara pengar

Åsas mamma gick bort

Åsa gick omkring och kände sig arg och frustrerad. Hon drabbades av utmattningsdepression och blev sjukskriven. Den utlösande faktorn var att hennes mamma blev svårt sjuk och gick bort.

Åsa kände att hon behövde mer tid till återhämtning än vad Försäkringskassan godkände så hon började fundera på vad familjen kunde spara in på så att hon kunde stanna hemma längre.

Hon inledde med att kapa familjens enorma mjölkkonsumtion radikalt. De gick från 25 till 14 liter i veckan.

– Jag fick en chock när jag räknade ut att vi sparade över 6 000 kronor bara på det, säger Åsa som räknat ut att barn bara behöver dricka fem deciliter mjölk per dag.

Familjen slutade renovera

 Utöver odlingen hemma på tomten har Åsa en odlingslott tre kilometer utanför Umeå centrum. Totalt blir det 300 kvadratmeters pysslande med unga frukträd, potatis, en lång rad olika grönsaker och diverse bär.
Utöver odlingen hemma på tomten har Åsa en odlingslott tre kilometer utanför Umeå centrum. Totalt blir det 300 kvadratmeters pysslande med unga frukträd, potatis, en lång rad olika grönsaker och diverse bär. FOTO: Alexandra A Ellis

Uppmuntrad av att kunna spara så mycket på ett enda livsmedel fortsatte Åsa att dra in på saker. De slutade renovera, började handla mer secondhand och lät barnen ärva mer kläder av varandra än tidigare. De valde också bort resor och restaurangbesök. I dag tar Åsa cykeln istället för bilen när hon åker och handlar.

Att få med sig familjen på noterna blev lättare än Åsa trott.

– Min man var inte särskilt svår att övertala. Han har alltid varit mer ekonomisk än jag, så vi kom varandra närmare i våra inställningar.

Begränsade duschtid

Barnen var däremot lite besvärligare att övertyga. De protesterade högljutt mot vissa förändringar, som att begränsa duschtiden till max 5 minuter per person till exempel.

– Jag räknade ut att vi kunde spara 5 000 kronor om året på att halvera duschtiden. Så jag erbjöd dem del av vinsten, 500 kronor var. När de insåg att det vi gjorde angick även dem blev de genast intresserade av att hjälpa till.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

Symaskin i stället för nya kläder

Åsa gick all in. Hon tog bättre vara på rester när hon lagade mat och hon började odla egna bär och grönsaker, bakade bröd, gjorde eget smör, syltade och saftade, lappade och lagade.

– Jag köpte symaskin, startade syjunta och sparade 1 000 kronor i månaden på att laga kläder istället för att köpa nytt. Underbart.

Hon säger att boken vänder sig till mammor – och till alla andra – som går omkring med en känsla av att något är fel trots att man har ”allt”.

– Den kan ses som en handbok som redogör för olika sätt att spara på men också som ett inlägg i debatten om synen på arbete. Den är ju en beskrivning av hur en utmattad och deprimerad kvinna hittar tillbaka till energi och livsglädje med hjälp av just de sysslor som i min generation dömts ut som bakåtsträvande och icke utvecklande.

Ser sig inte som en hemmafru

 Åsa Axelsson har gott om tips som sparar pengar och lugnar själen.
Åsa Axelsson har gott om tips som sparar pengar och lugnar själen. FOTO: Alexandra A Ellis

Hon säger att hon har utvecklats massor.

– Som akademiker, med universitetsstudier och lärarjobb bakom mig, har jag, liksom väldigt många moderna kvinnor, varit fången i min hjärna. Jag har aldrig arbetat med något praktiskt. Jag kunde ärligt talat ingenting innan jag började med det här. Nu kan jag nästan allt – odla, baka, sylta, safta och sy. Jag känner mig helt enkelt kompetent. Och det är en härlig känsla, säger hon.

På frågan om hon betraktade sig själv som en hemmafru under året svarar hon nej.

– Jag kände mig mer som en egenföretagare. Jag hade tagit makten över mitt liv och bidrog ekonomiskt till hushållet, inte bara genom besparingar. Jag tog till exempel in en hyresgäst från Italien som betalade 4 500 kronor i månaden för mat och husrum. Jag pysslade om henne och hjälpte henne att träna svenska. Och jag gjorde många bra saker för miljön. Och det är jag stolt över. Det känns väldigt meningsfullt.

Läs också: Få mer plats! Så viker du en t-shirt med KonMari-metoden

Sparade mer än en årslön

Besparingarna pågick alltså under ett år, och när tiden hade runnit ut räknade Åsa förstås ut summan av kardemumman. Och hör och häpna. Hennes bidrag till hushållet slutade på 333 000 kronor, att jämföra med de omkring 250 000 kronor hon fick in per år efter skatt när hon arbetade som lärare.

Den största vinsten var dock inte den ekonomiska.

– Vi fick mer tid för varandra, och för våra vänner. Jag fick tid till att läsa och skriva. Och alla mina stressymptom läkte. Jag hade lidit av magkatarr i tre års tid. Jag hade mer eller mindre konstant huvudvärk. Jag hade migränattacker och sömnproblem. I takt med alla förändringar bara försvann problemen, det ena efter det andra. Idag äter jag inga mediciner alls, och jag känner mig hel och närvarande, säger hon.

Åsa Axelsson

Ålder: 51 år.

Bor: I villa i Umeå.

Gör: Lärare och författare.

Aktuell: Författare till boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”.

Familj: Man och fyra barn; 19, 16, 13 och 10 år gamla.

Intressen: Odling, hushållsarbete, bakning och att läsa.

Framtidsplaner: Att bli självförsörjande på potatis, grönsaker och bär. Skriva. Öppna en Bed & Breakfast kanske. Kanske undervisa lite, men inte heltid.

Åsas bästa spartips

  • Semestra inom Sverige, eller i din egen stad.
  • Inför totalt köpstopp på ”småprylar”.
  • Betala inte för barnomsorg för äldre barn om du är föräldraledig med bebis. En 2-3-åring har det ofta bäst hemma.
  • Om du har villa: Sluta renovera.
  • Dra in på aktiviteter, som bio- och restaurangbesök. Skaffa Netflix och laga god mat hemma.
  • Ta med lunchlåda till jobbet.
  • Handla inte efter recept. Låt mataffärernas extrapriser bestämma din matsedel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen