Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 21 september 2018

Ashley Mullinax löste släktgåtan – i Allt för Sverige!

32-åriga Ashley Mullinax är en av tio amerikaner som söker sina svenska rötter i årets säsong av Allt för Sverige i SVT. Under inspelningen fick hon svaret på en gammal släktgåta!

 Ashley Mullinax är en av tio amerikaner som söker sina svenska rötter i nya säsongen av SVT:s Allt för Sverige, som sänds söndagar klockan 20.
Ashley Mullinax är en av tio amerikaner som söker sina svenska rötter i nya säsongen av SVT:s Allt för Sverige, som sänds söndagar klockan 20. FOTO: Magnu Liam Karlsson/SVT

Varför ville du vara med i Allt för Sverige?

– Jag har alltid önskat att få komma till Sverige och träffa mina släktingar. Dessutom vill jag få bättre förståelse för mina anor på min mammas sida och därmed mig själv.

Har det svenska spelat stor roll i din släkt?

– Ja, min mormor har alltid hållit liv i svenska traditioner. Vi är med i Vasaorden, en svenskförening som har möten en gång i månaden, till exempel.

Lever du ”svenskt” på något sätt?

– Ja, varje dag eftersom mycket av våra möbler är från Ikea. Och några gånger i månaden lagar jag köttbullar och pannkakor. Jag dricker också mycket kaffe. Tyvärr kan jag inte tala svenska, bara några enstaka ord, men vill gärna lära mig.

Är du en ”lantis”, du bor i en mindre ort, Clifton i Virginia?

– Nej, inte riktigt. För även om Clifton är en liten ort är det inte så jättelugnt där då den ligger nära det stressiga Washington DC-området. Men jag gillar att vara ute i naturen mycket på fritiden, vandra och aktivera min hund Hoagie som har evig energi.

Läs också: John i Allt för Sverige: ”Pappa härmade grannar med svensk brytning”

Hur är det att arbeta som grundskolelärare?

– Jag älskar mitt jobb eftersom det är så givande. Barn har inte samma filter när de pratar som vuxna, så jag har aldrig tråkigt på jobbet.

Du målar tydligen dalahästar på det mesta kring dig. Varför?

– Som liten såg jag dalahästar hemma hos mormor och tyckte det var så söta symboler för Sverige. När jag blev äldre gick jag en kurs i att måla svensk folkkonst, och sedan dess har jag alltid experimenterat och målat dalahästar på allting.

Hur gick det i sökandet efter dina rötter i Allt för Sverige?

– Jag upptäckte en hel del chockerande information om mina förfäder, men det var ändå härligt eftersom jag löste ett familjemysterium.

Läs också: Kyle Johnson vann ”Allt för Sverige” – har fortfarande kontakt med släkten

Hur är ditt intryck av Sverige?

– Det här var första gången jag såg Sverige och jag älskade det. Så många sjöar och lummiga skogar. Och fälten med rapsfröblommor var hisnade vackra i kombination med alla röda hus och lador.

Vad är det bästa med landet?

– De vackra landskapen, Stockholm, utbildningssystemet, fika, att hundar är tillåtna i köpcentrum och allt det sura gummigodiset. Svenskarnas självständighet och jämlikhet är också bra, och att nästan alla ser ut som supermodeller!

Vad är mindre bra?

– Vädret. Under TV-inspelningen var det fint, men jag har hört att vintern inte är så trevlig här…

Vad visste du innan SVT-serien om ditt svenska påbrå?

– Mest det som min mormor har berättat. Hon heter Karla Dirst och är född i USA, liksom hennes mamma. Men min mormors mormor och morfar emigrerade till USA från Skåne.

Hur kom det sig att du hade en ring från dina svenska förfäder på fingret när du gifte dig förra året?

– Den betyder så mycket för mig och var en present från mormor innan bröllopet. Jag och min mormor har något speciellt tillsammans som blivit ännu starkare genom vår släktforskning. Ringen är en symbol för mina svenska rötter och en fin del av vår familjehistoria.

Läs också: De hjälper amerikaner hitta sin svenska släkt

Ashley Mullinax

  • Aktuell: Är en av deltagarna i SVT-serien Allt för Sverige, söndagar kl 20 i SVT1.
  • Ålder: 32 år.
  • Yrke: Grundskolelärare.
  • Bor: I Clifton, Virginia, USA.
  • Familj: Maken Jason, 36 år. Hunden Hoagie och fåglarna Kiwi och Ziggy.
  • Drömmer om: Att få hoppa fallskärm. Och resa tillbaka till Sverige, gärna med mormor, för att upptäcka mer. Vill föra de svenska traditionerna vidare till kommande generationer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen