Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 oktober 2016

Åshöjdens BK på riktigt – avgörande väntar för uppstickaren

Dalkurd FF har trotsat fotbollens tyngdlagar. Det som började i Lilla Chicago kan bli historien om Åshöjdens BK, men i modern tappning.

Bild 1/2
Bild 2/2

Dalkurd har gått gått sina egna vägar och när allt började för klubben hade spelarna problem med helt andra lagar än de som står i fotbollens regelbok.

Borlänge kallades ”Lilla Chicago” på den tiden. Det var 2004 och en grupp ungdomsspelare skulle kastas ut ur ortens anrika fotbollsklubb – IK Brage och flera av de stökiga killarna hade kurdisk anknytning.
– Pappa visste vilka de var, så han samlade ihop dem för ett möte. Det enda intresset de hade var fotbollen, säger Adil Kizil, sportchef i Dalkurd.

Startade som ett integrationsprojekt

Stortchefen Adil Kizil har levt med Dalkurd sedan allt startade i Division 6.
Stortchefen Adil Kizil har levt med Dalkurd sedan allt startade i Division 6.

När Dalkurd grundades var Adil Kizil andremålvakt i ortens anrika klubb: IK Brage. Han var på väg ut i elitkarriären, men Adils far ville få honom att hoppa av den banan för att i stället spela för Dalkurd – och börja från botten i seriesystemet.
– Han vände sig till mig och sa: ”När jag frågar de här killarna om de vill vara med i laget som kommer de fråga – varför är din son inte med i laget, berättar Adil Kizil.

De började från absoluta botten

Domnarvsvallen är hem för både IK Brage och Dalkurd FF. Kommunen äger anläggningen och efter en tvist om klubbhus, skötsel och förråd hotade Dalkurd att flytta till Uppsala.
Domnarvsvallen är hem för både IK Brage och Dalkurd FF. Kommunen äger anläggningen och efter en tvist om klubbhus, skötsel och förråd hotade Dalkurd att flytta till Uppsala.

Nästa säsong skulle han spela i Division 6 Dalarna, mellersta serien.
– Målet var ju att de här stökiga killarna skulle hållas borta från gatan, så att säga. Så vi tränade jämt. De skulle inte orka gå ut och hitta på något utanför fotbollen, så vi hade träning sex dagar i veckan. Vi hade till och med en inomhusturnering på julafton, berättar Adil Kizil.
Första året som klubb vann Dalkurd samtliga matcher i sin serie.

Laget bara vann och vann

Johan Sandahl är en av lagets två tränare. – Jag är inte så intresserad av fotboll, egentligen. Det är den ideologiska aspekten av det här jobbet som lockar, säger han.
Johan Sandahl är en av lagets två tränare. – Jag är inte så intresserad av fotboll, egentligen. Det är den ideologiska aspekten av det här jobbet som lockar, säger han.

Varje nytt år innebar ny serieseger och så fortsatte det  under fem säsonger.
– Det gick inte bra för alla dem som var med från början, men för de flesta blev det här en räddning. I många klubbar blir det här med att sparka ut spelare en enkel lösning, men det är fel. Jag tror det går att lösa nästan alla problem, säger Adil Kizil.

De har sett in på skuggsidan

Klubben har hängt på hörnet till samhällets skuggsida och kunnat se vad andra inte sett. De Har talat både gatan och fotbollens språk.
– Vi har velat värva spelare som stämplats som problematiska. Spelare som andra föreningar har tackat nej till har varit välkomna hit, säger Adil Kizil.

2009 tog klubben emot Brwa Nouri som sparkats av AIK.
– Han var ute på djupt vatten då, men kom hit och bodde hemma hos mig. Vi är riktiga vänner i dag, säger Adil Kizil.

webkurd5

 

Dalkurd är kända för att ha högt i tak. Men de överraskade ändå två år senare, 2011, när de värvade en spelare, som nyligen lämnat Örebro SK. Innan dess hade spelaren dömts för misshandel i samband med en festnatt, det hade också fällts mindre smickrande kommentarer om invandrare i samband med misshandeln.
– Stor som ett hus och öste in mål för oss. Det var inga problem att ha honom med i laget, säger Adil Kizil, och spricker upp i ett speciellt leende.

Det är som att det där leendet vill säga många saker samtidigt. Att alla är välkomna oavsett bakgrund, som med ÖSK-spelaren. Men också en inställning om att vad som fått människor som kommit skevt in i livets match kan bli till en tillgång på fotbollsplanen.

Att det finns en okuvlighet som kan leda till både framgång och kaos.
– Jag har lärt mig allt om människor här, säger Adil Kizil och pekar ut mot Domnarvsvallens plan.

Sportchefen Adil Kizil på Domnarvsvallens plan.
Sportchefen Adil Kizil på Domnarvsvallens plan.

Riskerat allt som vunnits

Samtidigt som klubben överraskat på plan i Superettan – och varit nära att nå Allsvenskan, så har de riskerat att få allt omintetgjort. I vintras riskerade klubben elitlicensen genom att vara sena med skatteinbetalningar.

Dalkurd har varit rubrikernas klubb av flera skäl. 2009 fängslades Adils far i Turkiet efter att ha hållit ett tal på kurdiska. Då ryckte politikerna Carl Bildt och Lars Ohly ut för att få honom släppt och återbördad till Sverige.

En annan av Dalkurdgrundarna dömdes villkorligt för ekonomisk brottslighet kopplad till ett företag som levererat pizzaingredienser i Mellansverige.

Här är natten dagens mor, kaos är granne med Gud.

Hotar med flytt till Uppsala

En segdragen tvist med kommunen fick Dalkurd hota med flytt.
En segdragen tvist med kommunen fick Dalkurd hota med flytt.

Klubben som sett runt hörnet till samhällets skuggsida har alltid sökt en egen väg. I somras hotade de med att lämna Borlänge och flytta till Uppsala.
– Jag bodde 14 år i en lägenhet med utsikt mot vallen. Vi får se vad som händer, Borlänge är min stad, jag vill helst inte flytta, säger Adil Kizil och vänder blicken mot planens kortsida.

Några dagar senare kommer kommunen med nya löften till Dalkurd: I en avsiktsförklaring lovar kommunen att rusta vallen om klubben når Allsvenskan. Dalkurd kommer direkt in med en bygglovsansökan för ett klubbhus på 600 kvadratmeter på Domnarvsvallen, vid planens kortsida. Avsiktsförklaringen ska skrivas under av båda parter, men Dalkurd avvaktar. För klubben som gått på tvärs mot konventionen är det närmast en reflex.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen