Ät ett landskap: Så här smakar Medelpad
Hur smakar egentligen Medelpad i ystad form? Det har Lena Liljemark i den lilla byn hittat Lövberg svaret på – och du kan få närmare en liter för mindre än en femtilapp.
I den lilla byn Lövberg i Ljustorp Medelpad har Lena Liljemark återuppväckt rörost, långfil och syrat smör från förr. Det började med ett intresse för svunna tiders mejeriprodukter.
– Jag är väldigt historieintresserad, så jag ville försöka tillverka gamla – och några nya produkter, säger Lena Liljemark.
Därför nobbade de korna
Tankarna på att starta ett gårdsmejeri hade funnits flera år.
– Men vi ville inte ha några kor. Det finns redan mjölkbönder här så vi köper in från dem. Vi har i princip byggt mejeriet själva och det stod klart i somras, säger Lena Liljemark.
Läs också: Mejeri på gården – här gick det lite för bra
Förvånande: Det här sålde bäst
Lena hoppas kunna klara sig på att sälja sina varor lokalt, i Medelpad, men har förvånats över vad som gått bäst.
– Tjockmjölk, rörost och smör! Jag har funderat på att framställa yoghurt, som kanske kunde kosta 30-35 kronor för en förpackning på sju deciliter. Det kan bli något som man köper lite oftare än en ost för 500 kronor kilot, tänker jag, säger Lena Liljemark.
Läs också: Så fick Ann gårdsmejeriet att blomstra
Hemligheten bakom smaken
För att få till den riktigt lokala smaken så använder mejeriet sig av opastöriserad mjölk i ostarna.
– Vi bevarar den lokala bakteriekulturen så, när ostarna sedan lagras i jordkällare tillförs vad som ger den lokala smaken. De farliga bakterierna bryts ner under lagringsperioden.
Pendeln har svängt från storskaligt till lokalproducerat, smaken av Medelpad är tillbaka.