Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 oktober 2016

Ät ett landskap: Så här smakar Medelpad

Hur smakar egentligen Medelpad i ystad form? Det har Lena Liljemark i den lilla byn hittat Lövberg svaret på – och du kan få närmare en liter för mindre än en femtilapp.

FOTO: Privat

I den lilla byn Lövberg i Ljustorp Medelpad har Lena Liljemark återuppväckt rörost, långfil och syrat smör från förr. Det började med ett intresse för svunna tiders mejeriprodukter.
– Jag är väldigt historieintresserad, så jag ville försöka tillverka gamla – och några nya produkter, säger Lena Liljemark.

Därför nobbade de korna

Tankarna på att starta ett gårdsmejeri hade funnits flera år.
– Men vi ville inte ha några kor. Det finns redan mjölkbönder här så vi köper in från dem. Vi har i princip byggt mejeriet själva och det stod klart i somras, säger Lena Liljemark.

Lena Liljemark och Magnus Isaksson under skylten de hängt upp.
Lena Liljemark och Magnus Isaksson under skylten de hängt upp.

Förvånande: Det här sålde bäst

Lena hoppas kunna klara sig på att sälja sina varor lokalt, i Medelpad, men har förvånats över vad som gått bäst.
– Tjockmjölk, rörost och smör! Jag har funderat på att framställa yoghurt, som kanske kunde kosta 30-35 kronor för en förpackning på sju deciliter. Det kan bli något som man köper lite oftare än en ost för 500 kronor kilot, tänker jag, säger Lena Liljemark.

Hemligheten bakom smaken

För att få till den riktigt lokala smaken så använder mejeriet sig av opastöriserad mjölk i ostarna.
– Vi bevarar den lokala bakteriekulturen så, när ostarna sedan lagras i jordkällare tillförs vad som ger den lokala smaken. De farliga bakterierna bryts ner under lagringsperioden.
Pendeln har svängt från storskaligt till lokalproducerat, smaken av Medelpad är tillbaka.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen