Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 oktober 2020

"Att se barnens leende är min belöning"

Sjuksköterskan Mariana Åhfeldt från Umeå åker ut i världen två gånger per år. Hon har hjälpt hundratals barn från lidande på grund av missbildningar i läppar och käke, som gomspalt.

Mariana växte upp i byn Stennäs utanför Fredrika, i Västerbotten. Familjen var varmt religiös och föräldrarna var aktiva inom missionsförbundet så Mariana fick tidigt höra talas om hjälparbete i både Afrika och Asien.

– När jag var barn fanns det bara en grej jag ville göra, det var att bli sjuksköterska och jobba utomlands, säger hon.

Dröm att bli sjuksköterska

Som tonåring funderade hon ett tag på att bli textillärare, men de planerna övergav hon snart för att förverkliga sin gamla dröm.

Hon utbildade sig till sjuksköterska och jobbade i många år som barnsjuksköterska på Umeå universitetssjukhus. Och de senaste åren har hon arbetat på infektionskliniken där.

– Men jag lade drömmen om att jobba utomlands på hyllan under många år när mina tre barn var små, berättar hon.

Hon väntade tills hennes yngsta son kom i tonåren, då hon fick kontakt med välgörenhetsorganisationen Operation Smile.

Den är specialiserad på operationer av framför allt barn med läpp-, käk- och gomspalt, LKG, i låginkomstländer där den typen plastikkirurgi är nästan obefintlig.

 Sjuksköterskan Mariana Åhfeldt älskar att åka ut på uppdrag runt i världen.
Sjuksköterskan Mariana Åhfeldt älskar att åka ut på uppdrag runt i världen. FOTO: Privat

Kan vara livshotande

Läpp-, käk- och gomspalt är medfödda missbildningar som kan vara livshotande för små barn då de har svårt att amma och få i sig näring. Dessutom leder de ofta till ett stort lidande och socialt utanförskap för barn och vuxna.

– De blir ofta mobbade och utstötta, även av sin egen familj ibland. Många lever undangömda, utan kontakt med omvärlden, eller drar sig själva undan, berättar Mariana.

– Särskilt tufft är det är för tonåringarna, det känns extra i hjärtat, fortsätter hon.

Har hjälpt många

Sedan 2011 har Mariana rest runt i världen tillsammans med ett internationellt team av specialister som sätts samman för varje resa från olika länder.

Det är plastikkirurger, som är centrala, samt narkosläkare, barnläkare, logopeder, sjuksköterskor, lekterapeuter, och även koordinatörer som snabbt ska samordna insatsen.

– Vi är ute i två veckor åt gången och då vill hinna med så många patienter som möjligt. Så vi prioriterar de tillstånd där vi kan operera flest till bäst resultat på snabbast tid, säger hon.

Teamen jobbar intensivt under de 12-14 dagar som de är på plats, arbetsdagarna är långa.

– Ja vi överger ingen patient, alla som skrivits upp på vår lista får vård även om det innebär att vi jobbar från tidig morgon till 22-23 på kvällarna, säger Mariana.

Läs också: Därför lönar det sig att vara osjälvisk

Mest jobbat i Indien

Hon har arbetat i Indien, i flera sydamerikanska och afrikanska länder. På senare år har hon mest arbetat i Afrika, då tidsskillnaden är minst för resor dit.

– Och jag har en förkärlek för flera afrikanska länder, som Etiopien, Kongo med flera, säger hon.

Innan corona-epidemin började reste Mariana ut två gånger per år i genomsnitt, nu längtar hon tills det blir möjligt att åka i väg igen.

Hon och de andra sköterskorna och läkarna gör insatsen helt ideellt.

– Vi får resan, frukost och boende betalt. Men vaccinationer ordnar vi själva och jag åker på min lediga tid, semester och komptid, säger hon.

– Jag ser alltid till att ha några semesterveckor sparade för att kunna åka ut när det behövs, fortsätter hon.

 Marianas namne, 1,5 år gamla Mariana från Nicaragua som opererades i mars förra året. Hon hade tur som fick operationen så tidigt i livet. Hon har inte hunnit stängas ute från samhället.
Marianas namne, 1,5 år gamla Mariana från Nicaragua som opererades i mars förra året. Hon hade tur som fick operationen så tidigt i livet. Hon har inte hunnit stängas ute från samhället. FOTO: Operation Smile

Ger inspiration och är en dröm

Mariana betonar att det inte är någon uppoffring för henne, utan något som tillför inspirerande upplevelser och möten.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Och jag vill ge samma vård till människorna vi möter som den vi har i Sverige, säger hon,

Och hon är glad över att verkligen kunna bidra till att förbättra livet radikalt för både barn och vuxna.

– Att se barnens leenden är en belöning, säger hon.

– Och lyckan hos en tonåring som ser sig i spegeln efter en operation, eller hos en 73-årig kvinna som plötsligt får en helt annan värdighet. Den känslan går inte att beskriva, säger Mariana.

 Lilla Mariana i famnen på svenska Mariana. Flickan har nu alla chanser att få gå i skola och få en positiv framtid som alla andra barn.
Lilla Mariana i famnen på svenska Mariana. Flickan har nu alla chanser att få gå i skola och få en positiv framtid som alla andra barn. FOTO: Operation Smile

Har tre vuxna barn

Namn: Mariana Åhfeldt.

Ålder: 57 år.

Bor: I Umeå.

Famil: Maken Hans-Olof, ”Lollo” och de vuxna barnen Amanda, 29 år, Adam 28 år, och Ludwig, 23 år.

Operation Smile

Operation Smile är en ideell organisation som utför kostnadsfria operationer av läpp-käk- och gomspalt i låg- och medelinkomstländer i Afrika, Asien och Latinamerika.

Plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, logopeder, , lekterapeuter och medicintekniska ingenjörer från olika delar av världen åker i väg på uppdrag som volontärer.

Sedan starten 1982 har man genomfört 290 000 operationer, samt också hjälpt till att utbilda sjukvårdspersonal lokalt. Dessutom byggt upp 31 lokala kliniker som kan ta hand om allt från operationer till rehabilitering, tandvård och psykologhjälp.

Kontakt: www.operationsmile.se eller 08-515 124 00

Andra organisationer som hjälper barn

Plan Sverige. Här kan man stötta eller bli fadder åt barn i utvecklings- och krigsdrabbade länder, med särskilt fokus på att ge flickor skolgång, trygghet och rätt till ett självständigt liv med arbete.

Kontakt: www.plansverige.org eller 08-587 755 00.

Erikshjälpen. En barnrättsorganisation som arbetar för att förbättra villkoren för barn som lever i utsatthet, i 18 länder inklusive Sverige. Man hjälper barnen med skolgång, mat, fritidssysselsättning, med mera.

Kontakt: www.erikshjalpen.se eller tel: 0383-46 74 50

SOS Barnbyar. Ordnar trygga hem i barnbyar för föräldralösa barn i en rad länder. Stöttar utbildning och barns rättigheter. Hjälper även barn i Sverige som placerats i samhällsvård till exempel.

Kontakt: www.sos-barnbyar.se eller 08 -545 832 00

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen