Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 september 2018

Axfood lanserar miljövänliga värmeljus

Värmeljus är fint och mysigt, men är en miljöbov på grund av både paraffinet och metallhöljet. Men nu kommer miljövänliga värmeljus tillverkade av rapsvax!

 Nu kan man köpa miljövänliga värmeljus tillverkade av raps med en kopp av återvunnen plast.
Nu kan man köpa miljövänliga värmeljus tillverkade av raps med en kopp av återvunnen plast. FOTO: Istock

I höstmörkret är det många som vill lysa upp sitt hem med värmeljus. Problemet med ljusen är att de inte är miljövänliga; de billigaste är rent av hälsofarliga. Norska Folkehelseinstituttet har jämställt användandet av paraffinljus med passiv rökning (obs: extern länk), och svenska Naturskyddsföreningen (obs: extern länk) menar att paraffinljus avger farliga partiklar som kan leda till sjukdomar samt att de är dåliga ur miljösynpunkt.

Läs också: Så gör du egna giftfria ljus

Vax i stället för paraffin

Det har Axfood tagit fasta på och genom sin serie Fixa lanseras nu miljömärkta värmeljus. De består av 95 procent rapsvax och 5 procent paraffin, till skillnad mot andra värmeljus som brukar vara tillverkade helt eller delvis av paraffin och palmolja.

Svanenmärkta ljus

Ljusen blir de första i Sverige att tillverkas av rapsvax och får också en Svanenmärkning, vilket bland annat innebär att de uppfyller Svanens miljömärkta krav gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Ljuskopparna är gjorda av återvunnen plast, i stället för aluminium som är brukligt.

– De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa gör det möjligt för kunderna att göra ett bra miljöval. Om man som kund både vill att ljusmassan kommer från bioråvara och vill slippa köpa en resurskrävande aluminiumkopp har det hittills inte varit så lätt att hitta bra alternativ med hög kvalitet, säger hållbarhetschef Åsa Domeij på Axfoods hemsida.

Läs också: Så sopsorterar du värmeljus (och andra förpackningar)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen