Feelgood-böcker lockar - Barbaras debut blev stor framgång
Barbara Kjellström bytte staden mot landet och fick ett nytt liv. Nya grannar, härlig natur, spännande möten och ett större lugn. Och en massa idéer till en bok om sin nya hembygd. Så hon slog till och skrev en feelgood-bok - som blev en succé!
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Hon erkänner det gärna, det var flytten till landet som gjorde det, som fick Barbara Kjellström att skriva sin första vuxenroman.
Barbara och hennes familj hade funderat länge på att lämna staden och flytta till landet och en dag var det dags.
– Vi hittade ett hus på nätet, åkte och tittade på det och föll pladask för både hus och ort. Vi tog en promenad med hunden och alla vi mötte hälsade på oss, det var fantastiskt, berättar Barbara när Land träffar henne för att prata om starten på det som bland annat skulle innebära en bok.
– Vi blev förälskade i huset, platsen och människorna och flyttade hit och vi har inte ångrat det en sekund.
Lätt att komma in i gemenskapen
Huset ligger i Stallarholmen i Sörmland och trots att Barbara Kjellström inte hade någon koppling till samhället så var det lätt att bli en i gänget.
– Här finns många entreprenörer och kreativa personer och många håller på med mat av olika slag, det är en väldigt peppig miljö att vara i, säger Barbara Kjellström.
Daglig rutin gav idén
Det kanske behövs när man bestämmer sig för att skriva en bok? Barbara och hennes man hade skrivit flera böcker tillsammans tidigare, bland annat ungdomsböcker om fotbollsspelaren Cosmo, men när Barbara bestämde sig för att skriva en bok i genren feelgood så var det något helt annat.
– När jag var ute och gick med hunden så passerade jag varje dag en gång ned till vattnet. En helt vanlig gång men dag för dag började jag fantisera om hur det skulle vara om den där gången var en väg och hur de som bodde där betedde sig.
Fantasin fick ny energi hela tiden och till slut stod det klart – det skulle bli en bok och det blev Barbara Kjellströms första vuxenroman.
”Inte vilken håla som helst”
Boken heter lämpligt nog ”Inte vilken håla som helst – från Strandvägen till Stallarholmen” och är en berättelse om en kvinna som lämnar storstaden och flyttar till landet och de äventyr som väntar henne där. Det påminner påtagligt om författaren själv…
– Ja, det kan man tro men det är en helt fiktiv berättelse även om jag förlagt den till Stallarholmen, gatan Trädgårdsgatan finns inte i verkligheten och personerna i boken finns inte heller. Men miljön, den finns!
Boken kom förra året som ljudbok och nu i vår som tryckt bok och den har rönt stort intresse.
– Den nominerades till stora ljudbokspriset i kategorin feelgood och det får man se som ett gott betyg, säger Barbara Kjellström. Det ska bli intressant att se hur feelgood-läsarna gillar äventyren i Stallarholmen framöver.
Populär genre med stor publik
Genren feelgood, fritt översatt må bra, är en litterär genre som inte är den mest framstående enligt förstå-sig-påarna men som ändå är väldigt populär och läses av många. Omslagen till böckerna är ofta målade bilder med ljusa färger och böckerna signalerar mjukare äventyr med kärlek, intriger och lyckliga slut.
– Det är böcker som man ska krypa upp i soffan och läsa, gärna med en filt omkring sig och en kopp te på bordet. Det är böcker att slappna av till och att drömma sig bort med, säger Barbara Kjellström.
Genren feelgood har så klart funnits i alla tider, det handlar ju om böcker, filmer och musik som har som ambition att få oss att må bra, men de senaste 10 åren så har genren blommat ut rejält och tagit plats på såväl topplistor som bokklubbar. Det är nästan som om den starka vurmen för dramatiska deckare har tappat lite kraft och att många läsare söker sig till böcker som inte innehåller ond bråd död och intrikata hämnd-planer.
Det finns en feelgood-podd, en feelgood-festival och en grupp på Facebook som heter Feelgoodfredag och som samlar upp mot 10 000 medlemmar och där det diskuteras feelgood i olika varianter. Feelgood har blivit trendigt helt enkelt.
– Feelgood-genren ger oss äventyr i vardagen och man vet att det blir bra till slut, det finns nog ett behov hos oss människor att få ha det lite bra ibland, menar Barbara Kjellström.
Ny bok på gång
Barbara håller nu på med uppföljningen till den första romanen. Hon gör som vanligt, skriver på förmiddagarna och tar sedan en promenad med hunden och passerar då gången som leder ner till vattnet och som alltså blir Trädgårdsgatan i böckerna om Charlotta Silverstake.
Hur är det, har det blivit någon folkvandring till Stallarholmen för att leta efter Silverstakes hemmaplan.
– Nej, inte än. Men det kanske kommer nu i sommar, då kanske vi får se läsare som kommer för att se var Charlotta bor och letar efter grannarna som hon umgås med. Eller som vill fika på bageriet som finns med i boken, kolla in secondhandbutikerna eller besöka Mälsåker slott, där Charlotta firade midsommar.
Är du sugen på att läsa några böcker i samma genre? Här är några tips!
1. Längtan över Ådala av Åsa Liabäck (Printz Publishing, 2022)
Andra delen i Ådala-serien där Ådala är ett koloni-område där ett antal personer tvinnar ihop sina liv. Fint och kärleksfullt med stark igenkänningsfaktor för de allra flesta. Ragnar, mannen som håller koll på allt och alla i koloni-området har nog alla stött på någon gång. Fin fortsättning!
2. Kirskålsgrannar av Jenny Clevström (LB Förlag, 2021)
Om du gillar feelgood i trädgårdsmiljö så har du kommit rätt! På Österlen bor Pommie Dahl och hon lever för sin trädgård som är den finaste i området. Plötsligt får hon konkurrens om prakten av sin nyinflyttade granne och det blir dramatiskt på riktigt. Första delen i en serie – andra delen kom 2022 och heter Tistlar i handelsträdgården!
3. Kyss Karlsson i nacken av Karin Brunk Holmqvist (Bokfabriken 2021)
Karin Brunk Holmqvist fick Piraten-priset förra året och har en lång rad böcker bakom sig, alltid med en komisk touch till händelserna. Här handlar det om en väg som riskerar att grävas upp och hur en by bestämmer sig för att stoppa väg-förstörelsen. Dråpligt och roligt på varje sida!
4. Vår vid Sommen av Carina Dahlson (Lind & Co, 2021)
Detta är fjärde delen i den populära Sommen-serien och huvudpersonen Majlis flyttar ut på landet och ställs inför lite varierade svårigheter som hon måste hantera. Ömsint och kärleksfullt tecknad berättelse om livet som det ter sig.
5. Så länge hjärtat kan slå av Birgitta Gunnarsson (Modernista 2022)
Debut från sjuksköterskan Birgitta Gunnarsson, en debut som lockat många. Mitt i livet ställs huvudpersonen Bodil inför en skilsmässa och hon blir tvungen att starta om sitt liv. Hennes kamp för att bryta sitt eget livsmönster blir en varm resa tillsammans med läsaren – härlig läsning!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.